Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2 НВ-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать
    1. Охорона здоров'я робочих і статистика травматизму та професійних захворювань в системі професійного страхування в німеччині (hvbg)

Професійне медичне страхування (Berufsgenossenschaften - BG) у Німеччині

У рамках соціального страхування в Німеччині обов'язкове страхування від нещасних випадків передбачає компенсації жертвам виробничого травматизму та нещасних випадків, що мали місце по дорозі на роботу і з роботи, а також працівникам, які постраждали від профзахворювань. Обов'язкове страхування від нещасних випадків поширюється на три області:

· Страхування від нещасного випадку на виробництві (в рамках BG);

· Страхування від нещасного випадку в сільському господарстві;

· Страхування від нещасного випадку у державному секторі економіки.

Мережа з 35 відділень професійного медичного страхування (BG) охоплює найрізноманітніші галузі економіки Німеччини. Вони відповідають за здоров'я 39000000 застрахованих працівників 2600000 підприємств. Кожна людина, що знаходиться на підприємстві, що працює в сфері обслуговування або перебуває на навчанні застрахований незалежно від віку, статі або рівня доходу. Як головної організації виступає Центральна федерація професійного страхування (HVBG).

Відповідно до закону, BG відповідає за використання відповідних коштів з метою профілактики виробничого травматизму і професійних захворювань, забезпечення ефективної першої допомоги та оптимальної медичної, професійної та соціальної реабілітації, виплату допомоги травмованим і хворим, а також утриманцям. Таким чином, завдання профілактики травматизму, реабілітації та компенсаційних виплат зосереджені в одних руках.

Страхові внески до фонду виплати допомоги стягуються виключно з роботодавців. У 2003 р. всі промислові підприємства виплатили у фонд BG в середньому 1,44 німецьких марок (DM) на кожні 100 DM заробітної плати, що складає 1,44% від ФЗП. Усього страхові внески були виплачені на суму 16 мільярдів німецьких марок (DM), з якої приблизно 80% було витрачено на реабілітацію і пенсії. Залишок коштів використовувався, насамперед, для фінансування програм профілактики травматизму.

Безпека праці та охорона здоров'я

Роботодавець несе відповідальність за здоров'я та безпеку своїх працівників. Правові рамки відповідальності встановлені урядом у законах і постановах, а також у правилах охорони праці промислових відділень BG. Вони сприяють проведенню в життя урядових постанов у сфері охорони праці в кожній галузі промисловості. Система профілактики BG відома своєю чіткою орієнтацією на практику, постійною адаптацією до запитів промисловості і станом технології, а також націленістю на ефективну підтримку керівників підприємств і службовців.

Завдання BG з профілактики, які головним чином покладені на Службу інженерного нагляду BG (TAD) і Службу професійного медичного обслуговування (AMD), такі:

  • Повідомлення та стимулювання підприємців;

  • Спостереження за станом техніки безпеки праці на виробництві;

  • Професійне медичне обслуговування;

  • Інформування та навчання штату компанії;

  • Перевірка безпеки приладів і обладнання;

  • Постановка завдань, виконання та фінансування досліджень.

Відповідальність за забезпечення безпеки праці в промисловості лежить на підприємця. За законом керівник підприємства зобов'язаний прийняти на роботу кваліфікований персонал, завданням якого буде підтримка техніки безпеки на належному рівні. У число подібних фахівців входять старші інженери ТБ, техніки по ТБ і інженери, а також медичний персонал компанії. У компаніях зі штатом понад 20 осіб штатний розклад повинен містити одне або більшу кількість місць для фахівців з ТБ. Коло питань, що вирішуються професійними працівниками з техніки безпеки та медичним персоналом компанії, встановлений відповідно до вимог профспілкової організації в даній галузі промисловості, які враховують особливості галузі та ступінь професійного ризику. У компаніях, де працює експерт з техніки безпеки або лікар, підприємець зобов'язаний створити комісію з техніки безпеки, до якої входять представник компанії, два представника робітників, лікар і фахівці з ТБ. Персонал з надання першої допомоги навчається в системі професійної страхування (BG), і також входить до підрозділу по техніці безпеки компанії.

Галузевому медичного обслуговування в Німеччині надається особливе значення. Кожен працівник, чиє здоров'я наражається на небезпеку у зв'язку зі специфікою виробництва, регулярно проходить медичне обстеження. Результати диспансеризації обробляються відповідно до встановлених правил. У 2003 р. було проведено приблизно чотири мільйони професійних медоглядів. Їх здійснювали спеціально уповноважені лікарі. Ризик розвитку патологій був встановлений менш ніж в 1% випадків.

Працівники, які контактують з небезпечними або канцерогенними матеріалами, мають право проходити диспансеризацію навіть після завершення робіт з небезпечними сполуками. BG створило спеціальні служби для проведення вищевказаних обстежень. Цих служб три:

· Периферійна служба моніторингу (ODIN);

· Центральна служба контролю здоров'я робітників у азбестової промисловості (ZA);

· Центральна служба медичної допомоги співробітникам компанії Вісмут (ZeBWis).

У 2003 р. ці три служби обстежили приблизно 600 000 робітників. Обробка даних диспансеризації сприяє зростанню ефективності зусиль щодо збереження здоров'я кожного робочого і підвищує надійність наукових досліджень при ранній діагностиці ракових захворювань.

Статистика нещасних випадків на виробництві

Мета. Первинна мета при зборі даних про виробничий травматизм полягає у підвищенні безпеки працівників за допомогою оцінки та інтерпретації даних про нещасні випадки. Ці дані беруться зі звітів про виробничий травматизм; щорічно Служба інженерного нагляду BG аналізує від 5% до 10% нещасних випадків (приблизно 100000).

Відповідальність за звітність керівництва підприємства. Кожен підприємець зобов'язаний повідомити про нещасний випадок на виробництві у відповідне відділення професійного страхування (BG) протягом трьох днів, якщо нещасний випадок призвів до непрацездатності працівника тривалістю більше трьох календарних днів або мав смертельний результат ("нещасний випадок на виробництві з обов'язковою юридичною відповідальністю") . Сюди також включаються і нещасні випадки по дорозі на роботу або з роботи. Звіти про нещасні випадки, пов'язані з псуванням майна або зумовили відсутність на роботі тривалістю менше трьох днів, надавати не обов'язково. У разі виробничої травми, на яку поширюється обов'язкова звітність, керівник підприємства представляє заповнену форму "Заява про нещасний випадок" (рисунок). Втрата робочого часу має велике значення для звіту, незалежно від серйозності отриманої травми. Навіть нещасні випадки, які здаються нешкідливими, повинні бути зареєстровані в тому випадку, коли потерпілий відсутній на робочому місці більше трьох днів. Такий триденний поріг полегшує розгляд висунутих претензій. Неподання звіту про нещасний випадок, або надання звіту з затримкою, розглядається, як серйозне порушення правил, яке може спричинити штраф з боку BG на суму до 5000 DM.

Звіт лікаря

Для прискорення лікування і визначення, як довго триватиме відсутність працівника на робочому місці, постраждалий проходить медичне обстеження у фахівця. Його робота оплачується відповідним відділом соціального страхування конкретної галузі промисловості. Таким чином, BG отримує додаткову інформацію про отримані травмах від лікаря, якщо керівник підприємства не оформив належним чином звіт про нещасний випадок. BG може попросити підприємця доповнити звіт про нещасний випадок на виробництві. Така взаємодоповнююча система звітності (підприємець-лікар) гарантує, що BG фактично отримує дані про всі виробничих травмах.

Використовуючи інформацію зі звітів роботодавців по травматизму, також, як і з медичних звітів, BG перевіряє, чи підпадає виробнича травма під відповідне правове визначення, і чи можна вирішити виниклі в зв'язку з цим питання в рамках юрисдикції BG. На основі медичного діагнозу BG при необхідності може відразу приступити до необхідного лікування.

Правильне і повний опис обставин нещасного випадку особливо важливо для запобігання його повторення. На підставі отриманих даних Служба інженерного нагляду BG робить висновки про відмови верстатів та обладнання, які повинні бути негайно усунені, щоб надалі уникнути аналогічних нещасних випадків. Інструкції вимагають, щоб підприємець негайно сповістив BG про випадки травматизму з серйозними наслідками або летальним результатом. Такі випадки відразу ж аналізуються експертами з безпеки праці BG.

При розрахунку страхових внесків компанії, BG бере до уваги число випадків і кількість витрат по виробничих травм, які відбувалися в компанії. При нарахуванні внесків використовуються також процедури преміювання і не преміювання, рекомендовані законодавством. Частково на розмір страхового внеску впливає і поточна тенденція по травматизму в компанії. В результаті обчислюється високе або низьке значення страхового внеску, що створює фінансові стимули для роботодавця з підтримання безпеки праці на виробництві.

Співпраця представницького органу працівників і представників служби техніки безпеки. Будь-який звіт про що відбулася нещасний випадок повинен бути підписаний радою робітників (Betriebsrat) і представниками служби безпеки (в тому випадку, якщо подібна служба створена на підприємстві). Мета цього правила - проінформувати рада робітничих та представників служби техніки безпеки про поточну ситуацію з виробничим травматизмом в компанії для того, щоб вони могли активно реалізовувати дані їм повноваження в питаннях охорони праці.

Збір даних про виробничий травматизм.

На основі інформації, яку BG отримує про нещасні випадки на робочих місцях із звітів роботодавців про виробничих травмах і звітів лікаря, формуються статистичні коди. Кодова класифікація відноситься до трьох областях і включає:

  • Характеристику потерпілого (вік, стать, професія);

  • Опис травми (орган, тип травми);

  • Опис нещасного випадку (де стався, джерело нещасного випадку та його обставини).

Кодування виконується висококваліфікованими фахівцями з введення даних, знайомих з організацією галузевих відділів професійного страхування (BG). При кодуванні використовується перелік нещасних випадків і кодів травматизму, що містить більше 10000 позицій. Щоб добитися максимальної якості статистичного опису, класифікація регулярно переглядається з метою адаптації до нових технологічних схем. Крім того, персонал статистиків періодично відвідує курси підвищення кваліфікації, а введені дані перевіряються з використанням тестів на формально-логічне і смислове відповідність.

Використання статистики виробничого травматизму

Одна з ключових завдань використання статистики - аналіз обставин виробничої травми. Таблиця фіксує тенденції зареєстрованих виробничих травм, враховує травми, що призвели до виходу на пенсію з непрацездатності, і виробничі травми зі смертельним наслідком в період з 1981 по т/час. Колонка 3 ("Нові причини виходу на пенсію з непрацездатності") містить випадки травматизму, серйозність яких призвела до призначення пенсії галузевим BG у відповідному році.

Статистика нещасних випадків в конкретній галузі промисловості. На додаток до характеристики загальних тенденцій, статистика травматизму на робочих місцях може бути представлена ​​по окремих галузях промисловості. Наприклад, можна задати питання: "Скільки нещасних випадків сталося на виробництві з переносними різаками в металургійній промисловості за останні кілька років; при яких умовах і де вони відбулися; до якого типу травм вони привели?" Подібний аналіз може виявитися корисним для багатьох фахівців і організацій, наприклад для міністерств, інспектуючих органів, науково-дослідних інститутів, університетів, бізнесменів та експертів з техніки безпеки

Так, наприклад, було зазначено, що число зареєстрованих травм на виробництві з переносними різаками в металургії безперервно зростала з середини 1980-х до 1990 рр.. З 1990 по 1991 роки відзначається помітне збільшення кількості нещасних випадків. Тим не менш, це - штучне завищення статистичних даних, викликане тим, що починаючи з 1991 р. статистика стала відображати ситуацію на всій території об'єднаної Німеччини. (Раніше звітність охоплювала лише Федеративну Республіку Німеччини.)

Інші дані, отримані зі звітів по виробничому травматизму, показують, що не всі нещасні випадки з переносними різаками металу відбуваються в металургійній промисловості. Переносні різаки, які зазвичай використовуються для різання труб, металевих прутів та інших металоконструкцій, часто застосовуються в будівництві. Відповідно, майже третина всіх нещасних випадків відбувається у будівельних компаніях. Робота з переносними різаками при обробці металу в основному призводить до травм рук і голови. Глобально ушкодження голови пов'язані з травмами очей і прилеглих тканин, викликаними осколками металу, стружкою і іскрами. Різак оснащений обертовим наждаковим полотном, яке може також травмувати руку при контакті. Велике число очних травм вказує на необхідність обов'язкового носіння небитких захисних окулярів при роботі з портативними різаками металу. Це правило повинне неухильно дотримуватися в компаніях, де використовуються такі механізми.

Порівняння кількості нещасних випадків по галузях промисловості і всередині однієї галузі. Незважаючи на те, що в 2003 р. відбулося майже 18000 випадків виробничого травматизму з переносними різаками металу (що може зрівнятися тільки з 2800 нещасними випадками з переносними електропили у деревообробній промисловості), відразу робити висновок про високий рівень травматизму при використанні різаків металу помилково. Для оцінки ризику травматизму в конкретній галузі промисловості число нещасних випадків необхідно спочатку пов'язати з проміжком часу, в якому існує ризик отримання травми, наприклад, з кількістю робочих годин (див. "Аналіз ризику нелетальних виробничих травм і профзахворювань"). Разом з тим, така інформація не завжди доступна. Отже, необхідно скористатися посередником коефіцієнтом, що є відношенням серйозних нещасних випадків до загальної кількості зареєстрованих травм. Порівняння числа серйозних травм за участю переносних різаків металу і ручних циркулярних пив у деревообробній промисловості показує, що переносні циркулярні пилки призводять до серйозних наслідків в десять разів частіше, ніж переносні різаки. Останній висновок дуже важливий при ранжируванні робочих місць за рівнем професійного ризику. Подібний підхід до порівняльного аналізу ризиків - найважливіша складова частина узагальненої стратегії профілактики нещасних випадків на виробництві.