Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krum_2009.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
689.41 Кб
Скачать

Аналіз найважливіших екологічних проблем:

1. Забруднення водних ресурсів. Незадовільний технічний стан і недостатня потужність систем водовідведення є причиною забруднення і погіршення якості водних ресурсів, а також стримує соціально-економічний розвиток регіону.

Необхідно провести будівництво (реконструкцію) об’єктів водовідведення, в першу чергу передбачених Загальнодержавною програмою охорони і відтворення довкілля Азовського і Чорного морів. Також потребують будівництва (реконструкції) об’єкти водовідведення в селищах Піщане (Бахчисарайський район), Щебетівка, Коктебель, Орджонікідзе (Феодосійська міськрада), Морське, Веселе, Новий Світ (Судацька міськрада), Партеніт (Алуштинська міськрада), Миколаївка (Сімферопольський район), Новофедорівка (Сакський район), Красногвардійське (Красногвардійський район), Леніно (Ленінський район) і Совєтське (Совєтський район).

З метою фінансування зазначених робіт Мінрегіонбуду України необхідно вирішити питання щодо щорічного виділення цільових субвенцій на соціально-економічний розвиток регіону з Державного бюджету України бюджету Автономної Республіки Крим та відповідним місцевим бюджетам.

2. Поводження з відходами. З 28 полігонів твердих побутових відходів призупинено експлуатацію 11 полігонів, лише 17 мають запас потужностей, в т.ч. 3 полігони заповнені більше ніж на 90%, а експлуатація 4 призупинена. Особливо гостро стоїть питання розміщення відходів у містах Ялта, Сімферополь, Судак. З моменту набрання чинності нової редакції Закону України «Про відходи» значно збільшиться кількість полігонів, експлуатація яких буде призупинена.

Потреба у коштах Державного бюджету України на рекультивацію полігону твердих побутових відходів в с. Гаспра (м. Ялта) складає приблизно 44823,4 тис. грн., на продовження будівництва полігону твердих побутових відходів в м. Судаку - 10000,0 тис. грн. (на 2010 р.). Мінрегіонбуду України необхідно виділити кошти з Державного бюджету України у вигляді субвенцій відповідним місцевим бюджетам на будівництво полігону твердих побутових відходів в м. Судак і рекультивацію полігону твердих побутових відходів в с. Гаспра (м. Ялта).

Також необхідно залучити інвестиції (в т.ч. іноземні) на будівництво сміттєпереробних комплексів, оскільки без переробки відходів проблему вирішити неможливо.

3. Накопичення відходів і небезпечних хімічних речовин. Заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин представляють групу високотоксичних отруйних речовин. Склади і тара не забезпечують надійне екологічно безпечне зберігання заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, через що існує загроза їх потрапляння у навколишнє природне середовище. В 2009 р. було розпочато роботу по знешкодженню заборонених і непридатних до застосування хімічних засобів захисту рослин. На зазначені цілі з бюджету Автономної Республіки Крим було виділено 8650,0 тис. грн. Всього було вивезено і знешкоджено понад 470 т. заборонених ХЗЗР та тари з під них. Але сьогодні на території Бахчисарайського району ще зберігається 209,6 т. заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, Білогірського – 127,0 т., Кіровського – 6,5 т., Красногвардійського – 6,3 т., Красноперекопського – 36,7 т., Ленінського – 4,4 т., Нижногірського – 33,8 т., Первомайського – 76,4 т., Роздольненського – 11,7., Сакського – 353,0 т, Сімферопольського – 135,3 т., Советського – ок. 5 т., Чорноморського – 2,0 т. Всього приблизно 1000 т.

Необхідно продовжити фінансування аналогічних заходів. Для знешкодження заборонених хімікатів, що ще залишились, потрібно приблизно 22 млн. грн.

4. Збереження природно-заповідного фонду. Основною проблемою для об’єктів природно-заповідного фонду на території Автономної Республіки Крим є відсутність встановлених на місцевості меж об’єктів природно-заповідного фонду, що призводить до численних порушень природоохоронного законодавства та унеможливлює ефективну охорону. Особливо гостро стоїть питання виносу меж для об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Для вирішення проблеми необхідне щорічне виділення коштів з Державного бюджету України на розробку проектів землеустрою з організації і встановленню меж об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Всього на зазначені цілі потрібно понад 12 млн. грн.

5. Захист території від шкідливої дії вод. Найбільш небезпечним об’єктом є розподільча дамба на оз. Сасик-Сиваш, яка знаходиться у аварійному стані. При настанні несприятливих погодних умов (сильний вітер, значна кількість опадів) існує загроза її прориву та затоплення території Сакського району, автомобільної і залізничної доріг, а також м. Євпаторія. Дамба знаходиться на балансі Сакського державного хімічного заводу, який знаходиться у стадії банкрутства. Для вирішення питання необхідно передати дамбу на баланс спеціалізованої водогосподарської організації та виділити кошти на її реконструкцію у сумі передбаченою проектною документацією.

Необхідно продовжити фінансування з Державного бюджету України робіт по захисту від підтоплення с. Приозерне Ленінського району.

6. Щодо фінансування природоохоронних заходів. Необхідно визначити механізм передачі коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища від розпорядника коштів 1 рівня – Мінприроди безпосередньо замовникам природоохоронних заходів.

Для вирішення питання Мінприроди і Мінфіну України необхідно визначити механізм передачі коштів Фонду безпосередньо замовникам природоохоронних заходів (місцевим органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування), як варіант - надання субвенцій з Державного бюджету України бюджету Автономної Республіки Крим та відповідним місцевим бюджетам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]