Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Характеристики маркетингу.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

4. Необхідність підвищення рівня моральної і соціальної відповідальності

Сьогодні все більш жорсткими стають вимоги відносно соціальних і екологічних наслідків діяльності виробника. Все більш актуальною стає корпоративна етика: “Соціально відповідальний бізнес є хорошим бізнесом”

В Європейському Союзі набирає силу практика введення більш жорских екологічних стандартів, що виведе деякі компаніїї з конкурентної боротьби.

5. Критика маркетингу з боку суспільства

Сьогодні споживачі усього світу дуже стурбовані тим, як система маркетингу задовольняє їхні інтереси. Вони звинувачують маркетинг в тому, що зазнають шкоди через:

  • Завищення цін -  вважають, що такі ціни формуються маркетинговими факторами: високою вартістю збуту, високою вартістю реклами, великими націнками.

  • Введення споживачів в оману. Маркетологів іноді звинувачують в тому, що вони здатні обдурити споживачів. Це відбувається тоді, коли споживача переконують, що якийсь товар набагато кращий, ніж він є насправді.

Намагання обдурити споживача умовно можна розподілити на три види: шахрайські ціни, недобросовісна реклама та упаковка, які здатні ошукати покупця. Про шахрайські ціни мова іде тоді, коли звичайна роздрібна ціна рекламується як „відпускна”, „гуртова” чи „ціна виробника”, або коли надають великі знижки на штучно завищені ціни в прейскуранті. До недобросовісної реклами відносять такі дії, як перебільшення можливостей чи характеристик товару, а також проведення фіктивних розіграшів призів. Іноді споживача намагаються ввести в оману за допомогою упаковки: дизайн упаковки використовують для того, щоб створити вигляд більшого об’єму змісту товару, або упаковка наповнюється не доверху, або на упаковку наносять хибне маркування.

  • Нав′язування покупок

  • Продаж неякісних або шкідливих для здоров′я товарів

  • Погане обслуговування малозабезпечених споживачів

4. Етичні та соціальні аспекти маркетингу.

Сутність маркетингу в останні роки дуже змінилась, внаслідок того, що і споживачі,  і фірми стали ясніше усвідомлювати етичну та соціальну відповідальність перед суспільством.

По-перше, маркетинг  не завжди гарантує етичну поведінку. Підприємства можуть створювати видимість того, що вони задовольняють потреби споживачів, але не завжди розкривають, якою ціною. (неправдиві рекламні заяви, забруднення оточення, використання шкідливих консервантів, порушення строків і умов зберігання, радіоактивна обробка продуктів харчування і т.і.)

По-друге, підприємство може задовольняти потребу одних людей, порушуючи при цьому права інших людей. Це проблема відповідальності маркетингу перед суспільством в цілому (алкоголь, наркотики, тютюн та інше)..

Однак вже сама конкурентна боротьба спонукає сьогодні зарубіжні компанії все більше  усвідомлювати відповідальність перед суспільством  як з позиції здоров′я населення, так і з позиції охорони довкілля. Це призводить до все більшого укріплення позицій консьюмеризму та інвайроменталізму.

Консюмеризм (від англ. consumer — споживач) — це організований рух громадян та державних органів, спрямований на розширення прав та можливостей споживачів у відносинах з продавцями.

Якими правами традиційно користуються товаровиробники?

  • Правом випускати будь-який товар будь-якого розміру та виду за умови, що він не загрожує здоров’ю та безпеці споживача. Якщо така загроза існує, маркувати товар відповідними застереженнями та забезпечувати спеціальними інструкціями.

  • Правом призначати будь-яку ціну на товар за умови, що цим не обмежуються права жодної з категорій покупців.

  • Правом витрачати будь-які суми на просування своїх товарів при відмові від методів недобросовісної конкуренції.

  • Правом використовувати будь-яку форму інформування покупців про товар за умови, що інформація відповідає дійсності та не вводить покупця в оману стосовно походження товару чи його призначення.

  • Правом застосовувати будь-які методи стимулювання продажу за умови, що ці методи не будуть нечесними чи не будуть вводити в оману.

До традиційних прав споживачів (покупців) відносять:

    • Право не купувати запропонований на продаж товар.

    • Право на безпечність товару.

    • Право на відповідність товару розповсюдженій про нього інформації.

Коли порівняти права виробників та покупців, виникає відчуття, що баланс прав порушується на користь виробників. Представники рухів на захист споживачів пропонують доповнити названі права споживачів ще такими:

  • Право на інформацію про найважливіші характеристики товару.

  • Право на захист від сумнівних товарів та методів продажу.

  • Право впливати на товари та методи продажу з метою поліпшення якості життя.

Пропозиції щодо захисту споживачів включають розширення прав споживача у випадку обдурювання виробником, підвищення рівня безпечності виробів та надання більших повноважень державним органам. Пропозиції щодо якості життя передбачають контроль за хімічним складом певних товарів (миючих засобів) та упаковкою (напоїв), зменшення кількості реклами, участь представників організації споживачів у роботі правлінь компаній для захисту прав споживачів.

Споживачі не тільки мають право, але й зобов’язані захищати свої інтереси.

Інвайронменталізм (від англ. environment — навколишнє середовище) — організований рух громадян та державних органів, спрямований на захист та поліпшення стану навколишнього середовища. Представники екологічних рухів не мають нічого проти маркетингу та споживання, як такого, але вони вимагають, щоб люди та організації діяли обережніше по відношенню до навколишнього середовища, оскільки у своєму бажанні кількісно збільшити споживання, маркетинг сприяє недооцінці негативних наслідків. Інвайронменталісти вимагають, щоб як споживачі, так і виробники продукції та послуг, приймаючі рішення, не забували про вплив на довкілля.

Одним із наслідків інвінронменталистичного напрямку  є виникнення  так званих "зелених" консьюмеристів, що усвідомили можливість  споживання, сумісного з особистими потребами і вимогами захисту навколишнього середовища.  "Зелені" спонукають виробників  і  торговців  переходити на харчові продукти і побутові товари, що менш шкідливі для здоров'я і більш екологічні.  Такі еко-ярлики, як  "саморуйнівний",  " такий, що руйнується під дією природних  факторів”,   "придатний для повторної переробки", "не руйнуючий озоносферу ", "екологічно чистий" або "безпечний товар", «Без ГМО» усе частіше з'являються в рекламних оголошеннях і на упаковці. Це політика так званого «зеленого маркетингу» - маркетингу майбутнього.