Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учет в ЗС.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

7. Бухгалтерський облік в сша; психологічний аспект. Прибуток - центральна категорія обліку

До почату XX ст. бухгалтери англомовних країн вважали вивчення теорії бухгалтерського обліку зайвим і непотріб­ним. Проте в 1908 р. виходить фундаментальна книга "Філософія рахунків", автором якої був високоосвічений бухгалтер Чарльз Шпруг. У ній він показав своїм колегам корисність абстрактного викладення бухгалтерських Ідей. Саме Ч. Шпруг вивів відоме балансове рівняння:

Його ідеї знайшли подальшу підтримку в бухгалтерів, стали основою розвитку двох шкіл.

  • персоналістичної;

  • інституалістичної.

Особливістю англо-американської школи бухгалтерсь­кого обліку є те, що в центрі уваги знаходиться прибуток, методика розрахунку фінансового результату підпри­ємства. Американські бухгалтери розмежовували поняття економічного і бухгалтерського прибутку. Економічний прибуток — результат обороту капіталу, бухгалтерський прибуток - результат реалізації товарів, послуг.

Найвагомішою подією в розвитку організації бухгал­терського обліку в США був поділ обліку на фінансовий та управлінський. Управлінський облік був заснований інже­нерами та технологами ще в XIX ст., проте обгрунтував його на науковій основі Роберт Антоні. Він виділяв три функції управлінського обліку:

  • планування і координація майбутнього розвитку підпри­ємства;

  • оперативне управління;

  • оперативний контроль та оцінка результатів роботи під­приємства.

Трьом функціям управлінського обліку відповідає; три його розділи:

  • облік витрат;

  • оперативний аналітичний облік;

  • центри відповідальності.

Суть управлінського обліку - продукування інформації для управління.

Американські бухгалтери особливо великої уваги надава­ли обліку витрат і калькулюванню собівартості продукції. У 1911 р. Чартер Гаррісон висунув ряд ідей щодо обліку витрат, які стали основою системи стандарт-кост. Основна його Ідея полягала в тому, щоб фіксувати витрати ще до їх виникнення, виходячи з наперед визначених мінімальних норм, а потім відображати лише відхилення від норм. Збільшення або зменшення фактичних витрат порівняно зі стандартними необхідно розкласти за причинами. Відхилен­ня фактичних витрат від норм (стандартів) зразу показують негативні явища, що виникають в господарському процесі

Нормативна система обліку розкриває статику господарсь­ких процесів, відхилення від неї - динаміку. На думку Ч. Гаррісона, першочергове значення для обліку мають натураль­ні, а не грошові вимірники. Саме натуральні вимірники необхідно використовувати при нормуванні витрат. Собівар­тість же необхідно визначати не за фактичними витратами, а за поточними цінами. Поточними цінами необхідно також відображати всі цінності в балансі, Ідеї стандарт-косту Ч. Гаррісон пов'язував із психологією людей. Він розглядав стандарт як стимул, який повинен викликати автоматичну реакцію в підприємця. У 1936 р. Дж. Харріс обґрунтував вчення „директ-костінг", згідно з яким у складі собівартості необхідно враховувати лише прямі (змінні) витрати. Непрямі витрати виключають із собівар­тості, оскільки вони викликані не виробничим процесом, а плином часу. Тільки змінні витрати пов'язані з обсягом реалізованої продукції. Система "директ-костілг" може бути використана як для фактичних, так і для норма­тивних витрат. Систему "директ-костінг " розглядають з двох боків; з одного - як метод калькулювання, з іншого - як систему управління.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]