Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВВЕДЕННЯ В СПЕЦІАЛЬНІСТЬ - Конспект.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Авіакомпанії

Проблемні питання:

- недостатня нормативно-правова база забезпечення діяльності цивільної авіації України

- відсутні внутрішні фінансові ресурси, прийнятні для нормального розвитку вітчизняних авіакомпаній;

- ускладнений дієвий нагляд за додержанням авіакомпаніями вимог щодо безпеки польотів та попередженню актів незаконного втручання під час їх тривалого знаходження за межами України;

- недостатній вплив фахівців галузі на законодавчі процеси в Україні;

- застарілий парк повітряних суден та посилення вимог європейських країн до технічних характеристик повітряних суден, що перетинають повітряний простір Європи, не дозволяють гідно конкурувати з іноземними авіакомпаніями, які до того ж об'єднуються в транснаціональні альянси.

Шляхи вирішення проблем.

- Організувати прискорення розробки та введення в дію нормативно-правової бази забезпечення діяльності цивільної авіації України, в тому числі по безпеці польотів, регулюванню діяльності природних монополій та ринковим відносинам в галузі.

- Утворити поетапно Акціонерну авіакомпанію, наприклад "Об'єднані авіалінії України", яка буде провідним національним авіаперевізником України на внутрішніх та міжнародних авіаційних маршрутах і буде здатна конкурувати з провідними іноземними авіакомпаніями.

- Удосконалити систему нагляду за безпекою авіації вітчизняних авіакомпаній в Україні та поза її межами на основі стандартів ЄС.

- Завершити приватизацію авіакомпанії "Авіалінії України", виключивши економічні загрози Україні.

- Посилити вплив фахівців галузі на законодавчі процеси в Україні.

Авіація загального призначення

Проблемні питання:

- Різке збільшення кількості і типів аматорських, надлегких, легких і малих літальних апаратів, серійних повітряних суден, що з'явилися у приватній власності громадян України в останні роки, дуже загострило проблему забезпечення їх льотної придатності та безпеки польотів, оскільки історично існуючі механізми не можуть бути використані.

Шляхи вирішення проблем.

- Необхідно відповідно до світового досвіду розробляти нові механізми регулювання цією діяльністю в Україні, забезпечення контролю за льотною придатністю таких повітряних суден, підготовку, сертифікацію і допуск до польотів пілотів-аматорів та власників літальних апаратів, а також врегулювати проблеми дозволів на такі польоти та контролю за фактичним здійсненням таких польотів.

Підприємства авіаційної промисловості

Проблемні питання:

- вітчизняний виробник авіаційної техніки спроможний серійно випускати нові літаки: Ан-3, Ан-140, Ан-70, Ая-74, але вартість цих літаків надзвичайно висока, а їх призначення не задовольняє весь спектр потреб авіаперевізників України в літаках середньо- та далекомагістральних;

- українські авіакомпанії сьогодні неспроможні купувати літаки і єдиною можливістю для оновлення парку є різні форми лізингу, як це робиться у всьому світі, але в Україні для цього дуже несприятливі умови оподаткування та використання кредитних ресурсів;

- внутрішній ринок України для авіапромисловості не достатній для повної реалізації виробничих потужностей;

Шляхи вирішення проблем.

- Утворити Державний лізинговий фонд для забезпечення лізингу авіатехніки українського виробництва.

- Законодавчо створити максимально сприятливі умови авіаційному виробництву на Україні з метою різкого зменшення собівартості виробництва і державного контролю за відпускними цінами на авіаційну техніку відповідно до законодавства.

- Прискорити вступ України до Об'єднаних авіаційних властей Європи (JAA) з метою отримання можливості проведення сертифікації авіаційної техніки по європейським стандартам сертифікації JAR, що дасть можливість Україні гідно вийти на міжнародні авіаційні ринки з продажу авіатехніки вітчизняного виробництва.

- Забезпечити механізми пільгових умов придбання та експлуатації авіатехніки, що виробляється в Україні та авіатехніки закордонного виробництва, аналоги якої в Україні не виробляються.

2. З метою визначення перспектив і основних стратегічних напрямків розвитку цивільної авіації Кабінетом Міністрів України затверджена Державна комплексна програма розвитку авіаційного транспорту України на період до 2010р., Програма фінансового оздоровлення підприємств авіаційного транспорту

29