Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 25 Регулювання і контроль діяльності під...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
432.54 Кб
Скачать

но-методичної роботи та своєчасному (триденний термін) направленню для вико­нання суб'єктові підприємництва, податковій адміністрації, органу статистики, від­повідній державній інспекції з контролю за цінами за місцем реєстрації порушника.

Після закінчення провадження за матеріалами перевірки та відповідної реєстра­ції один примірник рішення про застосування економічних санкцій, висновок до акта залишаються у відділі організаційно-методичної роботи для контролю за їх виконанням та зберіганням впродовж установленого законодавством терміну.

Акт і всі інші матеріали перевірки передаються до відповідного відділу Держці­нінспекції для узагальнення та зберігання. Відповідальний працівник відділу орг- методичної роботи після отримання рішення робить позначки в журналі реєстрації актів перевірок.

Рішення про застосування економічних санкцій повинно бути виконано поруш­ником протягом 10 днів з дня його прийняття; у разі невиконання у визначений те­рмін державні податкові адміністрації за місцезнаходженням порушника провадять стягнення сум у безспірному порядку.

Держцінінспекція знімає рішення з контролю після одержання від ДПА інфор­мації про стягнення сум економічних санкцій за належністю.

Крім акта перевірки працівник Держцінінспекції подає протокол про вчинення адміністративного правопорушення. У протоколі зазначаються: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол, відомос­ті про особу порушника, місце, час вчинення і суть адміністративного правопору­шення, нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушен­ня, пояснення порушника, інші відомості, необхідні для вирішення справи. Протокол повинен бути підписаний особою, яка його склала, і особою, яка вчинила адміністративне правопорушення. У разі відмови особи, яка вчинила правопору­шення, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка вчи­нила правопорушення, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту про­токолу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. При складенні протоколу працівником Держцінінспекції роз'яснюються порушнику його права і обов'язки, про що робиться позначка у протоколі.

25.2.4. Перевірка ведення Книги відгуків і пропозицій

Книга відгуків і пропозицій ❖

Книга відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та громадсько­го харчування призначена для записів покупців (відвідувачів) своїх скарг, пропози­цій, відгуків та зауважень на якість їхньої роботи, культуру обслуговування тощо.

Наказом МЗЕЗторгу України від 24.06.96 № 349 затверджена і зареєстрована в Мін'юсті України 3.07.96 за №336/1361 Інструкція про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування.

Згідно з Інструкцією всі підприємства (одиниці) роздрібної торгівлі і громадського харчування незалежно від форм власності ведуть Книгу відгуків і пропозицій установ­леної форми. У підприємствах і організаціях споживчої кооперації ведеться Книга від­гуків і пропозицій в об'єктах роздрібної торгівлі та громадського харчування спожив­чої кооперації України, затверджена постановою правління Укоопспілки від 6.01.94 № 2 та зареєстрована в Мін'юсті України 19.01.94 за № 11/220.

617

Суб'єкт господарювання забезпечує всі підпорядковані підприємства роздрібної торгівлі (громадського харчування) Книгами відгуків і пропозицій, видає їх підпри­ємствам пронумерованими, прошнурованими, завіреними підписом керівника та печаткою суб'єкта господарювання.

Книга відгуків і пропозицій зберігається в торговельному залі підприємства у спеціальному відкритому футлярі на видному та доступному для покупців (відвіду­вачів) місці. У підприємствах роздрібної торгівлі, які мають відділи, Книга відгуків і пропозицій ведеться в кожному відділі, а у великих підприємствах громадського харчування *— в кожному залі обслуговування.

Кожне дрібнороздрібне підприємство (за винятком лотків, столиків тощо) пови­нно мати Книгу відгуків і пропозицій, яка розміщується на видному місці і надаєть­ся покупцеві (відвідувачу) на першу його вимогу.

Забороняється вимагати від заявника пред'явлення будь-яких особистих доку­ментів або пояснення причин, що викликали необхідність написання скарги, пропо­зиції, відгуку, зауваження.

Працівник підприємства, дії якого викликали нарікання, повинен не пізніше на­ступного дня повідомити про це керівника підприємства або його заступника та на­дати письмове пояснення з приводу його виникнення.

У свою чергу керівник підприємства або його заступник зобов'язаний у тижне­вий термін розглянути запис, що внесений до Книги скарг і пропозицій, розібратися по суті питання та вжити необхідних заходів до усунення недоліків і порушень у роботі підприємства або до реалізації висловлених пропозицій.

За результатами розгляду заяви керівник підприємства або його заступник по­винен подати в Книзі відгуків і пропозицій на зворотному боці заяви покупця (від­відувача) інформацію про заходи, яких вжито, та в тижневий термін в обов'язко­вому порядку надіслати письмову відповідь заявнику за вказаною ним адресою. Копії листів, якими дана відповідь покупцям (відвідувачам), зберігаються в підпри­ємстві протягом року.

Записи інших покупців (відвідувачів), зроблені у Книзі відгуків і пропозицій з метою спростування раніше внесеної до неї заяви, підлягають перевірці та беруться до уваги ке­рівником підприємства тільки за умови підтвердження викладаних у них фактів.

Якщо для здійснення заходів з усунення зазначених покупцем (відвідувачем) недоліків або виконання його пропозицій потрібно більше семи днів, то керівник підприємства або його заступник визначає інший термін виконання, але не більше 15 днів, про що зазначається у Книзі.

У разі надходження від покупців (відвідувачів) скарг щодо порушення правил торгівлі, законодавства про захист прав споживачів, роздрібних цін керівник під­приємства торгівлі, громадського харчування (структурної одиниці) повинен не пі­зніше Наступного дня повідомити про це керівника суб'єкта господарювання.

Керівні працівники суб'єкта господарювання зобов'язані щокварталу перевіряти правильність ведення Книги відгуків і пропозицій у всіх підпорядкованих йому підприємствах торгівлі і громадського харчування (структурних одиницях), вжива­ти заходів до усунення недоліків, що мають місце в роботі, та причин, які виклика­ють скарги покупців (відвідувачів).

Вилучення Книги відгуків і пропозицій з підприємств для перевірок, зняття ко­пій та інших цілей не допускається, крім випадків, передбачених законодавством.

Порушення працівниками роздрібної торгівлі та громадського харчування по­рядку ведення Книги та розгляду скарг і пропозицій покупців (відвідувачів) дають підстави для притягнення їх до відповідальності.

6і8