Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник Бізнес планування....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Харківський економіко-правовий університет Навчально-методичний посібник

з дисципліни ”Бізнес-планування” /

(повне найменування дисципліни)

Напрямок підготовки 0305 „Економіка та підприємництво”

/ (шифр і найменування)

Спеціальності 6.030508 „Фінанси і кредит” /

6.030509 „Облік і аудит” /

(шифр і найменування)

Спеціалізація всі спеціалізації /

(найменування)

Форма навчання всі форми навчання /

(денна, заочна)

Харків 2010

Рецензенти: кандидат економічних наук, декан факультету післядипломної освіти ХНУ ім. В.Н. Каразіна Крупська Л.Ф.

Навчально-методичний посібник з дисципліни „Бізнес-планування”/ Укладачі: к.т.н., доцент М.К. Коноваленко, к.е.н., доцент Тимченко І.Є. / за ред. Коноваленко М.К. – Харків: Харківський економіко–правовий університет, 2010. – 120 с.

Ухвалено на засіданні кафедри

фінансів і кредиту

„5” травня 2010 р.,

протокол № 9

© Коноваленко М.К. та ін., 2010.

© Харківський економіко-правовий університет, 2010.

ВСТУП

Бізнес-планування, або планування ділового розвитку фірми та його реалізація – це досить потужний інструмент ведення підприємницької діяльності. Воно здійснюється з метою стимулювання розробки, обґрунтування та впровадження нових бізнес-ідей. Від того, наскільки грамотно організовано цей процес, багато в чому залежить і кінцеві результати діяльності підприємства.

Курс «Бізнес-планування» ставить за свою мету забезпечити підготовку фахівців – економістів у сфері планування підприємницької діяльності, процедур аналізу та управління бізнес-планами та проектами. Цей курс докладно розглядає питання планування ділового розвитку, або бізнес-планування. Це не означає, що інші види планів (стратегічні, оперативні) мають менше значення.

Але саме в бізнес-планах найбільш повно виявляються можливості планування як методу ефективного керування бізнесом. Крім того з огляду на вирішальне значення ділового плану при вирішенні питання залучення інвестицій у даному курсі робиться акцент на зовнішньому аспекті бізнес-плану.

Цим підкреслюється важливість не тільки самої методики упорядкування плану як такого, а й і його форми подання інвестору, що багато в чому сприяє появі у останнього інтересу до проекту .

Усі, хто бажають серйозно займатися підприємницькою діяльністю та отримувати прибуток в ринковому середовищі, повинні мати добре продуманий та всебічно обумовлений детальний бізнес-план – документ, який визначає стратегію і тактику ведення бізнесу, вибору мети, техніки, технології, організації виробництва та реалізації продукції. Наявність добре розробленого бізнес-плану дозволяє активно розвивати підприємництво, залучать інвесторів, партнерів та кредитно-фінансові ресурси.

Бізнес-планування – один з найважливіших напрямів сучасного управління, який направляє діяльність менеджерів та всього підприємства у складному ринковому середовищі.

Сучасний фахівець в галузі економіки, повинен володіти методологічними засадами розробки бізнес-плану. Деякі розділи і питання навчальної дисципліни виносяться на самостійне вивчення під керівництвом та контролем викладача.

Курс завершується заліком.

Предметом даної дисципліни є система бізнес-планування, основні засади та напрямки формування окремих розділів бізнес-плану.

Метою вивчення навчальної дисципліни є: формування у студентів системи знань в галузі планування господарської діяльності, вивчення основних методологічних засад бізнес-планування.

Завданнями навчальної дисципліни є:

- визначення загальних засад бізнес-планування в ринковій економіці;

- розкриття методологічних засад розробки бізнес-плану;

- формування системи навиків розробки бізнес-плану на основі методичних рекомендацій.

З метою закріплення теоретичних знань з дисципліни "Бізнес-планування" в навчально-методичний посібник включено значну кількість практичних завдань, які представлені у вигляді типової контрольної роботи та тестів. Поглиблене вивчення дисципліни передбачає опрацювання студентами широкого кола законодавчих і нормативно-правових актів, навчально-методичної літератури та періодичних видань з бізнес-планування, рекомендований перелік яких представлено в окремому розділі даного матеріалу.

Рівень знань дисципліни оцінюється з врахуванням наступних критеріїв:

"Р" - репродуктивний рівень знань характеризується вмінням відтворювати знання, що відповідає задовільній оцінці.

"А" - алгоритмічний рівень знань передбачає окрім вміння від­творювати знання ще і вміння використовувати їх для розв'язання типових завдань. (А = Р + вміння розв'язувати типові завдання). Це відповідає оцінці «добре».

"Т" - творчій рівень знань, передбачає не тільки відтворення на­вчального матеріалу і вміння бачити проблеми і протиріччя та про­понувати розв'язувати типові завдання, але й розв'язувати нестанда­ртні завдання. (Т = А + вміння розв'язувати нестандартні завдання). Цей рівень знань відповідає відмінній оцінці. Співвідношення балів в тестуванні та оцінок представлено в таблиці 1.

Таблиця 1

Співвідношення балів в тестуванні та оцінок

Оцінка

Бали тестування

Відмінно

90 -100

Добре

75 - 89

Задовільно

60 - 74

Незадовільно

1 - 59

Вивчення дисципліни "Бізнес-планування" передбачає поточний контроль в формі оцінки відповідей, реферативних доповідей, допов­нень, контрольних робіт та виконання контрольної роботи (заоч­на форма навчання). Підсумковий контроль знань з дисципліни "Бізнес-планування" передбачає здачу заліку.

В процесі вивчення дисципліни " Бізнес-планування" студенту варто брати до уваги всі складові частини комплексу навчально-методичних матеріалів: тематичний план; робочу навчальну про­граму; лекційні матеріали, плани семінарських та практичних занять; методичні рекомендації до виконання контрольної робіт; практичні завдання; питання для самоконтролю.