Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчпосібник АСЗ_2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.73 Mб
Скачать

85

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

«Полтавський університет економіки і торгівлі»

Кафедра бухгалтерського обліку і аудиту

Ю.А. Верига

О.В. Клименко

І.Ю. Кравченко

АВТОМАТИЗАЦІЯ СКЛАДАННЯ ЗВІТНОСТІ

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни

студентами спеціальності

7.050106, 8.050106 «Облік і аудит»,

7.03050801 «Фінанси і кредит»

за кредитно-модульною системою

організації навчального процесу

Полтава 2011

Автори: Верига Ю.А., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», к.е.н.

Клименко О.В.,

Кравченко І.Ю., доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», к.е.н.

Рецензенти:  Кравченко І.Ю., к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Прохар Н.В., к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Навчально-методичний посібник обговорено і

рекомендовано до друку на засіданні

кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

«___» ____________ 2011 р., протокол № ___

Зав. кафедри ________ к.е.н., проф. Верига Ю.А.

«УЗГОДЖЕНО»

Декан факультету фінансів і обліку

___________ доц. Педченко Н.С.

"____" __________________ 2011 р.

«УЗГОДЖЕНО»

Начальник навчально-методичного

центру управління якістю діяльності

___________ Огуй Н.І.

"____" __________________ 2011 р.

«УЗГОДЖЕНО»

Начальник навчального відділу

___________доц. Герман Н.В.

"_____"________________ 2011 р.

зміст

Вступ

Навчальна програма

Загальна характеристика дисципліни «Автоматизація складання звітності»

Тематичний план дисципліни «Автоматизація складання звітності»

Модуль 1. Теоретичні основи складання звітності підприємств з автоматизованим та частково автоматизованим веденням обліку

Тема 1. Звітність як елемент інформаційної системи підприємства.

Тема 2. Процес складання звітності як об’єкт автоматизації

Тема 3. Звітність як елемент інтегрованих та корпоративних систем обліку

Тема 4. Автоматизоване складання звітності в умовах неавтоматизованого чи частково автоматизованого обліку

Модуль 2. Електронна звітність: теорія та практика застосування

Тема 5. Електронний документооборот

Тема 6. Електронний цифровий підпис

Тема 7. Електронна звітність: проблеми та перспективи існування

Тема 8. Спеціалізовані програми для складання звітності

Індивідуальна робота студентів

Термінолочний словник

Карта самостійної роботи студента

Перелік питань для підготовки до заліку

Інформаційні джерела

Вступ

Становлення та розвиток України як незалежної держави з формуван­ням її ринкової моделі господарювання, поступова інтеграція країни в світову співдружність, вступ до Міжнародного валютного фонду, роз­ширення зовнішньоекономічної діяльності вима­гають нового рівня багатосторонніх еко­но­мі­ч­них взаємовідносин та відпо­від­ного стандартизованого інформаційного за­без­печення. При цьому зростає значення по­в­ноти та достові­р­ності інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємств при вирішенні по­точних та перспективних господарських проблем.

За умови застосування автоматизованих систем бухгалтерського обліку та контролю, ке­рівництво підприємства та управлінці всіх рівнів матимуть можливість опера­ти­в­но отримувати інформацію про фінансово-госпо­дарську діяльність у різних зрізах, і на її підставі швидко реагува­ти на економічні процеси – виконувати управлінську функцію.

Тому дисципліна «Автоматизація складання звітності» є необхідною при забезпеченні підготовки студентів спеціальності 7.03050801 «Фінанси і кредит».

Дисципліна «Автоматизація складання звітності» для студентів спеціальності 7.03050801 «Фінанси і кредит»та спеціальності 7.050106, 8.050106 «Облік і аудит» відноситься до дисциплін циклу професійної підготовки.

Метою дисципліни є одержання професійних знань і навичок з складання звітності підприємства як в межах єдиної автоматизованої системи обліку на підприємстві так і на підставі даних ручного обліку та обліку з використанням різних автоматизованих систем обліку.

Відповідно до поставленої мети основними завданнями дис­цип­ліни є такі:

  • сформувати у студентів систему знань з теоретичних основ організації та методики складання звітності в умовах формування інформаційної системи обліку підприємства;

  • створити умови для оволодіння студентами методикою автоматизованого складання звітності підприємства;

  • сформувати практичні навички з складання та подання електронної звітності.

Вивчення дисципліни «Автоматизація складання звітності» базується на знаннях, попередньо отриманих студентами зі спеціальних дисциплін «Бухгалтерський облік», «Інформаційні системи і технології обліку», «Звітність підприємства».

Після вивчення дисципліни «Автоматизація складання звітності» сту­дент повинен:

  • знати зміст сучасних законодавчих і нормативно-правових актів, які врегульовують питання складання та подання звітності, особливості використання програмних продуктів призначених для складання звітності підприємства;

  • вміти застосовувати теоретичні знання при складанні звітності, використовувати програмні продукти «1С: Предприятие», «Бест-Звіт+», «Бест-звіт: 1ДФ», «АРМ: Звіт страхувальника», «M.E.Doc».

набути навичок:

  • кваліфікованої роботи з нормативно-правовими документами, що регламентують організацію й методику автоматизованого складання звітності;

  • формувати та подавати електронну звітність.

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни «Автоматизація складання звітності» підготовлено відповідно до Галузевого стандарту вищої освіти України «Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0501 – «Економіка і підприємництво», затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2006р. № 444.

Навчально-методичний посібник включає тематичний план дисципліни, навчальну програму дисципліни, методичні рекомендації щодо застосування КМСОНП, методичні рекомендації до вивчення дисципліни за темами, навчальні завдання для практичних занять, завдання для самостійної роботи, індивідуальні завдання, термінологічний словник, перелік рекомендованої для опрацювання літератури.