Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Основи генетики_логопед_1курс_2_кр_2012_Тимчик...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Робоча навчальна програма з дисципліни «Основи генетики» є нормативним документом КУ імені Бориса Грінченка, який розроблено кафедрою анатомії і фізіології людини на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів відповідно до навчального плану для спеціальності 6.010105 «Корекційна освіта. Логопедія» денної форми навчання.

Програму розроблено з урахуванням рекомендацій МОН України (лист № 1/9-736 від 06.12.2007 р.) «Про Перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра».

Робочу навчальну програму укладено згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчання. Програма визначає обсяги знань, які повинен опанувати студент відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, алгоритму вивчення навчального матеріалу дисципліни «Основи генетики людини», необхідне методичне забезпечення, складові та технологію оцінювання навчальних досягнень студентів.

Дисципліна «Основи генетики» є складовою частиною дисциплін біологічного циклу нормативного блоку. Її вивчення передбачає розв'язання основного завдання фундаментальної професійної підготовки фахівців вищої кваліфікації, зокрема, опанування знань про молекулярні основи спадковості і мінливості, еволюцію, структуру й функціонування еукаріотичного геному, генетичні системні механізми онтогенезу.

Мета курсу – сформувати у студентів систему знань про закономірності та механізми спадковості i мінливості організмів, висвітлити особливості життєдіяльності організму в різні періоди онтогенезу, цитологічні, біохімічні основи спадковості людини закономірності успадкування ознак.

Завдання курсу: ознайомлення з біохімічними основами спадковості і мінливості, структурою і функціонуванням евукаріотичного генома; генетичними системними механізмами онтогенезу:

- методологічні –навчити студентів використанню гібридологічного та інших методів аналізу генотипу окремих особин та генотипової структури популяцій, формуванню логіки планування генетичного експерименту та аналізу його результатів;

- пізнавальні: викласти основи генетичних знань про функціонування біологічних систем різних рівнів складності, а також про специфіку ядерного та цитоплазматичного геномiв та їх взаємодію;

- практичні: навчити розглядати генотип як систему, а не як суму генів; якісно проводити генетичний аналіз, починаючи із встановлення успадкованих ознак до встановлення кількості генів i побудови генетичної карти, а також навчити розв’язувати генетичні задачі.

У процесі вивчення курсу важливо зосередити увагу на засвоєнні знань про:

  • біохімічні основи спадковості і мінливості;

  • еволюцію, структуру і функціонування еукаріотичного геному;

  • генетичні системні механізми онтогенезу;

  • методи вивчення спадковості людини;

  • вплив мутагенних факторів на спадковість людини, про здійснення зв'язку з навколишнім середовищем і фактори, що зберігають здоров'я і такі, що порушують його.

Під час практичних занять, індивідуальної навчально-дослідницької та самостійної роботи студенти набувають уміння та навички:

  • застосовують методи спадковості людини для вивчення закономірностей передачі ознак із покоління в покоління;

  • застосовують аналіз родоводів для визначення типу успадкування тієї чи іншої ознаки, тієї чи іншої хвороби в кожному окремому випадку;

  • складають прогноз для нащадків залежно від того, як успадковується певне захворювання (моногенно, полігенно, чи це хромосомне захворювання);

  • визначають загально-біологічні, цитологічні, біохімічні та спеціальні поняття;

  • пояснюють шкідливість впливу факторів ризику на здоров'я людини, прогнозувати наслідки впливу людини на природні екосистеми;

  • . вміють правильно визначати типи взаємодії генів, будувати генетичні карти хромосом дрозофіли;

  • оволодівають навиками розв’язання генетичних задач та тестових завдань різних рівнів складності;

  • вміють користуватися довідковою літературою;

  • вміють у письмовій формі відповісти на контрольні запитання з курсу та надати грамотно побудовану, змістовну, усну або письмову відповідь в ході проведення заліку.

Кількість годин, відведених навчальним планом на вивчення дисципліни «Основи генетики», становить 32 год., із них 10 год. – лекції, 10 год. – практичні заняття, 4 год. – індивідуальна робота, 5 год. – самостійна робота, 3 год. – модульний контроль.