Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 8 АТП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

4

НАЦІОНАЛЬНИЙ університет цивільного захисту УКРАЇНИ

Кафедра пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій

Дисципліна „Пожежна безпека виробництв”

4 Курс. 7-й семестр

Розділ 3. Пожежна Безпека ТИПОВИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ

Тема 10. Пожежна безпека гідравлічних процесів

ЛЕКЦІЯ 8

ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА ТА ПРОТИПОЖЕЖНИЙ ЗАХИСТ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

ПЛАН ЛЕКЦІЇ

Найменування питання

Час

Введення.

4 хв.

1. Види, стисла характеристика і пожежна небезпека автотранспортних підприємств.

30 хв.

1.1. Види автотранспортних підприємств.

5 хв.

1.2. Пожежна небезпека автотранспорту.

7 хв.

1.3. Пожежна небезпека основних технологічних процесів

на автотранспортних підприємствах.

18 хв.

Висновок.

1 хв.

2. Протипожежні заходи на транспортних підприємствах.

38 хв.

2.1. Нормативні документи по пожежній безпеці автотранспортних підприємств.

5 хв.

2.2. ППЗ по попередженню утворення ГС.

10 хв.

2.3. ППЗ по попередженню виникнення ДЗ.

5 хв.

2.4. ППЗ по обмеженню ШРП.

5 хв.

2.5. ППЗ для окремих ділянок автотранспортних підприємств.

13 хв.

Висновок.

1 хв.

Завдання на самопідготовку.

3 хв.

Література.

3 хв.

Вступ

Транспортні підприємства в економіці держави займають особливе місце і мають дуже велике значення. Без злагодженої роботи транспортників по перевезенню вантажів і пасажирів неможлива робота жодного підприємства народного господарства, у тому числі і надійна обороноздатність країни.

Промисловий транспорт за вимогами СНиП 2.05.07-91 «Промышленный транспорт» [1] поділяється на залізничний, автомобільний, гідравлічний, канатно-підвісний, конвеєрний, трубопровідний, контейнерний та пневмотранспорт. Крім цього в межах міст виділяється міськелектротранспорт.

Перерахований транспорт має постійну підвищену пожежну небезпеку. Нижче приведений приклад, що підтверджує дане положення.

У поточному році пожежні поїзди спільно з підрозділами МНС успішно ліквідували низку складних пожеж та аварійних ситуацій. Так, за 6 місяців пожежні поїзди виїжджали на гасіння 19 пожеж та 2 аварійних ситуацій. Про це УНН повідомили у прес-службі Укрзалізниці. Наприклад, 11 травня ліквідована лісова пожежа в Цюрупинському лісництві (Херсонська обл.) на площі 25000 м2, а 22 травня ліквідована пожежа на Лозівському елеваторі (Харківська обл.) на площі 1500 м2.Причина пожежі - недотримання правил пожежної безпеки при роботі з горючим паливом.

З огляду на важливість проблеми транспортних перевезень і цілості транспортних засобів (у тому числі і від ушкодження вогнем), при міністерствах і відомствах, що курирують водяний, повітряний і залізничний транспорт, створені відомчі пожежні підрозділи, які займаються профілактикою і гасінням виникаючих пожеж.

До об'єктів міськелектротранспорту віднесені трамвайні і тролейбусні депо, у яких зосереджені будинки, спорудження і площадки для збереження і ремонту транспортних засобів, а також виконання ряду спеціальних робіт з обробки матеріалів.

Об'єкти місьелектротранспорту й автотранспорту обслуговуються державною пожежною охороною.

Найбільше поширення в країні має автомобільний транспорт, на частку якого припадає перевезення до 80-ти % усіх вантажів.

Розгалужена мережа автоперевезень, підвищена потреба в автотранспорті обумовлюють наявність великої кількості підприємств по іх збереженню й обслуговуванню. Це гаражі, станції технічного обслуговування (СТО), ремонтні майстерні, автостоянки й ін.

З огляду на поширеність автомобільного транспорту, його підвищену пожежну небезпеку й ідентичність підходу до оцінки пожежної небезпеки підприємств автотранспорту й інших видів транспорту, питання про пожежну профілактику на транспортних підприємствах будемо розглядати на прикладі автопідприємств.

Пожежі на транспортних засобах і на транспортних підприємствах по їх обслуговуванню, включаючи технологічні процеси транспортної галузі, відбуваються в силу особливостей технологічних процесів і пожежонебезпечних властивостей речовин і матеріалів які в них обертаються.

Тому задача спеціалістів пожежної охорони відповідно до вимог Закону України про пожежну безпеку і Правил пожежної безпеки в Україні забезпечити високий рівень пожежної безпеки на транспортних підприємствах [4, 5].

Технологічні процеси в транспортних галузях народного господарства пожежонебезпечні і тому будуть більш докладно розглянуті в матеріалах сьогоднішньої лекції на прикладі автотранспортних підприємств.