Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Задачі і завдання

1. Коли вступає в законну силу кримінальний процесуальний закон:

а) негайно після його опублікування в офіційних друкованих виданнях;

б) після спливу 10-ти днів з часу опублікування;

в) після опублікування в пресі, але з дня, який вказано в законі;

г) після спливу 10-ти днів з часу публікації закону в офіційних друкованих виданнях, якщо в самому законі (або постанові парламенту про порядок введення його в дію) немає іншої вказівки про введення його в дію, але не раніше дня його опублікування.

Чи може бути така ситуація,що опублікований закон вводиться в дію лише частково (певні норми діють з іншого часу)?Якщо така ситуація можлива,- приведіть приклад.

2. Теплохід "Михайло Шолохов", маючи прописку Одеського порту, здійснював круїз до Талліна (Естонія). Коли теплохід знаходився в Балтійському морі на ньому була вчинена крадіжка цінних особистих речей у туриста Волкова. Викрадені речі були виявлені у матроса Бувалого. Капітан теплоходу провів необхідні процесуальні дії після прибуття судна в Одесу передав матеріали справи слідчому.

  1. Яким матеріальним і кримінальним, процесуальним законом мав керуватись капітан під час проведення процесуальних дій у цьому випадку?

  2. Яким кримінальним процесуальним законом слід керуватись слідчому, прокурору і судові при проведенні досудового розслідування і судового розгляду справи про кримінальне правопорушення?

3. Під час провадження досудового розслідування кримінального правопорушення передбаченого у ч. 2 ст. 143 КК України у вчиненні якого підозрюється громадянин Петренко, виникла необхідність проведення окремих слідчих (розшукових) дій на території Білорусії і Російської Федерації. У цьому зв'язку слідчий склав окремі доручення про проведення цих дій і вислав їх у відповідні слідчі органи названих держав. При цьому він просив в окремих дорученнях, щоб слідчі дії проводились за процесуальним законом (КПК) України.

  1. За яких умов можливе надіслання окремих доручень в інші держави та виконання на їх територіях слідчих (розшукових) дій слідчими інших держав?

  2. Яким кримінально-процесуальним законом мають керуватись слідчі органи при виконанні взаємних доручень?

  3. Чи зміниться ситуація у випадку, коди слідчий, який вів досудове слідство у справі Петрененка, сам виїде у названі держави для проведення певних слідчих дій?

4. Під час повідомлення Федика про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.186 КК України, і роз’яснено йому права підозрюваного він відмовився від захисника, мотивуючи тим, що він є студентом юридичного факультету шостого курсу заочного навчання і може сам успішно здійснювати свій захист. Проте після закінчення досудового розслідування і оголошення йому про це, та надання доступу до матеріалів досудового розслідування підозрюваний заявив клопотаня про участь в справі як захисника адвоката Гикавки. Дане клопотання слідчий відхилив, мотивуючи тим, що обвинувачений раніше відмовився від участі в справі захисника.

    1. Чи було забезпечено право підозрюваного на захист?

    2. Якою нормою воно врегульовано?

    3. Розкрийте структуру цієї норми?

6. Торговий аташе одного з іноземних посольств, разом з акредитованим журналістом своєї держави здійснювали туристичну поїздку по нашій країні. Під час прогулянки в м. Києві, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, вони зустріли громадянина однієї з африканських держав, який навчався у Київському університеті, посварилися з ним і в бійці, яка виникла після цього, нанесли ножові поранення останньому.

Після затримання і доставлення до відділу внутрішніх справ, торговий аташе і журналіст вимагали негайного їх звільнення, покликаючись на своє іноземне підданство.

  1. З'ясуйте порядок притягнення до кримінальної відповідальності іноземців та осіб без громадянства.

  2. Хто з іноземних громадян користується недоторканністю (імунітетом від кримінальної відповідальності на території України).

  3. Як повинен діяти керівник відділу внутрішніх справ, слідчий чи прокурор?