Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВВЕДЕННЯ В СПЕЦІАЛЬНІСТЬ - Конспект.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Лекція 4.8 Тема: ” Зміст і проблеми розвитку авіації”

План:

  1. Зміст і проблеми розвитку авіації.

  2. Перспективи розвитку цивільної авіації України..

Мета: охарактеризувати сучасний стан ЦА в Україні та визначити основні проблеми та шляхи їх вирішення.

Зв’язок з іншими дисциплінами: Історія України, Основи економіки, Транспортні засоби.

1. До числа найбільш серйозних проблем, які принципово гальмують процеси розвитку авіаційної галузі, належать:

  1. Невідповідність законодавчо закріпленого статусу Укравіатрансу реальним завданням із забезпечення ефективного державного управління і регулювання діяльності цивільної авіації відповідно до вимог ІКАО.

  2. Відповідно до чинного законодавства України Державний спеціалізований фонд фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях є складовою державного бюджету України, що суперечить регламентації ІКАО (Doc.8632-С/968, Doc.9626 та інші).

  3. Діючий сьогодні Повітряний кодекс України передбачає утворення альтернативного Укравіатрансу центрального органу виконавчої влади з нагляду за безпекою авіації.

За характером виробничої діяльності, рівнем значимості для держави та досягнутим рівнем приватизації авіаційні підприємства можна умовно розділити на п'ять основних груп:

- система організації повітряного руху;

- аеропорти;

- авіакомпанії;

- авіація загального призначення;

- підприємства авіаційної промисловості.

Система організації повітряного руху

Проблемні питання:

- щорічно проводяться спроби вилучення валового доходу Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (ДП ОПР) "Украерорух" до Державного бюджету;

- невирішеним залишається питання створення резерву диспетчерського складу;

- міжнародні тенденції щодо впровадження глобальних супутникових систем для обслуговування повітряного руху.

Шляхи вирішення проблем.

- Законодавчо закріпити джерела фінансування ДП ОПР "Украерорух".

- Продовжувати вдосконалення нормативно-правового забезпечення організації повітряного руху.

- Підвищення привабливості повітряного простору України для міжнародного транзиту через розбудову системи використання повітряного простору відповідно до міжнародних стандартів.

- Модернізація національної системи забезпечення аеронавігації.

- Впровадження глобальних супутникових систем CNS/ATM для обслуговування повітряного руху.

- Корпоратизація ДП ОПР "Украерорух".

Аеропорти

Проблемні питання:

- низька якість обслуговування в більшості аеропортів;

- малі обсяги перевезень в більшості аеропортів не дозволяють досягти рівень доходів, за якого можливо виділяти кошти на модернізацію;

- всупереч міжнародним вимогам щодо спрощення формальностей по обслуговуванню повітряних перевезень не скрізь створено аеропортові комітети по спрощенню формальностей;

- затримується завершення реструктуризації;

- скрутний фінансовий стан регіональних аеропортів не дозволяє забезпечувати модернізацію інфраструктури;

- без фінансової підтримки з боку місцевих органів та залучення додаткових коштів розвиток аеропортів (в першу чергу обласних) неможливий;

- податковий тиск на аеропорти, зокрема земельні податки перевищують в середньому 20 % витрат і не повертаються в аеропорт ні в якій формі: дотацій, капіталовкладень та ін.;

- зовнішні загрози: значний розвиток завдяки державній підтримці та іноземним інвестиціям основних закордонних аеропортів-конкурентів: Варшава, Прага, Москва, Стамбул та інші.

Шляхи вирішення проблем.

- Завершити процеси реструктуризації авіапідприємств Львова, Донецька, Дніпропетровська з виділенням аеропортів у самостійні юридичні особи.

- Передати у власність територіальних громад областей збиткові аеропорти і забезпечити їх постійні дотації з місцевих бюджетів з метою підтримання їх сертифікаційної придатності.

- Зліквідувати збиткові аеропорти, що не відповідають необхідному рівню сертифікаційної придатності і не будуть забезпечені необхідним рівнем дотацій з місцевих бюджетів.

- Законодавчо врегулювати питання компенсації надання безоплатних послуг в аеропортах України, зокрема при здійсненні гуманітарних перевезень, обслуговуванні авіаційних перевезень

- Провести корпоратизацію аеропортів України з метою підготовки до процесу приватизації після затвердження відповідних нормативно-правових документів.

- Відпрацювати заходи щодо створення на базі Державного міжнародного аеропорту "Бориспіль" національного вузлового аеропорту, так званого "Хабу".