Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2 Джерела та перетворювачі енергії 26.04...docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
23.94 Mб
Скачать

Принцип дії

Загальний принцип дії заклечається у безперервній дозованій подачі палива до форсунок, які встановлені у впускному колекторі двигуна перед впускними клапанами.

Паливний насос 2, забирає паливо з баку 1 і подає його під тиском біля 0,5 МПа через накопичувач 3 та фільтр 4 до каналу "А" дозатора-розподільника 6. З дозатора-розподільника паливо по каналах Е надходить до форсунок 9, які розпилюють паливо. Потік повітря у циліндри двигуна регулюють за допомогою дросельної заслінки 11, установленої у впускному трубопроводі. Кількість повітря визначається витратоміром-прецезійним приладом з легким напірним диском 5, який ґрунтується на пропорційному принципу між пересуванням напірного диска та кількістю повітря, що надходить до циліндрів двигуна.Забезпечення оптимального співвідношення між кількістю поступаючого повітря та воздухаення ношениеого між пересуванням напірного диска та кількістю повітря, що надходить до циліндрів двигуна.кількістю впорскуємого бензину забезпечує зв'язок між переміщенням диску витратоміра повітря, плунжера дозатора-розподільника і диференціальними клапанами.

Конструкція та принцип дії багатоточкової, електронно-керованої, переривчатої системи впорскування палива

L-Джетронік

Система близька до адаптивної, більш досконала у порівнянні з раніше розглянутою.

У порівнянні з системою Моно-Джетронік добавлено:

  1. Розподільчий трубопровод.

  2. Демпфер коливань тиску у розподільному трубопроводі.

  3. Байпасний канал додаткового повітря.

  4. Індивідуальні за циліндрами форсунки.

  5. Пускова форсунка.

Рис. 2.179. Схема системи живлення з впорскуванням палива типу

“L-Джетронік”:

1 - паливний бак; 2 - паливний насос; 3 - фільтр тонкої очистки палива; 4 - регулятор тиску палива в системі; 5 - розподільна магістраль;

6 - пускова форсунка; 7 - блок циліндрів двигуна; 8 - форсунка (інжектор) впорскування; 9 - датчик температури охлоджуючої рідини; 10 - електронный блок керування; 11 - блок реле; 12 - датчик-розподільник запалювання; 13 - вимикач положення дросельної заслінки; 14 - висотний коректор; 15 - витратомір повітря;

16 - патрубок підведення повітря; 17 –термореле; 18 - гвинт якості (складу) суміші на холостому ходу; 19 - клапан додаткового повітря;

20 - гвинт кількості суміші на холостому ходу; 21 - вимикач запалювання; 22 - патрубок розрідження регулятора тиску палива в системі.

В системі удосконалено: Регулятор тиску- мембранний, що перепускає надлишки палива; електромагнітні форсунки з часом відкриття 1-1,5 мс, встановлюються під визначеним кутом і на визначеній відстані від впускного клапана; центральний блок керування має більшу кількість датчиків інформації зі зворотнім зв’язком; витратомір повітря має більшу точність виміру.

Принцип дії

Паливний насос 2 забирає паливо з бака 1 та подає його під тиском 0,25 МПа через фільтр тонкого очищення 3 до розподільної магістралі 5, з’єднаної з форсунками циліндрів. Встановлений з торця магістралі регулятор тиску палива 4 підтримує постійний тиск впорскування і забезпечує зливання зайвого палива у бак.

Кількість палива, що впорскується форсункою у циліндр визначається електронним блоком керування 10 залежно від тиску повітря, його температури, кількості та інших параметрів, як то температура рідини системи охолодження, оберти та навантаження двигуна тощо.

Основним параметром визначення доз палива , є кількість повітря, що надходить до циліндрів двигуна і визначається витратоміром 15.

Повітряний потік відхиляє напірну вимірювальну заслінку на визначений кут, величина якого за допомогою потенціометра перетворюється на електричний сигнал, який далі поступає до електронного блоку керування, де після обробки необхідна кількість палива в данний момент роботи двигуна. Потім подається сигнал у вигляді електричних імпульсів на електромагнітні клапани форсунок і визначається час їх відкриття.