Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фітопат часть 1 Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Ііі. Вірусні хвороби злаків

Вірусні хвороби злаків проявляються у зміні забарвлення окремих органів рослин, часто в надмірній кущистості, карликовості стебел, неродючості або нерозвиненості зерна та ін. При великому поширенні їх спостерігається значний недобір урожаю зерна.

Відомі мозаїка і смугаста мозаїка пшениці, заляльковування вівса і жовта карликовість ячменю.

Мозаїка пшениці

Мозаїка пшениці виявляється переважно на озимій і ярій пшениці. Може викликати захворювання жита, ячменю, вівса, проса,

мишію та інших злаків.

Проявляється на листках пшениці у вигляді крапчастості, яка складається з неправильних світло-зелених, майже жовтих смуг різної довжини і ширини, які розміщуються вздовж осі листка. У деяких випадках крапчасті листки мають світло-зелений візерунок на нормальному зеленому фоні. На озимих культурах восени захворювання проявляється слабо, але посилюється навесні. Листя світло забарвлене, нагадує листя осоки. Рослини посилено кущаться, відстають у рості. Частина з них не утворює продуктивних стебел і швидко засихає. Деякі рослини утворюють стебла, але вони, як правило, мають неродюче колосся або недорозвинене зерно. Іноді при мозаїці пшениці спостерігається наростання квіткових плівок, тому колос стає гіллястим. Таке явище відмічається більше на колоссі додаткових стебел і менше — на головному стеблі.

Характер прояву хвороби різко змінюється залежно від сорту, умов росту рослин і строку зараження.

В уражених рослин виявляється некроз флоеми, тому і спостерігається недорозвиненість їх. Внутрішньоклітинні включення хворих рослин, або Х-тіла, вакуолізовані, більш або менш округлої форми і часто зв'язані з ядром клітини. Збудником хвороби є Triticum virus 1. Під час вегетації рослин він поширюється смугастою цикадкою (Deltocephalus striatus). Інкубаційний період вірусу в перенощику інфекції триває 3—5 днів. Зберігається вірус у зимуючих рослинах.

Розвиток мозаїки пшениці особливо відмічається на ранніх посівах озимини, які межують з пізніми посівами проса або з полями, де є велика кількість падалиці зернових культур.

Смугаста мозаїка пшениці

Смугаста мозаїка пшениці виявляється на пшениці, вівсі, ячмені, кукурудзі, сорго і диких злаках.

Хвороба проявляється на листках у вигляді світло-зелених штрихів абр смужок, що йдуть паралельно жилкам листка. Плями поступово збільшуються, листя жовтіє і відмирає. Хворі рослини відстають у рості і не утворюють продуктивних стебел. На деяких стеблах формується зерно, але воно звичайно щупле. Смугаста мозаїка пшениці може бути причиною різкого зниження врожаю.

Вірус смугастої мозаїки пшениці Wheat streak mosaik virus передається механічно інокуляцією соку хворих рослин і поширюється кліщами роду Aceria (A. tulipae та ін.). Кліщі стають вірусофобними при живленні на хворих рослинах протягом ЗО хвилин. Кліщі паразитують на тілі злакової попелиці і розносяться нею під час міграції. Вірус смугастої мозаїки зберігається і в яйцях кліщів. Інкубаційний період вірусу в рослині триває 8—11 днів.

У природних умовах посіви озимої пшениці заселяються кліщами і заражаются вірусом смугастої мозаїки пшениці, де збудники захворювання і його перенощик зберігаються протягом зими. На весні і влітку кліщі розмножуються і переносять збудника не тільки на рослини озимої і ярої пшениці, а й на інші сприйнятливі культури — однорічні й багаторічні злакові трави, а також сходи падалиці пшениці. З останніх вірусофобні кліщі поширюють вірус на нові посіви озимої пшениці.