Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 гарбузові.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Таблщя . Температурний режим вирощування огірка в осінньо-зимовий період

Погода, період доби

Друга половина серпня- вересень

Кінець вересня- жовтень

Листопад

Сонячна Похмура

Уночі

25-26

22-23

19-20

22-23

20-21

18-19

21-22

19-20

17-18

погоду, навпаки, збільшується потреба в калійному і зменшується в азотному живленні. Засвоєння рослинами фосфору сповільнюється за тем­ператури, нижчої за 15 °С та вищої за 25 °С.

Розсаду вирощують у поліетиленових горщечках діаметром 10—12 см. заповнених тим самим субстратом, що й в теплицях, але дрібнішої фракції (З—5 мм) або в кубиках із скловати (гродану) чи іншого матеріалу.

Субстрат у басейнах або в коритах після звільнення від попередньої культури дезінфікують 3 %-м розчином сірчаної кислоти чи 1 %-м розчи­ном формаліну з наступним промиванням його водою. Строки і способи висаджування розсади та догляд за рослинами такий самий, як і в ґрунто­вих теплицях. В акціонерному товаристві «Київська овочева фабрика» та агрофірмі «Пуща Водиця» врожайність плодів огірка в гідропонних тепли­цях становить ЗО—38 кг/м2 і більше.

Вирощування огірка в плівкових теплицях. У плівкових теплицях з обігріванням повітря і ґрунту розсаду висаджують у середині лютого, а з обігріванням лише повітря — у другій половині березня. У теплицях на сонячному обігріванні розсаду висаджують у добре прогрітий ґрунт (не нижче 14 °С на глибині 10 см). У Лісостепу і на Поліссі це припадає на третю, а в Степу — на другу декаду квітня.

Розсаду вирощують без електроосвітлення, агротехніка її вирощуван­ня така сама, як для зимових теплиць. У теплицях з обігріванням розсаду на постійне місце висаджують у 25—30-денному, а без обігрівання — 20— 25-денному віці (3—4 листки).

Підготовку ґрунту починають восени. Під оранку вносять гній, торф (із розрахунку 150—200 т/га), а навесні — мінеральні добрива під культи­вацію або фрезерування ґрунту. Перед висаджуванням рослин ґрунт доб­ре зволожують.

Розсаду висаджують стрічковим (80 + 60 х 35—40 см, 90 + 50 х 35—40) або широкорядним (90—100 х 25—ЗО см) способом. Відразу після виса­джування у міжряддя висівають ущільнювач — капусту пекінську. Після приживання рослини підв'язують до шпалери. Догляд за рослинами і тем­пературний режим такі самі, як і під час догляду за зимово-весняною куль­турою. Урожайність плодів огірка в плівкових теплицях з обігріванням ґрунту і повітря становить 18—25, а на сонячному — 12—18 кг/м2.

Вирощування огірка на соломі. Після розігрівання соломи, коли темпе­ратура знизиться до ЗО—35 °С, насипають ґрунтосуміш шаром 10—12 см. Розсаду висаджують після зниження її до 25—28 °С. Схеми висаджування рослин такі самі, як і в зимових і весняних теплицях.

У комплексі агротехнічних заходів догляду за рослинами під час виро­щування огірка на соломі велике значення має підтримання високої воло­гості субстрату (75—80 %) і відносної вологості повітря (85—95 %). Кра­щим субстратом є солома, пшенична або ячмінна, вирощена без застосу­вання гербіцидів. У разі підсихання соломи погіршується ріст і різко зни­жується врожайність рослин. Залежно від погоди і стану рослин їх поли­вають частіше (1—3 рази впродовж доби) з витратою води 3—20 л/м2.

Солома погано затримує поживні речовини, особливо азот і калій, тому рослини систематично підживлюють. Через 20—З0 діб після висаджуван­ня рослини підживлюють аміачною та калійною селітрами (по 75 г на 100 л води). Впродовж вегетації підживлення рослин проводять через кожні 7— 8 діб робочим розчином із розрахунку 4 г/м2 азотних та 3 г/м2 калійних добрив. Фосфорні й магнієві добрива вносять у розчин у разі потреби згідно з аналізом. Формування рослин і догляд за ними такі самі, як і під час вирощування у ґрунтових теплицях.

У плівкових теплицях агрофірми «Пуща-Водиця» Київської області вро­жайність плодів огірка на солом'яному субстраті становить 20—25 кг/м2. Досить економічно вигідно вирощувати плоди огірка на солом'яному суб­страті в плівкових теплицях без підґрунтового обігрівання і там, де ґрунт заражений нематодою.

Вирощування огірка в парниках. Під час вирощування огірка в парни­ках першою культурою висаджують розсаду у першій половині лютого, д повторно — після вигонки зелені чи розсади. Готуючи парники для сівби огірка, вздовж котловану посередині в біопаливі роблять канавку завглибшки 10—12 см і завширшки З0—35 см. У парники ґрунтосуміш насипають шаром 8—10 см, а над канавкою (в рядку, де висаджують росли­ни) — 20—22 см. За такої товщини ґрунтосуміші коренева система рослин не пошкоджується (не підгоряє).

У разі вирощування огірка після зеленних культур або розсади гній частково перебивають. Для цього знімають ґрунтосуміш, розпушують гній перегорілий замінюють свіжим), роблять канавку і знову засипають ґрунто-:уміш. Під кожну раму вздовж канавки висаджують шість рослин. У со­нячну погоду після висаджування рослин рами на 2—3 доби притінюють. У перший місяць огірок вирощують з ущільнювачами. Температуру по-зітря у сонячні дні підтримують на рівні 26—28 °С, у похмурі — 20—22, вночі — 15—17 °С. За температури понад ЗО °С парники провітрюють. Під час вирощування огірка в ранньовесняний період на ніч парники вкривають матами в один-два шари, а доріжки утеплюють гноєм. Поливають рослини огірка теплою водою у сонячні дні до обіду. На початку цвітіння за кілька діб до появи перших ознак в'янення рослин поливи припиня­ють. Це сприяє кращому утворенню зав'язі. З появою зав'язі вологість грунту підтримують у межах 70—80 % НВ, а відносну вологість повітря — 80—-90 %. Після поливів парники вкривають рамами на 20—З0 хв, але стежать, щоб температура під ними не перевищувала З0 °С.

Рослини через кожні 12—15 діб почергово підживлюють розчином органічних і мінеральних добрив. Коров'як розводять водою у співвідно­шенні 1:4—6, а пташиний послід— 1:10—12 (після 2—3-денного бродін­ня). З мінеральних добрив до настання плодоношення на 10 л води дають по 15—20 г аміачної селітри і калійної солі та 20—ЗО г суперфосфату, а в період плодоношення — відповідно 25—З0 і З0—40 г. На раму витрачають 10 л робочого розчину. Після кожного підживлення рослини поливають теплою водою. Для запилення квіток біля парників ставлять вулики із розрахунку одна бджолосім'я на 400—500 парникових рам. За температу­ри повітря 15—18 °С рами на парниках піднімають для провітрювання рослин. Плоди починають збирати через ЗО—45 діб після висаджування розсади. Щоб підтримувати оптимальний температурний режим, вологість повітря і ґрунту, рами з парників не знімають до кінця сезону, але постій­но, особливо в жарку погоду, їх ставлять на підставки.

Урожайність плодів огірка в парниках у разі вирощування першою культурою становить 15—20, а повторно — 10—12 кг з рами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]