Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 8.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

6. Психогігієна дозвілля

ПГ дозвілля (відпочинку) - розділ ПГ, що вивчає шляхи прискорення процесу відновлення розумової працездатності, психічних функцій і зміцнення нервово-психічного здоров'я у вільний від роботи час.

Задачі:

- розробка науково обґрунтованих режимів праці і відпочинку;

- раціональна організація робочих і навчальних перерв;

- організація дозвілля;

- розробка вимог до кімнат психологічного розвантаження тощо.

Ілюстрації. Обідню перерва доцільно робити в середині робочого дня або з відхиленням від нього в межах до 1 год. Тривалість перерви на обід повинна бути не менше 45-60 хв., тому що безпосередньо після прийому їжі діяльність організму спрямована на її засвоєння й працездатність неминуче знижується. Працівникам розумової праці, що веде малорухомий спосіб життя, після прийому їжі корисний активний відпочинок: напр. ходити протягом 10-20 хв., спочатку в повільному, а потім у середньому темпі, легкі спортивні ігри (бадмінтон, настільний теніс) тривалістю не більше 15 хв., за 5-10 хв. до початку роботи ходьба в повільному темпі.

Оптимальна тривалість однієї короткочасної перерви на відпочинок за рахунок робочого часу для більшості осіб, що займаються розумовою працею, 8-12 хв.

Перерви на відпочинок установлюються з урахуванням працездатності людини, що має три основні фази.

1) впрацювання (врабатываемости), або наростаюча працездатність, залежно від характеру праці й індивідуальних особливостей людини, її досвіду і стану здоров'я може тривати від декількох хвилин до 1,5 год. і більше.

2) максимальної стійка працездатність характеризується високими результатами праці у поєданні з відносною стабільністю показників працездатності. Залежно від ступеня важкості праці й індивідуальних особливостей людини стійка працездатність може втримуватися протягом 2-2,5 год. і більше.

3) стомлення, що розвивається, і зниження працездатності - проявляється в збільшенні часу протікання рефлексів, уповільненні швидкості рішення завдань, розсіюванні уваги, появі зайвих рухів, зниження продуктивності праці.

У другій половині дня фаза впрацювання протікає швидше, а фаза стійкої працездатності за рівнем нижча й менш тривала, ніж до перерви.

Регламентовані перерви потрібно робити в початковій стадії стомлення, що збігається з переходом першої фази в другу. Перерва до початку зниження працездатності порушує трудовий ритм і зменшує ефективність праці.

ПГ-правила відпочинку:

1. Чим важча й напруженіша робота, тим ближче за часом до початку роботи повинні бути уведені регламентовані перерви.

2. У другій половині робочого дня час і кількість перерв на відпочинок повинні бути більші, ніж у першій половині зміни.

3. При роботах, що вимагають великої нервової напруги й уваги, доцільно вводити часті й відносно короткі паузи.

4. При виборі форми проведення дозвілля потрібно враховувати не тільки індивідуальні схильності й психофізіологічні можливості, що залежать від стану здоров'я й віку, але й характер праці, умови роботи. Так, людям розумової праці рекомендуються у вільний час заняття фізкультурою, спортом, рухливими іграми. При виконанні роботи в закритому приміщенні у вільний час необхідні тривалі прогулянки, спортивні ігри на свіжому повітрі. При монотонній роботі варто віддавати перевагу заняттям, що включають творчий елемент.

5. Для раціональної організації відпочинку краще використати комплекс, сполучення різних видів дозвілля.

!!! Здоровій людині, зайнятій розумовою працею, необхідно не менше 8-10 год. у тиждень приділяти фізичним вправам: у вихідні дня - не менш 3-4 год., у середині тижня - 2-3 год., щодня 15-35 хв. (ранкова гімнастика, біг, швидка ходьба). Людина, що веде сидячий спосіб життя, не повинна захоплюватися грою в доміно, преферанс, багатогодинним сидінням у телевізора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]