Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінарських занять з історії України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Додаткова література

  1. Баран В.Д. Давні слов’яни. – К.: Альтернатива, 1998. – Т. 3. – 336с.

  2. Борисенко В. Курс української історії: з найдавніших часів до ХХ ст. – К.: Либідь, 1998. – 616 с.

  3. Бунятян К.П., Мурзін В.Ю., Симоненко О.В. На світанку історії. – К.: Альтернатива, 1998. – Т.1. – 335 с.

  4. Грушевський М. Ілюстрована історія України. – К., 1996.

  5. Довідник з історії України (А-Я) / За заг. ред. І. Підкови. – К.: Генеза, 2001. – 1136 с.

  6. Історія державності України: Експериментальний підручник / За заг. ред. О.М. Бандурки, О.Н. Ярмиша. – Харків: ТОВ “Одіссей”, 2004. – С. 46-56.

  7. Історія України: нове бачення / О.І. Гурій, Я.Д, Ісаєвич, М.Ф. Котляр / Під ред. В.А. Смолія. – К.: Україна, 1995. – Т. 1. – С. 25-39.

  8. Крижицький С.Д., Зубар В.М., Русяєва А. Античні Держави Північного Причорномор’я. – К.: Альтернатива, 1998. – Т. 2. – 352 с.

  9. Україна і світ. Історія господарства від первісної доби і перших цивілізацій до становлення індустріального суспільства. – К.: Генеза, 1994. – 368 с.

Тема. 2 (2 години). Галицько-Волинська держава. План.

1. Роздробленість Київської Русі: причині, хід і наслідки.

2. Створення Галицько-Волинської держави.

3. Зовнішня і внутрішня політика Данила Галицького.

4. Галицько-Волинська держава після смерті короля Данила I.

Методичні рекомендації:

Готуючись до семінарського заняття, слід насамперед з’ясувати причини роздробленості давньоруської держави й дати їм характеристику, а також з’ясувати, до яких наслідків призвели князівські міжусобиці. Водночас необхідно акцентувати увагу на діяльності князя Володимира Мономаха.

Відповідаючи на друге питання, слід передусім дати коротку характеристику розвитку галицьких та волинських земель за часів Давньоруської держави, показати місце галицького боярства в функціонуванні князівства. Окремо потрібно зупинитися на діяльності Романа Мстиславовича: дати коротку біографічну довідку, показати як відбувалося формування держави, охарактеризувати його внутрішню та зовнішню діяльність.

Розглядати діяльність Данила Романовича треба з вивчення біографії (прослідкувати його становлення як політика та військового діяча). Також розкрити основні етапи боротьби Данила Галицького за об’єднання Волинського та Галицького князівства. Окремо охарактеризувати його внутрішню політику (створення війська, укріплення власної влади тощо). Особливо слід звернути увагу на зовнішньополітичну діяльність: відносини з монголо-татарами та руськими князями, стосунки з Ватиканом.

При відповіді останнє питання слід першочергово виділити особливості розвитку Галицько-Волинської держави після смерті Данила Галицького; показати причини, що призвели до ліквідації держави, а також висвітлити роль у цьому процесі самих галичан і сусідніх держав.

Додаткові завдання:

1. Виділіть основні причини, що призвели до роздробленості Давньоруської держави:

2. Перерахуйте наслідки роздробленості Давньоруської держави:

3. Дайте визначення поняттям: віче; ізгой; ярлик; баскаки; «руська правда»; галицька боярська опозиція:

4. Які обставини змусили Данила Галицького прийняти корону від Папи Римського?

5. Розставте у хронологічній послідовності події: захоплення монголо-татарами Києва; хрещення Русі; смерть Ярослава Мудрого; захоплення Києва Олегом; битва на річці Калці; смерть Данила Галицького; загибель Романа Мстиславовича; зруйнування Десятинної церкви: