Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 8.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

2. Правильне чергування праці і відпочинку;

3. Зміна праці: чергування різних видів робіт; чергування фізичної і розумової праці; почергове виконання різних робіт (за умови роботи в групі).

Закон Веденського: як надмірно завищені навантаження на організм, так і надмірно малі зменшують працездатність у зв’язку з ослабленням уваги, зниженням точності координації рухів, погіршення діяльності організму.

4. Естетизація виробничих і навчальних приміщень:

4.1. Використання кольору.

При виборі інтер'єра для виробничих і навчальних приміщень необхідно враховувати вплив кольору на емоційний стан людей та на їхнє зорове сприйняття.

При застосуванні кольору як емоційного фактора засновано потрібно враховувати:

1) Фізичні параметри кольору, особливо, довжина хвилі й коефіцієнт відбиття світла. Червоний колір, що володіє найбільш довгою хвилею, діє на людину збуджуюче, помаранчевий - підбадьорливо, жовтий стимулює активність, зелений, що перебуває в середній частині спектра, тонізує, блакитний заспокоює, синій і фіолетовий - пригнічують.

2)Тривалістю впливу кольору на психіку. Навіть ідеальний інтер'єр, що не змінюється тривалий час, здійснює негативний, гнітючий вплив на психіку.

3) Врахування асоціативних властивостей кольору. Під впливом побаченого і пережитого в минулому у свідомості людей можуть виникати асоціативні зв'язки. Напр. червоний колір може нагадувати про кров, блакитний і синій - асоціюються з повітрям, зелений колір створює весняний настрій або нагадує про лікарню.

4) Мода. Ставлення до модних сполучень кольорів засновано на навіюванні. Недооцінка моди може знизити результати естетизації приміщень, у яких працює або навчається молодь.

5) Врахування властивостей кольору, що пов'язані з безпосереднім впливом на зорове сприйняття. Для зорового розширення приміщення торцеві стіни офарблюють у яскраво-жовтогарячий колір, а бічні - у жовтий. Вертикальне членування стін візуально збільшує висоту приміщень, а горизонтальне - зменшує. Для зниження відчуття вузького приміщення в інтер'єрі використаються розбіжні лінії.

6). Раціональне використання закону діяльності органів почуттів за принципом взаємозворотного зв'язку. застосування м'яких кольорів (світло-блакитний, зелений, бежевий) здійснює зворотний вплив. Світлі тони зменшують відчуття жари, темні ж, навпаки, ілюзорно підвищують температуру приміщення. Контрастність кольорів застосовується для зменшення почуття монотонності під час одноманітної роботи.

7). Зміна інтер’єрів: тривалий вплив одного і того самого колірного інтер'єра впливає не тільки на емоційну сферу, але й на зоровий апарат (збільшує стомлення очей).

8) Врахування освітлення. По-різному сприймається той самий колір залежно від рівня освітленості й виду світильника. Низький рівень освітленості змінює дію світла на людину, знижує вплив естетизації на працездатність, особливо в другу зміну.

4.2. Використання музики

- стимулює діяльність;

- поліпшує емоційний стан;

- попереджує стомлюваність;

- підвищує рівень ритму трудового процесу, робочих рухів;

- нормалізує біоритми організму й психоемоційну сферу;

- зменшує монотонність роботи;

- викликає відчуття м'язової радості й бадьорості.

Найбільш ефективне застосування функціональної музики при одноманітних, часто простих, монотонних процесах з невеликим м'язовим завантаженням. Якщо робота пов'язана з високим ступенем складності, відповідальності, уваги, небезпеки, музика відволікає і заважає, тому її краще не використовувати.

При її використанні дуже важливо враховувати музичні смаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]