Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 25 Регулювання і контроль діяльності під...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
432.54 Кб
Скачать

суб'єкта господарювання або вповноваженому ним органу, який здійснює управ­ління майном суб'єкта господарювання.

У разі повторного протягом 365 календарних днів тимчасового припинення дія­льності суб'єкта господарювання державний орган у справах захисту прав спожи­вачів зобов'язаний залежно від форми власності суб'єкта господарювання та інших конкретних обставин порушити перед його власником або вповноваженим ним ор­ганом, що здійснює управління майном суб'єкта господарювання, питання про усу­нення керівника суб'єкта господарювання з посади, яку він обіймає, або перед від­повідним органом — про скасування державної реєстрації або спеціального дозволу (ліцензії) на здійснення відповідного виду підприємницької діяльності.

Тимчасове припинення діяльності суб'єкта господарювання передбачає зупи­нення на певний час (до усунення виявлених недоліків) роботи структурних під­розділів (секцій, відділів, складів, цехів тощо), пов'язаної з обслуговуванням спо­живачів і реалізацією (виробництвом) товарів. У разі неможливості здійснити це — тимчасово припиняється діяльність суб'єкта в цілому.

У разі потреби відповідні приміщення суб'єкта господарювання опломбовуються згідно з інструкцією про порядок опломбування виробничих, складських, торговель­них та інших приміщень, а також неправильних, несправних і таких, що не мають відповідного клейма, чи з порушеними термінами повірки вимірювальних приладів.

Не допускається тимчасове припинення діяльності суб'єкта господарювання, який здійснює роздрібний продаж продовольчих товарів першої необхідності та є єдиним у населеному пункті. У такому разі вносяться пропозиції про звільнення винних осіб з посад, які вони обіймають, або про застосування до них заходів, пе­редбачених чинним законодавством.

Відновлення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється з письмового до­зволу державного органу в справах захисту прав споживачів, який прийняв рішення про тимчасове припинення його діяльності, або вищого органу.

Розгляд питання про відновлення діяльності суб'єкта господарювання здійсню­ється не пізніш як на другий робочий день після отримання письмового повідом­лення про усунення виявлених недоліків.

Державний орган у справах захисту прав споживачів, який прийняв рішення про тимчасове припинення діяльності суб'єкта господарювання або скасування такого рішення, надсилає у триденний термін відповідну інформацію органу місцевого са­моврядування, на території якого розташований суб'єкт господарювання.

25.6. Упровадження Журналу реєстрації перевірок

Мета впровадження Журналу реєстрації перевірок ♦>

Упровадження Журналу реєстрації перевірок здійснюється суб'єктами підпри­ємницької діяльності на добровільних засадах на підставі ст. 7 Указу Президента України від 23.07.98 № 817/98 «Про деякі заходи з дереіулювання підприємницької діяльності». Порядок його ведення затверджено наказом Державного комітету України з питань розвитку підприємництва від 10.08.98 № 18, зареєстрованим у Мін'юсті України 1.10.98 за№ 619/3059.

Журнал реєстрації перевірок зберігається за місцем здійснення підприємницької діяльності і ведеться суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності з метою недопущення несанкціонованих перевірок.

б25

Питання для самоконтролю

l/? J 1. Яка роль держави в регулюванні торговельної діяльності в умо-

Шяш^вах ринкових реформ?

  1. Назвіть основні принципи державного регулювання сфери тор- гівлі.

  2. Коли і з якою метою прийнято Закон «Про захист прав спожи- вачів» в Україні?

  3. На які органи покладено здійснення механізму реалізації держав-

  4. ИЩШ ного захисту прав споживачів в Україні?

  5. Назвіть основні види санкцій за порушення норм права про за- хист прав споживачів.

  6. Хто проводить відбір зразків товарів в підприємствах торгівлі для перевірки їхньої якості?

Pj щи 7. Яка послідовність проведення контрольної перевірки правиль- - ¾ ності розрахунків із споживачами?

    1. Що є підставою для опломбування приміщень та несправ- них ЗВТ?

    2. Які приміщення забороняється опломбовувати?

    3. В якому разі може бути тимчасово припинена діяльність

    4. Ц суб'єктів господарювання?

    5. З якою метою передбачено ведення суб'єктами підприємницької

    6. І діяльності Журналу реєстрації перевірок і який його зміст?

Журнал прошивається суб'єктом підприємницької діяльності та завіряється пе­чаткою і підписом директора або власника (для юридичних осіб) або тільки підпи­сом (для фізичних осіб) суб'єкта підприємницької діяльності.

Представник контролюючого органу перед початком перевірки повинен обов'язково зробити запис у Журналі, заповнюючи всі передбачені графи, та поста­вити свій підпис. Суб'єкт підприємницької діяльності має право перевірити наяв­ність відповідних повноважень особи, що здійснює перевірку, до початку перевір­ки, в тому числі зателефонувавши до відповідного контролюючого органу.

Відмова особи, що здійснює перевірку, від підпису в Журналі є підставою для недопущення її до проведення перевірки. У цьому разі суб'єкт підприємницької ді­яльності має право у триденний термін надіслати письмове повідомлення до відпо­відного контролюючого органу про факт відмови особи, що здійснює перевірку, від підпису в журналі.

626