Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка на курсову роботу.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

3. Оформлення курсової роботи

Робота починається з титульного аркуша (дод. А), який має єдину форму. Наступним аркушем курсової роботи є завдання на курсову роботу (дод. Б).

Перед викладом змісту теми повинен бути план, попередньо - затверджений керівником. Без затвердженого плану викладачі курсових робіт на рецензування не приймають.

Зразу ж за планом подають зміст роботи з повним найменуванням питань, що розглядаються, і зазначенням сторінок, на яких вони розміщені.

Нумерація сторінок повинна бути наскрізною і проставлятися арабськими цифрами зверху на сторінці. На титульному аркуші номер сторінки не проставляється. Перша сторінка - титульна, друга сторінка - завдання на курсову роботу, третя — зміст, четверта сторінка - "Вступ", з неї починається нумерація сторінок роботи, включаючи додатки, на чотирьох перших сторінках номер не проставляється, а починається нумерація з п'ятої сторінки.

Роботу слід писати українською мовою. Текст писати грамотно, розбірливо, чітким почерком, без виправлень. На сторінці повинно бути не менше ЗО рядків. Також курсова робота може друкуватися комп'ютерним способом за допомогою текстового редактора Мікгозой

на одній стороні аркуша формату А4. Текст робіт друкується шрифтом Тітез Ие\у Котап розміром 14, інтервал 1,5.

Курсова робота повинна містити 35 - 40 сторінок друкованого (комп'ютерний набір) тексту на стандартних аркушах форматом А4 (210><297 мм) із полями: зліва - 30 мм, зверху - 20 мм, знизу - 22 мм, справа - 10 мм.

Кожен розділ роботи починають з окремої сторінки, чітко виділяють заголовками. Заголовки розділів роботи розташовують в окремих рядках, крапка в кінці заголовка не ставиться. Переноси слів у заголовках не допускаються.

ВСТУП

Крапку наприкінці заголовка розділу, розташованого посередині рядка, не ставлять. Номер розділу ставиться після слова "Розділ" без крапки, потім з нового рядка пишеться назва розділу, наприклад:

Розділ 1

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ВАНТАЖНОГО

Автотранспорту

Заголовки підрозділів друкують малими літерами ( крім першої заголовної) з абзацним відступом, наприклад:

1.1. Способи використання вантажних автомашин

Ілюстративний матеріал (схеми, діаграми, графіки) розташо­вують безпосередньо за текстом, у якому він згадується, або на наступній сторінці.

На всі ілюстрації необхідно робити посилання. Ілюстрації позначають словом "Рис.", нумерують послідовно арабськими цифрами в межах розділу, назву пишуть під ілюстрацією.

Цифровий матеріал зводять у таблиці і обов'язково їх аналізують. Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті. У тексті мають бути посилання на всі таблиці. Таблицю розміщують вздовж сторінки.

Таблиці повинні бути не громіздкими, нумерація таблиць суцільна, зверху праворуч пишеться слово "Таблиця" та її порядковий номер. Наприклад,

Таблиця 1.3 (третя табтщя першого розділу).

Заголовок таблиці починають з великої літери і розміщують нижче слова Таблиця. Кожна таблиця має тематичну назву, що відображає її тематичний зміст.

При перенесенні таблиці на наступну сторінку в правому верхньому куті цієї сторінки слід писати : Продовження таблиці...

Наприклад:

Таблиця 1.3

Забезпеченість підприємства трудовими ресурсами

Категорії працівників

Наявність працівників

Потреба в працівниках

Забезпеченість,

%

1

2

3

4

Керівники

9

9

100

Спеціалісти

18

19

95

Продовження табл. 1.3

1

2

о

4

Робітники :

112

125

89

трактористи- машиністи

19

16

119

шофери

15

24

63

зайняті на кінно- ручних роботах

60

65

92

тваринники

18

20

90

Всього

139

153

91

Після кожної таблиці подають основні висновки, які слід розпочинати словами: "Як свідчать дані таблиці...", "Аналіз даних таблиці...".

Формули слід виділяти з тексту в окремому рядку. Формули повинні мати нумерацію. Номер формули потрібно взяти в дужки і розташувати на полях справа.

Наприклад:

Оф = Ф : П}, , (1.1)

де Оф - фондооснащеність господарства, грн/га угідь;

Ф - основні фонди господарства, грн;

Пу - площа угідь, га.

Думки різних авторів з питань, які розглядаються в курсовій роботі, можна передати своїми словами або цитатою. Текст цитати повинен точно відповідати джерелу, з якого вона взята. При посиланні на джерело літератури слід вказати порядковий номер джерела із зазначенням сторінки і виділити квадратними дужками, наприклад, [ 4 , с. 15 ].

У кінці роботи подається список використаної літератури.

Порядок написання курсової роботи

Викладач дисципліни (він же керівник роботи) доводить до студентів завдання на курсову роботу. У процесі індивідуальних консультацій із керівником студент визначає основні напрямки роботи і попередній план виконання.

Керівник курсової роботи розглядає розроблений студентом докладний план роботи, робить свої зауваження і дає вказівки про необхідні зміни і доповнення.

Захист курсової роботи

Виконану і належним- чином оформлену курсову роботу студенти в призначений термін здають викладачу на рецензування.

Керівник курсової роботи знайомиться з її змістом і готує на неї письмовий відгук. У відгуку відмічаються позитивні й негативні сторони роботи, недоліки її змісту та оформлення.

За необхідності робота повертається студенту на доопрацю­вання.

Прорецензована робота повертається студенту для підготовки до захисту перед комісією.

Студент протягом 5 - 8 хв доповідає про зміст роботи, дає відповіді на критичні зауваження, які вказані в рецензії, а також на питання членів комісії. Комісія, як правило, задає питання по темі роботи студента.

У виступі доцільно висвітлити найважливіше, а саме: аргументувати вибір теми і обгрунтувати її актуальність; розкрити мету і об'єкт дослідження; показати, що вдалось встановити, виявити, довести чи спростувати; які труднощі були під час дослідження теми роботи, які теоретичні положення вдалось підтвердити на досліджуваному об'єкті, а що не було підтверджено; які зроблено висновки.

Захищені роботи, підписані головою і членами комісії передають по реєстру завідувачу архіву для зберігання і з подальшою ліквідацією на підставі акта про ліквідацію курсових робіт.

Критерії оцінки виконання та захисту курсових робіт

Загально­обов'язкові вимоги:

Вимоги щодо графіка виконання: робота виконана відповідно до затвердженого плану та встановленого' графіка виконання курсової роботи.

Передбачається зниження оцінки за несвоєчасне представлення курсової роботи на перевірку згідно із затвердженим графіком: за кожний прострочений тиждень -1 бал.

Оцінка "відмінно"

Вимоги щодо змісту, студент у повному обсязі розкрив зміст затверджених до розгляду розділів курсової роботи, показав систематичні та глибокі знання навчального матеріалу з тематики курсової роботи, є у наявності обґрунтування вибору теми, її актуальність, формулювання мети та завдань курсової роботи, робота носить науково-дослідний характер, дана глибока оцінка стану " розв'язання поставлених проблем, робота насичена фактичними даними (у вигляді таблиць, рисунків), проведений глибокий їх аналіз, застосовані інноваційні інформаційні технології щодо обробки та аналізу даних, дотримано співвідношення теоретичної та практичної частин роботи, зміст курсової роботи викладений у логічній послідовності, зроблені відповідні узагальнення і висновки, наведені практичні приклади в контексті тематичного теоретичного матеріалу. При написанні курсової роботи використана достатня кількість сучасних літературних джерел.

Вимоги щодо оформлення: відповідність оформлення роботи вимогам діючих нормативних документів щодо виконання та оформлення таблиць та рисунків, списку літератури, наявності в роботах посилань на використані джерела, нумерації сторінок, додатків та ін.

В додатках наводяться практичні матеріали організації чи підприємства та інформація, яку ви вважаєте за потрібне додати для ілюстрації суті даної проблеми.

О цінка "добре"

Вимоги щодо змісту: студент у достатньо повному обсязі розкрив зміст затверджених до розгляду розділів курсової роботи, показав систематичні та достатньо глибокі знання навчального матеріалу з тематики курсової роботи, є у наявності обґрунтування вибору теми, її актуальність, формулювання мети та завдань курсової роботи, робота носить науково-дослідний характер, робота достатньою мірою насичена фактичними даними (у вигляді таблиць, рисунків), проведений їх аналіз, застосовані інноваційні інформаційні технології щодо обробки та аналізу даних, але допущені незначні помилки у розрахунках. Дотримано співвідношення теоретичної та практичної частини робіт, зміст курсової роботи викладений у логічній послідовності, зроблені певні узагальнення і висновки, наведені практичні прийшли в контексті тематичного теоретичного матеріалу, але є незначні помилки у формулюванні термінів, категорій, проміжних та остаточних висновків та пропозицій. При написанні курсової роботи використана достатня кількість основних літературних джерел.

Вимоги іцодо оформлення: відповідність оформлення роботи вимогам діючих нормативних документів щодо виконання та оформлення таблиць та рисунків, списку літератури, наявності в роботах посилань на використані джерела, нумерації сторінок, додатків та ін.

Оцінка “задовіль­но”

Вимоги щодо змісту: студент не в повному обсязі розкрив зміст затверджених до розгляду розділів курсової роботи, не в достатній мірі показав знання навчального матеріалу з тематики курсової роботи, обґрунтування вибору теми, її актуальності, формулювання мети та завдань курсової роботи. Робота не має чітких рис науково-дослідного характеру, не в повній мірі насичена фактичними даними (у вигляді таблиць, рисунків), проведений поверхневий їх аналіз, не застосовані інноваційні інформаційні технології щодо обробки та аналізу даних. Не дотримано співвідношення теоретичної та практичної частини робіт, зміст курсової роботи викладений не у логічній послідовності, зроблені поверхневі узагальнення і висновки, не наведені практичні приклади в контексті тематичного теоретичного матеріалу, є грубі помилки у формулюванні термінів, категорій, проміжних та остаточних висновків та пропозицій. При написанні курсової роботи використана обмежена кількість літературних джерел.

Вимоги щодо оформлення: відповідність оформлення роботи вимогам діючих нормативних документів щодо виконання та оформлення таблиць та рисунків, списку літератури, наявності в роботах посилань на використані джерела, нумерації сторінок, додатків та ін.

Оцінка “незадовіль­но”

Вимоги щодо змісту: студент не розкрив зміст затверджених до розгляду питань курсової роботи, не показав знання навчального матеріалу з тематики курсової роботи, обгрунтування вибору теми, її актуальності, формулювання мети та завдань курсової роботи. Робота не носить науково-дослідного характеру, не насичена фактичними даними (у вигляді таблиць, рисунків), не проведений аналіз, не застосовані інноваційні інформаційні технології щодо обробки та аналізу даних. Не дотримано співвідношення теоретичної та практичної частини робіт, зміст курсової роботи викладений не у логічній послідовності, зроблені помилкові узагальнення і висновки або вони взагалі відсутні, не наведені практичні приклади в контексті тематичного теоретичного матеріалу, є грубі помилки у формулюванні термінів, категорій, проміжних та остаточних висновків та пропозицій. При написанні курсової роботи застосований вузький (до 10 джерел) перелік основних літературних джерел.

Вимоги щодо оформлення: оформлення роботи не відповідає вимогам діючих нормативних документів щодо виконання та оформлення таблиць та рисунків, списку літератури, наявності в роботах посилань на використані джерела, нумерації сторінок, додатків та ін.

Захист курсової роботи

Вимоги до захисту: Оцінювання самостійності та якості курсової роботи проводиться на підставі публічного захисту перед комісією у складі не менше двох викладачів кафедри, які призначаються директором коледжу, у тому числі керівника курсової роботи.

Якість виконання курсової роботи та результати її захисту оцінюються колегіально за чотирибальною шкалою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно")