Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Palaguta_K.O._Inform-ka_ta_kom-na_tehnika.Metod...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
642.56 Кб
Скачать

5 Стандартні програми операційної системи Windows

Мета: Навчитись створювати прості текстові документи за допомогою редактору WordPad, обробляти графічні дані у середовищі графічного редактору Paint, працювати з програмами “Блокнот”, “Калькулятор”, здійснювати обмін даними між різними програмами у середовищі операційної системи Windows за допомогою буферу обміну.

Програмне забезпечення: операційна система Windows 98 (2000), програми групи Стандартная - текстовий редактор WordPad, графічний редактор Paint, блокнот, калькулятор.

Завдання

  1. Виконайте приклад застосування стандартних програм за описом.

  2. Виконайте завдання у відповідності з індивідуальним варіантом.

  3. Роздрукуйте текстовий документ, створений у середовищі текстового редактору WordPad.

  4. Збережіть текстовий документ на гнучкому магнітному диску.

  5. Виконайте у звіті опис практичних дій.

Приклад виконання практичного завдання

Завдання

Спосіб виконання

1.

Завантажити програму WordPad

ПускПрограммыСтандартныеWordPad

2.

Ввести текст

Основні пристрої ПК:

системний блок – блок живлення, мікропроцесор, оперативна пам’ять, накопичувачі на магнітних дисках; 

дисплей; 

клавіатура, 

принтер; 

маніпулятор типу “миша”.

3.

Встановити шрифт заголовку Arial 14 пунктів

Виділити перший рядок при натиснутій лівій кнопці миші.

Обрати шрифт зі списку Шрифт на панелі форматування.

Обрати розмір шрифту зі списку Размер шрифта на панелі форматування.

4.

Зробити усі рядки тексту крім першого елементами списку.

Виділити текст.

Клацнути на інструменті на панелі форматування.

5.

Створити довільний малюнок

Завантажити програму Paint (ПускПрограммыСтандартныеPaint).

За допомогою інструментів створити малюнок.

6.

Помістити малюнок у текстовий документ WordPad

Виділити фрагмент малюнка за допомогою інструменту .

Виконати команду ПравкаКопировать.

Активізувати вікно програми WordPad.

Помістити курсор у кінець документу.

Виконати команду ПравкаВставить.

7.

Створити формулу в текстовому документі

Виконати команду ВставкаОбъект.

Обрати тип об’єкту Microsoft Equation 3.0.

За допомогою панелі математичних символів ввести формулу: .

Клацнути за межами об’єкту для завершення створення формули.

8.

Зберегти текстовий документ

Виконати команду ФайлСохранить.

Ввести ім’я файлу Практика, натиснути на кнопку Сохранить.

9.

Завершити роботу з програмами WordPad, Paint

Зачинити вікна програм.

Практичні завдання

Варіант №1

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому програму донецького фестивалю Золотий скіф. Параметри полів документа встановити рівними 0,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 1 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування, різні кольори. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити у ньому символ фестивалю, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Скіф у папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 24673/2787+345-57= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №2

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому запрошення на презентацію НП "Черепанов і сини". Параметри полів документа встановити рівними 0,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 1 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування, різні кольори. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип НП, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Запрошення в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 24*27+34-657= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №3

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому меню ресторану "Олександр-Хол". Параметри полів документа встановити рівними 3 см, відступ першого рядка встановити рівним 1,5 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування, різні кольори, назви блюд зробити елементами списку. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип ресторану, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Меню в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 99*272312+364-6574= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №4

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому розклад руху автобусів по станції Критий ринок. Параметри полів документа встановити рівними 1 см, відступ першого рядка встановити рівним 2 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити підпис начальника автостанції і вставити його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Розклад у папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор Блокнот і записати у ньому вираз 245/90-82345+54574= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №5

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому каталог 10-ти кращих фільмів відеосалону Відео. Параметри полів документа встановити рівними 1 см, відступ першого рядка встановити рівним 1,5 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування, різні кольори. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип відеосалону, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Каталог у папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 959*27+364-6574= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №6

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому афішу концерту в Донецьку групи Чайф. Параметри полів документа встановити рівними 2 см, відступ першого рядка встановити рівним 2 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування, різні кольори. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити назву групи, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Афіша в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 95*2712+3464-657= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №7

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому текст заяви про звільнення з роботи. Параметри полів документа встановити рівними 2 см, відступ першого рядка встановити рівним 1 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити свій підпис і вставити його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під своїм ім'ям у папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 25*9-8+54= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №8

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому рекламний проспект фірми Контур з інформацією про продукцію, що випускається, і контактними телефонами. Параметри полів документа встановити рівними 1см, відступ першого рядка встановити рівним 0,5 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип фірми і вставити його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ ім'ям фірми в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 256/2-6+548= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №9

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому оголошення про нетрадиційне лікування. Параметри полів документа встановити рівними 1,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 0,5 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип організації і вставити його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Об’ява в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 26*278-56+5488= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №10

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому оголошення в газету про здачу квартири. Параметри полів документа встановити рівними 1,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 0,5 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити значок рубрики здачі квартир у газеті, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Здається в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 24135/278-45+102= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №11

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому програму фестивалю Таврійські ігри. Параметри полів документа встановити рівними 0,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 1 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити у ньому символ фестивалю, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Таврія в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 24673/2787+345-57= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз:

Варіант №12

  1. Завантажити текстовий редактор WordPad, написати у ньому запрошення на відкриття пам'ятника Т.Шевченко. Параметри полів документа встановити рівними 0,5 см, відступ першого рядка встановити рівним 1 см. До різних ділянок тексту повинні бути застосовані різні способи форматування. У текст вставити дату за допомогою панелі інструментів.

  2. Завантажити графічний редактор Paint, створити логотип організації, скопіювати його за допомогою буферу обміну в текст, створений за допомогою редактора WordPad.

  3. Зберегти отриманий документ під ім'ям Запрошення в папці «Мої документи».

  4. Відкрити текстовий редактор блокнот і записати у ньому вираз 24*27+34-657= . Через буфер обміну підрахувати його значення за допомогою калькулятора; відповідь скопіювати у блокнот після знака =. Отриману тотожність скопіювати у документ WordPad. Під ним за допомогою редактора формул вставити вираз: