Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні з укр мов. Word.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
37.45 Кб
Скачать

Синтаксичні й пунктуаційні норми

План

  1. Синтаксична нормативність мовлення.

  2. Особливості координації присудка з підметом, узгодження власних назв населених пунктів, держав, географічних об’єктів тощо із загальними.

  3. Побудова словосполучень: складні випадки керування іменників, прикметників, дієслів. Переклад прийменникових конструкцій російської мови українською.

  4. Особливості побудови простих речень: порядок слів у реченні, вживання однорідних членів, дієприкметникових та дієприслівникових зворотів.

  5. Типові недоліки, пов’язані з побудовою складних речень.

  6. Розділові знаки – структурний компонент писемної мови.

  7. Основні поняття пунктуації: пунктограма, пунктуаційне правило. Види пунктограм.

  8. Розділові знаки у простому неускладненому та ускладненому реченнях, у складносурядному, складнопідрядному та безсполучниковому реченнях. Пунктограми при прямій мові, діалозі та цитатах.

  9. Комунікативна роль розділових знаків.

Домашня робота

Вправа 1. Спишіть, підкресліть однорідні члени речення, поясніть розділові знаки.

Любіть травинку, і тваринку,

І сонце завтрашнього дня,

Вечірню в попелі жаринку,

Шляхетну інохідь коня.

(Л.Костенко)

Вправа 2. Підкресліть однорідні члени речення, визначте їхню синтаксичну функцію. Поставте, де треба, розділові знаки, поясніть їх.

1.В отій нестримності лету напрузі м`язів клекоті крові й таїлася вічна суть буття... (Ю. Мова). 2. А син купається не накупається пірнає брьохається грає, як та риба, в чистій воді (І. Нечуй - Левицький). 3. Не журиться Катерина слізоньки втирає (Т. Шевченко). 4. Артилеристи робили одну ходку і другу і третю, підвозячи снаряди (О. Гончар). 5. Не вкрав я ті грош позичив, бо скрута прийшла мені (С. Ворбкевич).

Вправа 3. Прекладіть українською мовою юридичні формули, порівняйте вживання прийменників в українській і російській мові.

Привлекать к ответственности, подводить под статью, садить на скамью подсудимых, заключать в тюрьму, по собственной воле, в значительной степени, в общей сложности.

Довідка: з власної волі; беручи загалом (в цілому), значною мірою, притягати до відповідальності, садити на лаву підсудних, садити за грати, підводити під статтю.

Вправа 4. До наведених схем складіть речення (усно)

1. І ○, і ○, і ○ - Уз.

2. Уз.: ○, ○, ○, ○.

3. Уз.: ○, ○, ○, ○ - …

4. Чи ○, чи ○, чи ○ - Уз.

Вправа 5. Переписати речення, вставляючи, де треба, пропущені букви; розставити пропущені розділові знаки; зробити синтаксичний розбір 1-го речення.

Традиційна україн..с..ка хата це колиска нашого народу де творилася його журлива і оптимістична доля жеврів і вибухав його гнів напиналися буде..ими клоп..тами кохалися народжувалися і вмирали щоб поступитися місцем пр..йдешнім поколі..ям. З неї пішли у світ велетні думки і духу князь Кий і літописець Нестор філософ Григорій Сковорода і гетьман Богдан Хмельницький поети Тарас Шевченко й Іван Франко конструктор косміч..них ап..ратів Юрій Кондратюк і пис..ме..ик Олександр Довженко.

Перелік цей можна продовжити і далі, тоді б простягнувся ланцюг люд..с..ких доль нескін..че..о, аж у Всесвіт. Тому й уявляєт..ся україн..с..ка хата в..личезною, де долівка – земля, стіни – гори і ліси, а стеля – небо з зірками і кометами. (А. Данилюк).

Вправа 6. Скласти текст-роздум на одну із запропонованих тем, так щоб усі речення були складнопідрядними. 1. Схиляю голову в глибокій шанобі перед тобою, Вчителю. 2. Чи повинна демократія мати межі? 3. Помаранчева революція: марні надії багатьох людей?