Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1 Ознайомлення з інтерфейсом...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лабораторні роботи з дисципліни птца введення

Дані методичні вказівки містять лабораторні роботи з дисципліни “Прикладна теорія цифрових автоматів”. Виконання лабораторних робіт дозволяє розширити і закріпити лекційний матеріал, одержати практичні навички проектування, налагодження і дослідження вузлів та пристроїв ЕОМ.

Кожній лабораторній роботі повинна передувати самостійна підготовка студентів, у процесі якої вони докладно вивчають опис лабораторної роботи, відповідний розділ конспекту лекцій і літературні джерела. У процесі підготовки складається звіт про лабораторну роботу, в якому повинні бути відображені всі пункти теоретичного завдання, а також заготовлені необхідні для експериментальної частини лабораторної роботи таблиці, осі часових діаграм і т. ін.

Перед виконанням лабораторної роботи результати підготовки перевіряються викладачем. Студент повинен сформувати ціль і порядок виконання лабораторної роботи, представити підготовлений звіт і відповісти на контрольні питання. Непідготовлений студент до виконання лабораторної роботи не допускається.

Перед виконанням наступної лабораторної роботи студент повинен представити цілком оформлений звіт за попередню роботу. Звіт повинний містити короткі теоретичні відомості, необхідні для виконання завдання, відповіді на контрольні питання, усі схеми, формули, таблиці, діаграми, графіки, отримані при виконанні завдання та в процесі експериментального дослідження схем, а також висновки по роботі. Студент, який не представив звіт не допускається до виконання наступної лабораторної роботи. Оцінку за виконання лабораторної роботи студент одержує після співбесіди з викладачем за темою лабораторної роботи.

Для проведення лабораторних робіт використовуються програмні засоби моделювання цифрових схем.

Лабораторна робота №1.

Ознайомлення з інтерфейсом програмного комплексу Electronics Workbench

1. Зовнішній інтерфейс користувача Electronics Workbench

Малюнок 1 – Зовнішній вигляд екрану комп'ютера при роботі з програмою EWB

Додаток Electronics Workbench являє собою засіб програмної розробки та імітації електричних кіл.

Інтерфейс користувача складається з смужки меню, панелі інструментів та робітничої області.

Смуга меню складається з наступних компонент: меню роботи з файлами (File), меню редагування (Edit), меню роботи з колом (Circut), меню аналізу схем (Analysis), меню роботи з вікнами (Window), меню роботи з файлами довідок (Help).

Панель інструментів складається з “швидких кнопок”, що мають аналоги в меню, кнопок запуску та зупинення схем, набору радіоелектроних аналогових та цифрових деталей, індикаторів, елементів управління і інструментів/2/.

2 Меню File

Меню File дозволяє здійснити операції роботи з файлами.

Малюнок 2 – зовнішній вигляд меню File

2. 1 File/New

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+N.

Дана операція передвизначена для закриття поточної схеми та створення нової. При цьому створюється безіменне вікно, що може використовуватися для створення схеми. Якщо перед цим ви зробили які-небудь зміни поточної схеми, вам буде запропоноване зберегти поточну схему перед її закриттям. При запуску Electronics Workbench операція виконується автоматичні. За Замовчанням схема іменується, як Default. ewb.

2.2 File/Open

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+O.

Операція передвизначена для відкриття вже існуючого файлу схеми. Відображає стандартне діалогове вікно відкриття файлу, в якому необхідно вибрати диск та каталог, що містить файл схеми, що ви хочете відкрити. Відкривати можна тільки файли з разширеннями. ca,. Сa3,. Сd3,. Сa4 та . Ewb.

2. 3 File/Save

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+S.

Зберігає поточний файл схеми. Відображається стандартне діалогове вікно збереження файлу, в якому необхідно вибрати диск та каталог, де ви хотіти зберегти схему та назву файлу. Розширення . Ewb додаються до імені файлу автоматичні. Наприклад, схема з ім'ям Mycir, буде збережена, як Mycir. ewb.

2.4 File/Save as

Команда аналогічної операції Save, але зберігає поточну схему з новим ім'ям файлу, залишаючи первісну схему незмінної.

Використайте цю команду, щоб безпечно експериментувати на копії схеми, без зміни оригіналу.

2. 5 File/Revert to Saved (Revert)

Ця команда відновлює схему до вигляду, що вона мала в момент останнього збереження.

2. 6 File/Import

Команда перетворює нестандартні файли схем (розширення . net або . Сir) та перетворює їх до стандартного вигляду Electronics Workbench.

2. 7 File/Export

Зберігає файл схеми з одним з наступних расширень:. net,. scr,. cmp,. cir,. plc.

2. 8 File/Print

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+P.

Команда передвизначена для повного або часткового друку схеми і/або приладів. Для виконання операції необхідно вибрати елементи, що будуть надруковані, в порядку, в якому ви хотіти їх надрукувати.

2. 9 File/Print Setup (Windows)

Ця операція передвизначена для настройки принтера. Відображає стандартне діалогове вікно Print Setup, з якого Ви можете вибрати встановлений принтер і визначати орієнтацію зображення, паперовий розмір, паперове джерело та інші параметри. Для схем, що по ширині більше ніж по висоті, використайте альбомну орієнтацію. Якщо схема занадто велика для печатки на одному листі, друк буде автоматично вироблятися на декількох сторінках.

2.10 File/Exit

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок ALT+F4.

Операція передвизначена для завершення роботи з пакетом Electronics Workbench. Якщо Ви не зберегли зміни в схемі, то буде зроблений запит на збереження.

2. 11 File/Install (Windows)

Операція передвизначена для настанови додаткових компонент Electronics workbench. Для її виконання буде запрошений диск, що містить додаткові компоненти.

3 Меню Edit

М еню Edit дозволяє здійснити операції редагування.

Малюнок 3 – Зовнішній вигляд меню Edit

3. 1 Edit/Cut

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+X.

Команда використовується для вилучення вибраних компонент, схем або тексту. При цьому вибране розташовується в буфер обміну, звідки його можна вставляти в потрібне місце. Команда не спрацьовує, якщо вибір включає в себе інструментальні піктограми.

3. 2 Edit/Copy

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+C.

Команда передвизначена для копіювання вибраних компонент, схеми або тексту. Копія розташовується в буфер обміну. Після цього ви можете використати команду Paste, щоб вставити копію в потрібному місці. Операція також не виконається, якщо вибір включає інструментальні піктограми.

3. 3 Edit/Paste

Операцію також можна викликати одночасним натиском кнопок CTRL+V.

Команда розташовує зміст Буферу обміну в активне вікно (зміст залишається в Буфері обміну). Для успішного виконання операції Буфер повинен містити компоненти Electronics Workbench або текст. Вміст Буферу обміну може вставлятися тільки в вікна, здатні містити подібну інформацію. Наприклад, Ви не можете вставити компонент електричної схеми в вікно опису.