Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний Системи технологій.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ УНИВЕРСИТЕТ

СПОЖИВЧОЇ КООПРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра технологічного обладнання харчових

виробництв і торгівлі

Я.М. Бичков

В.О. Скрипник

М.Ф. Бичков

Н.Ю. Молчанова

Системи технологій

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни, яка буде викладатись за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для студентів спеціальностей:

6.050201 “Менеджмент організацій”

6.050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Полтава – 2008

Автори: Бичков Я.М., к.т.н., доцент кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі ПУСКУ;

Скрипник В.О., к.т.н., доцент, завідувач кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі Полтавського університету споживчої кооперації України

Бичков М.Ф., к.т.н., доцент кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі ПУСКУ;

Молчанова Н.Ю., асистент кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі ПУСКУ.

Рецензенти: Вахтін С.Р., к.т.н., проф., декан факультету економіки і менеджменту;

Страшко Л.М., к.арх.н., доц., декан факультету заочно-дистанційного навчання

Розглянуто та рекомендовано до друку

на засіданні кафедри технологічного

обладнання харчових виробництв і торгівлі

31 січня 2008 року протокол №_6_

Зав. кафедрою технологічного обладнання

харчових виробництв і торгівлі

__________________доц. В.О.Скрипник

“Узгоджено”

Декан факультету економіки і

менеджменту

____________________ проф. С.Р. Вахтін

“Узгоджено”

Директор навчального центру

_____________________доц. Н.В. Герман

“Узгоджено”

Директор науково-методичного центру управління якістю освітньої діяльності

_____________________доц. Н.І. Огуй

Вступ

Курс „Системи технологій” являється нормативною дисципліною для студентів спеціальності 6.050201 „Менеджмент організацій" та 6.050206 „Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”.

Навчально-методичний комплекс нормативної дисципліни „Системи технологій” складено відповідно до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою освітньо-професійної програми підготовки бакалавра з напряму 0306 «Менеджмент і адміністрування». Він охоплює всі змістовні модулі, які визначені в анотації дисципліни, і розрахований на мінімальну кількість навчальних годин, передбачених стандартом.

Предметом вивчення дисципліни є технологічні системи як економічні об’єкти, економічні аспекти закономірностей і галузеві особливості технологічного розвитку сучасної економіки України.

Основною метою викладання дисципліни „Системи технологій” є формування у студентів комплексу необхідних теоретичних знань і практичних навичок з економічних основ технологічного розвитку, аналізу технологічних процесів економіки України та пріоритетних напрямків їх розвитку.

В результаті вивчення студенти повинні:

а) знати: структуру промисловості України‚ характеристики діяльності провідних галузей‚ правила побудови технологічних ліній та керування ними;

б) вміти: оцінювати вартість нової технології‚ контролювати якість продукції‚ встановити оптимальні параметри технологічних процесів‚ вдосконалювати та модернізувати системи технологій найважливіших галузей виробництва;

в) бути ознайомленими: з положеннями нормативно-правової бази організації сучасного виробництва.

Матеріал навчально-методичного комплексу опирається на методологічні положення суміжних дисциплін, зокрема на основи економічної теорії, статистику, макроекономіку, дослідження операцій, безпеку життєдіяльності, передує вивченню дисциплін економіка підприємства, основи менеджменту.

Методологія вивчення курсу включає сукупність таких методів, як: науковий підхід до оцінки процесів і явищ в галузі технологічного розвитку шляхом математичного моделювання, альтернативність вирішення господарських завдань.

У викладанні курсу використовується діюче законодавство України, літературні джерела; на практичних заняттях передбачається використання матеріалів підприємств різних форм власності, вирішення ситуаційних задач, проведення самостійного досліду окремих показників діяльності підприємств.

Студенти заочної форми навчання, в основному, набувають знання самостійно, тому для кращого засвоювання навчального матеріалу їм доцільно вести конспект самостійного вивчення розділів дисципліни. Після засвоєння кожної теми потрібно провести самоперевірку за питаннями, які наведені в розділі "3.Методичні рекомендації до вивчення дисципліни".

В період установчої і екзаменаційної сесії студенти заочної форми навчання повинні прослухати лекції з найбільш складних та актуальних тем, виконати практичні роботи, передбачені тематичним планом і наведені в практикумі та здати залік. До заліку студенти допускаються при умові, що вони мають зараховану аудиторну контрольну роботу (тест).