Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 25 Регулювання і контроль діяльності під...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
432.54 Кб
Скачать

ня обов'язкового обліку доходів і витрат, — у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

  • реалізацію товару, термін придатності якого минув, —т у розмірі 200 відсотків вартості залишку одержаної для реалізації партії товару, але не менше п'яти неопо­датковуваних мінімумів доходів громадян;

  • порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання ро­боти, надання послуги — у розмірі 100 відсотків вартості роботи, послуги. Ті самі дії, вчинені щодо групи споживачів, у розмірі від 1 до 10 відсотків вартості ви­конаних робіт, наданих послуг за минулий календарний місяць, але не менше п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Суми штрафів зараховуються до державного бюджету. Порядок стягнення штрафів визначається Кабінетом Міністрів України.

У разі невиконання в добровільному порядку суб'єктами господарської діяльно­сті сфери торгівлі, громадського харчування та послуг визначених у статті 5 цього Закону рішень (постанов) спеціально уповноваженого центрального органу вико­навчої влади України у сфері захисту прав споживачів, його територіальних органів та їх посадових осіб про накладення стягнення примусове виконання таких рішень (постанов) здійснюється державною виконавчою службою в порядку, встановлено­му Законом України «Про виконавче провадження1».

25.2. Контрольні перевірки додержання правил торговельного обслуговування

25.2.1. Проведення відбору зразків товарів для перевірки їхньої якості

Мета відбору зразків товарів ❖

Відбір зразків товарів провадиться з метою визначення відповідності їх якісних показників вимогам державних і галузевих стандартів, технічних умов та інших но­рмативних документів, що діють на території України.

Основні вимоги до відбору в суб'єктів господарювання — підприємств, установ, організацій*^- незалежно від форм власності, громадян-підпрйємців та іноземних юридичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність на території України у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, зразків товарів для перевірки їх­ньої якості визначені «Порядком відбору у господарюючих суб'єктів сфери торгів­лі, громадського харчування і послуг зразків товарів, сировини, матеріалів, напів­фабрикатів, комплектуючих виробів для перевірки їх якості^. Цей Порядок затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 2.04.94 № 215.

Відбір зразків товарів для перевірки їхньої якості провадиться службовою особою Держспоживстандарту, яка має відповідне посвідчення, у присутності особи, що здійс­нює продаж товарів (виконує роботу, надає послуги), та, за можливості, представника суб'єкта господарювання, що перевіряється, і оформлюється актом відбору зразків (проб) товарів. Продавець (виконавець) і представник суб'єкта господарювання повинні створити належні умови для виконання робіт, пов'язаних з відбором зразків товарів.

1 Статтю 23 доповнено частиною четвертою згідно із Законом України від 18.11 03.№ I252-IV.

611