Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1 Ознайомлення з інтерфейсом...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3.4 Моделювання транзисторного автогенератора

3.1.Для моделювання транзисторного автогенератора необхідно зібрати схему, наведену на малюнку 3.12. Для цього потрібне нанести всі компоненти схеми на робітничу область Electronics Workbench і з'єднати всі контакти провідниками. Модель транзистора знаходиться в наборі деталей Transistors, а джерело живлення в наборі Sources. Після сполучення моделей деталей в схему необхідно настроїти параметри кожного компоненту шляхом подвійного натиску на ньому лівою клавішею миші і заповненням вікон параметрів. Більш докладно дана схема описана в розділі 1. Після настройки параметрів можна спробувати включити джерело живлення шляхом натиску клавіші переключення живлення та перевірити спостереженням за панеллю осцилографа, чи виходить генератор в режим генерації. Якщо же на виході не з'являється сигнал змінної напруги, то потрібно повторити розрахунок параметрів схеми і змінити їхнім відповідним шляхом.

Малюнок 3.12 – Модель транзисторного автогенератора.

3.2.За сигналом на виході генератора зручно спостерігати, використовуючи розширене вікно терміналу осцилографа. На малюнку 3.13 показаний момент початку генерації сигналу і момент настанови стабільного режиму транзисторного автогенератора. Для більш детального вивчення можна користуючись смугами прокрутки і змінами параметрів терміналу.

3.3.Для отримання більш точної моделі можна замінити компоненти реальними моделями існуючих, тобто наприклад замінити ідеальний транзистор моделлю реально існуючого транзистора. Electronics Workbench включає в себе достатньо велику кількість реальних моделей деталей широко відомих виробників.

М алюнок 3.13 – Сигнал на виході транзисторного автогенератора

Після завершення роботи з програмним комплексом потрібно закрити програму, заздалегідь зберігши схему, якщо це необхідно.