Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krum_2009.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
689.41 Кб
Скачать

12.2. Заходи щодо зменшення впливу транспорту на довкілля

З метою зменшення забруднення повітря населених пунктів автономії від пересувних джерел.

Такому положенню справ сприяє відсутність Рескомприроди Криму приділяє велику увагу розробці програм оздоровлення повітря у містах де відмічається перевищення санітарно- гігієнічних нормативів забруднюючих речовин у приземному шарі. У складі таких програм передбачаються інженерно-організаційні заходи: зниження інтенсивності та організація руху автотранспорту, будівництво об’їзних доріг, відбудова достатньої інфраструктури для технічного обслуговування та діагностики все зростаючої кількості автомобільних заходів.

12.3. Використання альтернативних видів палива

Використання альтернативних видів палива – один із засобів зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Проте в 2009 році обсяги перевезень в АРК на міському електротранспорті зменшились на18,7 % по відношенню до 2008року та відповідають рівню 2007року.

13. Державне управління у сфері охорони навколишньго природного середовища

13.1. Екологічна політика України

Згідно з Конституцією України людина, його життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Таким чином, захист людини, охорона його життя і здоров'я від негативного впливу навколишнього середовища є пріоритетним напрямом державної політики, у тому числі і в сфері екологічної безпеки і охорони навколишнього середовища.

Конституція України визначає як обов'язок держави збереження генофонду українського народу, забезпечення екологічної безпеки для людини і всього тваринного світу, подолання особливо негативних для України наслідків Чорнобильської катастрофи. Виконання вимог ст. 16 Конституції України можливо лише за умови ефективної політики держави у сфері використання і охорони природних ресурсів.

Треба відрізняти використання і охорону природних ресурсів. При використанні природних ресурсів досягаються певні господарські і інші цілі (здобич, переробка і т. п.). Мета охорони - запобігти екологічно шкідливому впливу господарської і іншої діяльності на навколишнє природне середовище, захистити її від забруднення, псування, виснаження або руйнування, створити безпечне навколишнє середовище для життя і здоров'я людей.

Названі цілі взаємозалежні і взаємообумовлені, оскільки раціональне використання природних ресурсів обумовлює дбайливе до них ставлення, недопущення незворотних для них наслідків, тобто їх охорону.

Визначення екологічної політики в Україні здійснює Верховна Рада України, яка затверджує загальнодержавні програми охорони навколишнього середовища, встановлює підстави використання природних ресурсів.

Екологічна політика України направлена на удосконалення природоохоронного законодавства і регламентацію режимів природокористування з метою їх адаптації до умов реформування економіки, зміни форм власності; впровадження програмно-цільових методів реалізації екологічної політики шляхом розробки різного рівня програм охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів; удосконалення економічного механізму природокористування відповідно до здійснюваних економічних реформ; послідовний перехід на міжнародні екологічні стандарти технологічних процесів переробки і виробництва продукції; організація єдиної системи нагляду і контролю за станом природних ресурсів і об'єктів навколишнього природного середовища; гарантування екологічній безпеці ядерних об'єктів і радіаційного захисту населення і навколишнього середовища, зведення до мінімуму шкідливого впливу наслідків аварії на ЧАЕС; поліпшення екологічної освіти і виховання, удосконалення інформування населення про стан навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]