Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгалтерський облік і прийняття рішень в банка...docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
901.4 Кб
Скачать

Тема 13. Облік операцій в іноземній валюті

Характеристика валютних операцій, здійснюваних комерційними банками, та їх типи. Ідентифікація валютних операцій за параметрами аналітичного обліку.

Взаємозв’язок між валютними операціями та рахунками ностро.

Валютна позиція банку за окремими видами валют та її врахування в системі бухгалтерського обліку при здійсненні обмінних операцій в іноземній валюті. Типи операцій, що впливають на розмір відкритої валютної позиції банку.

Бухгалтерський облік готівкових обмінних операцій в іноземній валюті. Особливості обліку операцій купівлі однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту. Облік доходів (видатків) за операціями, що здійснені в іноземній валюті. Облік результатів за обмінними операціями. Коригування статей балансу при зміні валютних курсів. Відображення результатів коригування в си- стемі рахунків бухгалтерського обліку.

Правила випуску та обігу валютних деривативів. Принципи та рахунки, що використовуються для їх обліку ф’ючерсних контрактів.

Зв’язок між операціями в іноземній та національній валюті через рахунки 3800 та 3801 та порядок їх згортання при складанні фінансової звітності.

Тема 14. Бухгалтерський облік основних засобів та нематеріальних активів комерційних банків

Економічна характеристика основних засобів банку. Їх класифікація за функціональним призначенням (операційні та неопераційні). Структура витрат, що формують первісну вартість основних засобів.

Завдання обліку основних засобів. Характеристика рахун- ків з обліку операцій за основними засобами та нематеріальними активами. Аналітичний і синтетичний облік основних засобів.

Облік капітальних вкладень за незавершеним будівництвом, а також за не введеними в експлуатацію операційними та неопераційними основними засобами. Облік операцій з оприбуткування, реалізації, ліквідації та безоплатної передачі основних засобів. Відображення в обліку позитивних і негативних результатів від продажу основних засобів.

Порядок та облік нарахування амортизації основних засо- бів і нематеріальних активів. Залишкова та ліквідаційна вартість основних засобів. Інвентаризація основних засобів та  відображення в обліку її результатів. Облік операцій застави. Відображення в обліку результатів переоцінювання основних засобів.

Тема 15. Облік лізингових операцій

Економічний зміст лізингової операції. Фінансовий і опера- тивний лізинг. Врахування основних засобів, переданих (отриманих) у фінансовий лізинг за меншою з двох вартостей: теперішньою або ринковою.

Відображення в обліку операцій, здійснюваних лізингодавцем та лізингоодержувачем у разі фінансового лізингу. Облік нарахування доходів лізингодавцем та витрат — лізингоодержувачем.

Методики розрахунку лізингових платежів (на початку або наприкінці періоду) та відображення їх складових частин у си- стемі фінансового обліку.

Облік операцій з оперативного лізингу на балансі лізингодавця та лізингоодержувача.

Особливості обліку витрат за капітальним і поточним ремонтом основних засобів, отриманих у фінансовий та оперативний лізинг.

Особливості відображення у податковому обліку операцій комерційних банків з основними засобами та нематеріальними активами.

Тематичний план згідно з цим курсом розподіляється за видами навчального навантаження у такому порядку:

№ п/п

Тема

Кількість годин

Усього

У тому числі

лекційних

практичних

самостійних

індивідуальних

1

Роль обліку в системі управління комерційним банком та основи його організації

8

2

4

2

2

Характеристика Плану рахунків бухгалтерського обліку комерційних банків

8

2

4

2

3

Організація аналітичного обліку в комерційних банках

8

2

4

2

4

Кореспондентські відносини між банківськими установами

8

2

4

2

5

Відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті

6

4

2

6

Облік касових операцій у комерційних банках України

8

2

4

2

7

Облік операцій комерційного банку за безготівковими розрахунками

6

2

4

8

Облік капіталу комерційного банку

6

2

2

2

9

Облік доходів та витрат комерційного банку

8

2

4

2

10

Облік кредитних операцій

8

4

4

11

Облік депозитних операцій

6

2

2

2

12

Облік операцій банку з цінними паперами

10

4

4

2

13

Облік обмінних операцій в іноземній валюті

8

2

4

2

14

Облік основних засобів комерційного банку

6

2

2

2

15

Облік лізингових операцій

4

2

2

Разом

108

32

24

40

12