Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2 НВ-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Справжнє: після змін

Продукція і умови праці в компанії Вісмут (SDAG) залишили свій слід і на службовців компанії, і на навколишньому середовищі в Тюрінгії і Саксонії. Відповідно до законодавства Федеративної Республіки Німеччини, федеральний уряд прийняв на себе відповідальність за рекультивацію навколишнього середовища в постраждалому регіоні. Вартість таких робіт в період 1991-2005 рр.. оцінюється в 13 мільярдів DM.

Після того, як відбулося об'єднання НДР з Федеративною Республікою Німеччини в 1990 році, організація професійного медичного страхування (Berufsgenossenschaften) як законодавчо уповноваженого агента зі страхування від нещасних випадків, прийняла на себе обов'язки щодо вирішення питань з професійними захворюваннями на території колишньої НДР. Щодо конкретної ситуації з компанією Вісмут, Berufsgenossenschaften вирішила сформувати окремий підрозділ з оцінки безпеки праці та охорони здоров'я в індустріальному комплексі Вісмут. У рамках можливого і при повній повазі до закону про неприпустимість розкриття особистих справ, Berufsgenossenschaften зібрала дані про умови праці в вищезгаданої компанії. Таким чином, коли компанія була ліквідована з економічних причин, тим не менше, всі докази, необхідні для підкріплення вимог працівників з приводу компенсаційних виплат у разі захворювання були зібрані в архів. "Центральне агентство з охорони здоров'я Вісмут" (ZeBWis) було створено Центральної Федерації 1 січня 1992 року. Воно відповідає за лікування профзахворювань, раннє виявлення симптомів і відновлення здоров'я колишніх співробітників компанії.

Мета ZeBWis - забезпечити відповідне профільне медичне обслуговування колишнім працівникам уранових рудників. Є чотири основних аспекти спостереження за здоров'ям:

  • Організація масових обстежень для ранньої діагностики та лікування захворювань;

  • Документування результатів обстеження і їх ув'язка з даними за процедурами діагностики професійних захворювань;

  • Науковий аналіз отриманих даних;

  • Фінансування досліджень по ранньому виявленню і лікуванню захворювання.

Медогляду піддаються робітники з групи ризику з тим, щоб поставити діагноз на ранній стадії в тому випадку, коли це можливо. Етичні, наукові та економічні аспекти зазначених процедур скринінгу вимагають більш повного обговорення, що виходить за рамки цієї статті.

Була розроблена програма професійно орієнтованої медичної допомоги, заснованої на усталених в конкретній галузі економіки принципах проведення спеціальних профільних медичних досліджень. Вони були доповнені методами досліджень, що здійснюються в гірській промисловості, і технікою захисту від променевого ураження. Основні компоненти програми пов'язані з головними шляхами впливу: через пил, радіацію та інші небезпечні фактори.

Поточне медичне спостереження за здоров'ям колишніх службовців компанії Вісмут націлена, насамперед, на раннє виявлення та лікування бронхіальної карциноми, викликаної впливом радіації або інших канцерогенних матеріалів. У той час як зв'язок між іонізуючої радіацією і раковими утвореннями легкого доведена з достатнім ступенем упевненості, вплив на здоров'я тривалого опромінення з низькою дозою вимагає подальшого дослідження. Актуальні подання засновані на екстраполяції даних, отриманих при обстеженні залишилися в живих мешканців міст Хіросіма і Нагасакі і даних з вивчення здоров'я шахтарів уранових шахт, отриманих з інших міжнародних джерел.

Ситуація в Тюрінгії і Саксонії не має аналогів з тієї точки зору, що порівняно велика кількість співробітників було піддано істотно більшого діапазону впливів. Отже, даний досвід для наукової спільноти унікальний. Використовуючи недавно отримані дані, можна простежити ефекти синергізму між радіацією і впливом канцерогенних речовин типу миш'яку, азбесту або вихлопу дизельних двигунів на динаміку раку легені. Рання діагностика бронхіальної карциноми за допомогою сучасних методів повинна стати важливою частиною планованої наукової праці.

Дані про систему охорони здоров'я компанії Вісмут

У відповідь на неблагополучну статистику по нещасних випадках і проблем охорони здоров'я компанія Вісмут організувала свою власну службу охорони здоров'я, яка серед іншого займалася щорічними медичними обстеженнями, включаючи флюорографію. Пізніше були розгорнуті додаткові медичні служби по дослідженню професійних захворювань. Так як служба охорони здоров'я компанії Вісмут займалася не лише профілактикою професійних захворювань, але і повним медичним обслуговуванням службовців і членів їх сімей, до 1990 року була зібрана всебічна інформація станом здоров'я багатьох колишніх і працюючих співробітників компанії Вісмут. Додатково до інформації з профільним медичним обстеженням та архіву з професійним захворюванням, був зібраний детальний архів, що містить більше ніж 792 000 флюорограм.

У м. Штольберг був розташований центральний відділ патології системи охорони здоров'я компанії Вісмут, в якому були зібрані докладні гістологічні та патологоанатомічні матеріали як на самих шахтарів, так і на мешканців області. У 1994 році дані були передані Німецькому дослідницькому центру раку (DKFZ) у м. Хайдельберге для подальших досліджень та архівного зберігання. Частина матеріалів відомчої системи охорони здоров'я була спочатку вивчена державною системою страхування від нещасних випадків. Для цієї мети ZeBWis сформував тимчасовий архів у шахті 371 в м. Хартенштайн (Саксонія).

Дані записи використовуються для оцінки заяв на компенсаційні виплати, для підготовки та організації профільного медичного обслуговування, а також для наукових цілей. Паралельно з персоналом Berufsgenossenschaften, до архіву мають доступ експерти і терапевти, що відповідають за стаціонарне лікування та обслуговування кожного колишнього працівника компанії.

Ядро архіву складається з розгорнутих історій професійних захворювань (45000), які були визнані такими, разом з відповідними матеріалами регулярного обстеження працівників з професійними захворюваннями (28000), звітами станом здоров'я робітників цехів з підвищеним вмістом пилу (200000), а також цільовими звітами по медичної придатності і поточному стану здоров'я. Крім того, в архіві ZeBWis є патологоанатомічні виписки клініки м. Штольберг.

Останні документи разом з документами з обслуговування хворих з професійними захворюваннями знаходяться в даний момент на стадії підготовки до обробки даних. Документи по двох останніх формам будуть використовуватися в якості вихідних для всебічного вивчення епідеміологічної обстановки по групах в 60000 чоловік. Результати будуть представлені федеральному міністерству з охорони навколишнього середовища.

На додаток до даних щодо впливу радону і продуктів його розпаду, Berufsgenossenschaften цікавлять документи по впливу інших речовин на працівників компанії. Таким чином, сучасна компанія Вісмут GmbH може представити для аналізу широкі дані, починаючи з 70-х років по теперішній час по сілікогеновой пилу, азбестового пилу, пилу важких металів, деревного пилу, пилу вибухових речовин, отруйних парам, зварювальним аерозолям, вихлопу дизельних двигунів , шуму, місцевої вібрації і дії вібрації на все тіло і важкої фізичної праці. За період з 1987 по 1990 рр.. дані по кожному співробітнику зберігаються в архіві в електронному форматі.

Зібрана інформація важлива для ретроспективного аналізу впливу на організм людини в умовах видобутку урану компанією Вісмут. Аналізуючи її, можна побудувати матрицю впливу на організм робочих конкретних професій, яка зв'яже вплив з типом робіт, що має наукову цінність.

Додаткова інформація направляється на зберігання у відділ, де зібрані дані про стан здоров'я співробітників компанії Вісмут GmbH, включаючи: справи раніше виписаних пацієнтів, звіти про нещасні випадки в вищезгаданої компанії та звіти перевірок з безпеки праці, клінічні виписки з професійним захворюванням, тестів на біологічні ефекти впливу, медичної реабілітації профбольних і звітам по новоутворенням.

Тим не менш, не весь архів компанії Вісмут - і, перш за все, паперові папки - призначені для централізованої оцінки. Таким чином, з розпуском компанії Вісмут (SDAG) 31 грудня 1990 р. і розпуском системи відомчої охорони здоров'я компанії Вісмут, постало питання: що робити з рештою унікальними записами?

Відступ: об'єднання архівів

Перше завдання ZeBWis полягала в тому, щоб виявити працівників, зайнятих на підземних роботах або заводах збагачення урану і визначити, де вони живуть зараз. В архіві містяться дані про приблизно 300000 робітників. Зовсім мало вихідних даних компанії відповідало формату, який міг використовуватися у статистичній обробці. Таким чином, потрібно було займатися виснажливої ​​ручної сортуванням однієї медичної карти за одною. Необхідно було об'єднати медичні картки з майже 20 різних місць.

Наступний крок полягав у зборі необхідних даних і отриманні адрес колишніх працівників. Інформація колишньому персоналі та бухгалтерська звітність не могли допомогти в даному питанні. Старі адреси були видозмінені в основному через перейменування вулиць, площ і доріг після підписання угоди про об'єднання країни. Центральний реєстр громадян колишньої НДР не можна було використовувати в силу неточності інформації на той момент часу.

Пошук колишніх співробітників в кінцевому рахунку увінчався успіхом завдяки сприянню Асоціації німецьких кур'єрів пенсійного страхування, через яку були отримані адреси майже 150 000 громадян. Їм були розіслані пропозиції про безкоштовне профільному медичному обслуговуванні.

Для того, щоб лікуючий лікар отримав уявлення про ступінь небезпеки і впливі виробничого середовища на організм пацієнта, на підставі трудової книжки і була складена матриця шкідливих впливів на організм.

Профільне (спеціалізоване) медичне обслуговування

Приблизно 125 спеціально навчених лікарів з досвідом діагностики професійних захворювань, обумовлених пилом і радіацією, були залучені до медичних оглядів. Вони працюють під керівництвом ZeBWis у всіх куточках Федеративної Республіки Німеччини. Таким чином, пацієнти можуть обстежитися поблизу від місця постійного проживання. Усі лікарі-діагности пройшли інтенсивний курс навчання, у всіх клініках дослідження проводяться на одному незмінно високому рівні. До початку обстеження пацієнтам направляється стандартна анкета, що дозволяє зібрати всю необхідну інформацію в одному форматі і ввести її в базу даних ZeBWis. Оптимізуючи число пацієнтів, кожен лікар працює з тим же числом хворих, що і його колеги. Внаслідок цього весь медичний персонал підтримує високу кваліфікацію під час роботи за програмою. На регулярній основі між лікарями відбувається обмін інформацією, проводяться конференції, лікарі завжди мають доступ до поточної базі даних. Всі профврачі володіють необхідною кваліфікацією для розшифровки флюорограм відповідно до положень МОП 1980 р. (Міжнародна організація праці, 1980).

Загальний обсяг даних постійно зростає в результаті триваючих досліджень. Отримані попередні висновки доводяться до відома лікарів та експертів з оцінки ризику професійних захворювань, беруть участь у програмі діагностики захворювань. Більш того, подібний підхід дозволяє розглядати конкретні симптоми або захворювання, які проявляються в умовах підвищеного ризику.

Перспектива

При порівнянні чисельності людей, що пропрацювали в компанії Вісмут в шахтах або на заводах по збагаченню руди з їх колегами, зайнятими видобутком урану на Заході, стає очевидно, що отримані дані є унікальний матеріал для отримання нових наукових знань. У той час як опублікований у 1994 р. огляд Лубіна (Lubin) із співробітниками (1994) про ризик захворювання на рак легені був заснований на статистиці приблизно 60000 чоловік з групи ризику і дослідженні приблизно 2700 випадків раку легенів у робітників 11 професій, дані по компанії Вісмут складають масив з приблизно 300000 медичних випадків. Принаймні, 6500 людей вже померли від раку легенів, викликаного радіацією. Крім того, компанія Вісмут ніколи не реєструвала інформацію про вплив іонізуючої радіації або інших шкідливих речовин на велику кількість своїх співробітників.

Для оптимальної діагностики професійних захворювань і для наукових досліджень необхідна якомога більш точна інформація про умови впливу на організм. Саме цей аспект аналізується у двох науково-дослідних роботах, які фінансуються і здійснюються організацією професійного страхування (Berufsgenossenschaften). Із загального числа експериментів, проведених на місцях, з аналізу геологічних даних з урахуванням виробничих показників, а в деяких випадках, моделюючи умови праці на ранній стадії діяльності компанії Вісмут, була складена матриця впливу на організм. Дані, отримані в результаті багатогранних або всеосяжних досліджень, є передумовою більш точного розуміння характеру і тривалості захворювань, обумовлених характером роботи на уранових рудниках. Діючи в даному напрямку, можна підвищити точність оцінки ефектів тривалого впливу радіації в малих дозах і кумулятивних ефектів радіації, пилу та інших канцерогенних матеріалів на організм людини. В даний час складаються плани наукових досліджень щодо згаданих питань. Біологічні зразки з лабораторій патанатомії компанії Вісмут також мають наукову цінність. Їх можна використовувати для уточнення характеру захворювання раком легені, а також для оцінки ефектів взаємовпливу сілікогеновой пилу і радіації чи інших канцерогенних матеріалів, які потрапляли в легені або шлунок. Такі плани, над якими нині працює DKFZ. Сформульовано ряд спільних дослідницьких програм у цій галузі. Роботи ведуться німецькими науково-дослідними лабораторіями та групами інших країн, як Національний інститут спеціалізованої охорони здоров'я США (NIOSH) і Національний інститут раку (NCI). Окремі дослідницькі групи з таких країн як Чеська Республіка, Франція і Канада також підключилися до роботи з вивчення отриманих даних.

Практично відсутні дані з питання розвитку злоякісних утворень в інших органах (крім легенів), викликаних впливом радіації на уранових шахтах. За заявкою промислових асоціацій була розроблена модель механізму (Якобі (Jacobi) і Рос (Roth), 1995 р.) з метою встановлення, при яких умовах ракові захворювання порожнини рота і гортані, печінки, нирок, шкіри або кісткової тканини можуть бути викликані умовами в робочій зоні, аналогічними виробництва компанії Вісмут.