Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
69.54 Кб
Скачать
  1. Споживні властивості та класифікація свіжих плодів.

Класифікація плодів і місця їх вирощування

В основу класифікації плодів покладена їх будова і природно-кліматичні зони вирощування.

Насіннячкові плоди складаються зі шкірочки, м'якоті, насіннєвої камери і насіння. До плодів цієї групи відносять яблука, круглі, айву, горобину, мушмулу, глід.

Кісточкові плоди складаються зі шкірочки, м'якоті і кісточки, в якій міститься насіння. До кісточкових плодів відносять сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики.

Ягоди поділяють на справжні — утворюються за рахунок зав'язі, складаються зі шкірочки, м'якоті, в якій розміщено насіння (є без насіннєві ягоди), до яких відносять виноград, смородину, порічки, аґрус, журавлину, чорницю, брусницю; несправжні — складаються з розрослого плодоложа, на якому містяться сухі плодики — сім'янки, це суниці і полуниці; складні — складаються з окремих плодиків, що зрослися між собою — малина, ожина.

Цитрусові плоди мають будову багато згніздних ягід, вкритих шкірочкою, за місцем вирощування їх відносять до субтропічних: мандарини, апельсини, лимони, грейпфрути, цитрини, помпельмуси, померанець.

Тропічні плоди мають різну будову і об'єднані в групу за природно-кліматичною зоною вирощування: ананаси, банани, манго, фініки, папайя, авокадо, гуава, мангустан, карамбола, анони.

Субтропічні плоди об'єднані не за будовою, а за природно-кліматичною зоною вирощування: хурма, маслини, унабі, гранати, фейхоа, інжир.

Горіхоплідні поділяють на несправжні горіхи — волоський, мигдаль, фісташки і справжні — ліщина, фундук.

Кожна група плодів має багато помологічних, а виноград — ампелографічних сортів. Яблук а, груші пізні, айва, абрикоси, персики, сливи і алича крупноплідна, вишні, черешні, виноград поділяють на першу і другу помологічну групи., до першої групи відносять сорти плодів високої харчової цінності, гарного зовнішнього вигляду, які добре транспортуються і зберігаються. Такі сорти мають більш ви соку цінову вартість.

Області і зони вирощування вітчизняних та імпортним плодів. Плоди і ягоди вирощують в кожній області України, як розподілені між ґрунтово-кліматичними зонами. Кожна області має свій поділ на зони. Помологічні сорти плодів, ботанічні сорті овочів, що рекомендовані державною комісією по сортовипробуванню в окремих: областях називаються районованими.

Плоди вирощують у спеціалізованих, неспеціалізованих громадських акціонерних, орендних , фермерських, особистих господарствах громадян. Площі кісточкових плодів і горіхів у населення складають біля 75%, ягідників — майже 50%, насіннячкових (в основному яблуня) — 14% від загальних площ в Україні.

Вишні, сливи, аличу вирощують в усіх кліматичних зонах України, абрикоси, персики, черемші переважно в південному Степу; Закарпатті і Криму. Для підвищення продуктивності, поліпшення якості продукції, рентабельності виробництва і більш повного забезпечення населення України плодами науково-дослідні установи рекомендують більш раціональне розміщення кісточкових культур І зонах.

Цитрусові плоди в Україні не вирощують. Вони закуповуються в інших країнах. Основними виробниками апельсинів є Іспанія, Мексика, Італія, Єгипет, Марокко, Ізраїль, Туреччина; мандаринів — Японія, Іспанія, Італія, США, Марокко; лимонів — США, Італія, Туреччина; грейпфрутів — США, Ізраїль, Куба, Кіпр, Мексика.

На чорноморському узбережжі Кавказу вирощують в основному мандарини — 95%, лимони складають 3,5%, апельсини: —1,5%.

Волоських горіхів вирощують багато в Чернівецькій, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській областях і в Криму; мигдаль — в Криму; буковий горіх — в Карпатах, Криму; кедрові горіхи — в Російській Федерації; фісташки —.в країнах Середньої Азії, каштан їстівний — в Закарпатті, Криму, на Чорноморському узбережжі Кавказу та інших країнах.

Гранати, інжир, хурму, фейхоа, унабі, маслини вирощують в республіках Закавказзя і Середньої Азії, Краснодарському краї Росії та багатьох країнах субтропіків; фініки — в Ірані, Ірак_у, Пакистані, країнах арабського Сходу, Іспанії, США; маслини (сливки) — в Іспанії, Італії, Греції, Франції, СІЛА, Сирії.

Банани культивують в країнах тропічної Африки, південної Азії, Малайському архіпелазі, Австралії та інших країнах.

Третє місце за обсягом світового виробництва після цитрусів і бананів займають ананаси. Найбільше їх вирощується на Гавайських, Азорських островах, Філіппінах, в Австралії, Китаї, Мексиці, Бразилії, Кубі, Гвінеї.

Манго культивується в Індії, В'єтнамі, Бразилії, Мексиці, Гвінеї, Китаї, Ірані, Індонезії та інших країнах.

Авокадо росте в США, Мексиці, Центральній І Південній Америці, Індії; папайя (динне дерево) — в Індії, Шрі-Ланка, Південній Африці, Мексиці.