Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВсамосРабИнновацМенеджм.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Модуль 3. Реалізація інновацій і ефективність інноваційної діяльності

Тема 11. Підприємство як основний суб’єкт реалізації інновацій

Взаємодія організації та нововведень. Відторгнення нововведень в організаціях. Чинники, що є основною силою відторгнення нововведень: фінансові витрати; інноваційні суперечності; опір з боку персоналу; нерозуміння менеджерами важливості інновацій і необхідності змін. Чинники, що перешкоджають та сприяють нововведенням в організації. Засоби подолання опору нововведенням в організації. Зв’язки: організація – користувач інноваціями; – організація – створювач інновацій; організація – користувач і одночасно створювач нововведень; організація – носій нововведення; організація-нововведення. Сприйнятливість організацій до нововведень. Інноваційний потенціал та його оцінка. Виробничий потенціал підприємства. Частка дослідно-конструкторських розробок у загальних витратах на НДДКР. Ступінь інтеграції різних підрозділів між собою. Рівень централізації і децентралізації управління. Можливість подальшого вдосконалення нововведень, поява на їх основі інших інновацій, їхнього поширення на нові сфери науково-практичної діяльності. Наявність венчурного капіталу і можливість створення венчурних малих підприємств у складі компанії. Рівень використання ефективних методів управління інноваціями з позиції виходу кінцевого наукомісткого матеріального чи інтелектуального продукту. Доступ до наукової інформації про патенти, винаходи, до міжнародних інформаційних каналів. Причини успіху та краху організацій.

Тема 12. Маркетинг в інноваційній сфері

Визначення інноваційного маркетингу. Необхідність маркетингових досліджень. Види маркетингу: промисловий, споживчий і міжнародний. Стратегічний і тактичний маркетинг та їх характеристика. Призначення регулярного інноваційного маркетингу. Регулярний інноваційний маркетинг, як частина стратегічного менеджменту. Санаційний інноваційний маркетинг та його сутність. Консервативний та радикальний методи вибору нового продукту. Головні складові маркетингового дослідження з нового продукту. Труднощі маркетингових досліджень по новим для ринку продуктам. Необхідність на особливості „зондажу ринку” в умовах тактичного маркетингу. Налагодження адекватної системи збуту нововведення з урахуванням характеру продукту. Умови закріплення продукту на ринку. Особливості цінової політики при просуванні нового продукту на ринок. Особливості маркетингу нових технологій.

Тема 13. Інноваційна діяльність і ринок технологій

Інноваційна продукція, як результат інноваційної діяльності. Види інноваційної продукції: матеріальна продукція (нові машини і устаткування, апарати, прилади, засоби автоматизації тощо); товарні знаки, ноу-хау (знання, досвід, навички що включають зведення технічного, економічного, адміністративного, фінансового чи іншого характеру); промислові зразки. Сутність поняття „ринок інновацій”. Особливості ринків інновацій. Кон’юнктура ринку інновацій. Інноваційні комунікації. Трансфер технологій. Патентування та ліцензування інноваційної продукції Ліцензійна торгівля, як форма міжнародної торгівлі. Організаційні форми і практика продажу ліцензій на зовнішньому ринку. Функції ліцензійних відділів великих фірм. Види ліцензійних винагород. Паушальний платіж та умови його використання. Визначення „роялті” та його розрахунок. Експортна конкурентноздатність, як один з важливих показників якості науково-технічних розробок