Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Мерчандайзинг новий.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Тема 2. Мерчандайзинг в роздрібній торгівлі: планування торговельного залу і створення мікроклімату продажів

2.1. Особливості створення мікроклімату торгового закладу

Кожному роздрібному підприємству властивий власний, індивідуальний вигляд. Цей образ магазину іноді складається у свідомості покупців мимоволі, в результаті довготривалого користування його послугами. Проте значною мірою визначене уявлення про магазин може бути сформоване керівниками за допомогою певних організаційних заходів і маркетингових зусиль. Важливими елементами цілісного образу магазину, що формується у свідомості покупців і часто спонукаючого його до певних дій (купівлі), є:

  • місце розташування роздрібного торговельного підприємства і доступність його для покупців;

  • наявність і набір додаткових послуг (наприклад, зручна, добре освітлювана і така, що охороняється, автостоянка);

  • архітектурне рішення фасаду будівлі;

  • зручне внутрішнє планування;

  • привабливий інтер’єр.

Потенційні можливості використання мерчандайзингу багато в чому визначаються зручністю планування і здатністю планувальних заходів виділити найбільш вигідні для магазину групи товарів з метою їх успішної реалізації. Розподіл торговельної площі магазину на секції в значній мірі формує маршрут руху покупців по території магазину. Планування торговельного залу може бути найрізноманітнішим і часто не залежить від бажань і переваг роздрібного торговця. У ідеальному варіанті торговельний зал повинен мати круглу або квадратну форму. Проте, як показує практика, зручною і досить прийнятною для продажу товарів і обслуговування покупців являється прямокутник із співвідношенням сторін 2:3 або 1:2 при висоті торговельного залу 3,3 м. Більш "витягнуті" торговельні приміщення знижують ефективність продажів і послабляють мотивацію покупців до здійснення покупок. Загальновизнаним фактом є твердження, що в торговельному залі оптимальної форми відношення його периметра до площі повинне прагнути до мінімального значення. Реалізація цього принципу в процесі проектування роздрібного торговельного підприємства дозволить надалі зменшити витрати обороту, прискорити процес просування покупців по торговельному залу і поліпшити психологічну атмосферу під час здійснення покупок.

Основний принцип планування магазину - максимально можливе збільшення площі торговельного залу, наприклад, за рахунок використання сучасних систем контролю за товарними запасами і управління ними, або за рахунок винесення частини технологічних операцій і робіт за межі магазину. При цьому очевидно, що на розмір торговельної площі впливатимуть широта асортименту, середні габарити одиниць товару і розміри торговельного устаткування, необхідного для викладки товарів. Корисно також оцінювати сезонні коливання в постачаннях і реалізації багатьох товарів.

Основне завдання планування - змусити покупця пройти по усьому магазину, розглянути товар і зробити покупку. Роль мерчандайзингу полягає в тому, щоб, враховуючи профіль, розміри і місце розташування магазину, визначити, яке технологічне планування торговельного залу слід використовувати. Планування магазину значною мірою визначається кількістю і принципами розміщення відділів в торговельному залі. В процесі планування розташування відділів на торговельній площі потрібно враховувати наступні чинники:

  • зручність роботи для торговельного персоналу;

  • рентабельність;

  • можливість запобігання розкраданням;

  • зручність для покупців в процесі переміщення їх по торговельному залу і при перегляді товарів;

  • специфічні властивості товару і міра привабливості його зовнішнього вигляду;

  • традиції що склалися та ін.,