Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні основи товарознавства.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.01 Mб
Скачать

Біологічна роль макроелементів

Кальцій - в організмі людини міститься в основному у складі кісток і зубів. Потреба дорослої людини в кальції — 0,8-1,0 г на добу. Значно більша кількість кальцію (до 2 г на добу) потрібна вагітним жінкам, жінкам, які годують немовлят, та дітям, в організмі яких кальцій використовується на утворення кісток.

Нестача кальцію викликає деформацію скелета, крихкість кісток, атрофію м'язів, збудженість центральної нервової системи. Засвоювання кальцію організмом людини залежить значною мірою від присутності у продуктах фосфатів, жирів та солей магнію. Оптимальним співвідношенням у харчових продуктах кальцію і фосфору вважається 1:1, 5-2. Збільшена кількість фосфору знижує засвоювання кальцію. Такий же вплив на засвоювання кальцію має і магній. Дуже важливу роль у засвоюванні кальцію відіграє вітамін Д.

Джерелом кальцію для нашого організму є молоко і молочні продукти (особливо сири), волоські горіхи, капуста, морква, вівсяні крупи.

Магній - відіграє дуже важливу роль в організмі людини. Більша частина магнію міститься в кістках.

Потреба дорослої людини в магнії — 400 мг на добу. Джерелом магнію для людини можуть бути бобові, пшоно, вівсяні крупи, риба.

Натрій - широко зустрічається в харчових продуктах тваринного походження. Головним джерелом натрію є кухонна сіль (NaCl). Натрій відіграє важливу роль у процесах обміну речовин та регулюванні осмотичного тиску крові. Іони натрію викликають набухання колоїдів тканин і тим самим затримують в організмі зв'язану воду. Добова потреба дорослої людини в натрії — 4-6 г, що відповідає 10-15 г кухонної солі. Досить високий вміст натрію у таких продуктах, як житній хліб, сир, ікра риб, коров'яче масло, яйця тощо.

Калій - міститься в основному у продуктах рослинного походження. В організмі людини калій бере участь у біохімічних реакціях, утворенні буферних систем. У присутності калію зменшується здатність білків утримувати воду, що допомагає виводити її з організму. Разом з водою виводиться і натрій. Тому калій можна вважати фізіологічним антагоністом натрію. Іони калію беруть активну участь у процесах проведення нервового збудження до м'язів. Потреба дорослої людини в калії 3-5 г на добу.

Серед харчових продуктів є такі, які можуть розглядатися як калієві концентрати. Це деякі сухі фрукти (курага, урюк, чорнослив, ізюм), бобові (квасоля, горох, соя).

Постійним джерелом калію для організму можуть бути такі продукти, як картопля, морква, м'ясо, риба.

Фосфор – приймає участь у функціонуванні центральної нервової системи. Сполуки фосфору найбільш поширені в організмі людини і мають велике значення у процесах обміну речовин у м'язах. Фосфор входить до складу АТФ — головного акумулятора енергії тваринного організму. Фосфор потрібен кожному клітинному ядру, тому що на нуклеїнових кислотах, які містять фосфор, записана програма побудови кожної клітини та усього організму — спадковість. Добова потреба людини у фосфорі 1,6-2,0 г. Постійним джерелом фосфору для організму є молочні продукти (особливо сири), яйця, бобові, горіхи, риба.

Залізо - у тваринних організмах входить до складу гемоглобіну крові, деяких ферментів. Залізо може нагромаджуватися в організмі. Сполуки заліза, які містяться у плодах та овочах, добре засвоюються організмом, а до складу зернових входить головним чином залізо у таких формах, які погано засвоюються. Недостатня кількість заліза в раціоні харчування може призвести до анемії, особливо у дітей.

Добова потреба дорослого організму близько 15 мг. Джерелом заліза для нашого організму можуть бути квасоля, риба, сир, яйця.

Хлор - міститься в харчових продуктах у невеликих кількостях. Продукти рослинного походження мають менше хлору, тваринного — трохи більше. У яловичині його міститься 76 мг%, у молоці — 106, у сирі — 880, в пшоні — 19, в яблуках — 5 мг%.

В організмі людини міститься у вигляді аніонів солей натрію, калію, магнію, кальцію. Сполуки хлору харчових продуктів добре розчиняються і легко вбираються кишечником людини. Солі хлору служать для утворення соляної кислоти в шлунку. Потребу в хлорі людина в основному задовольняє за рахунок хлористого натрію. Добова потреба людини у хлорі 5-7 г.