Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1111111111111111.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

4. Етапи реалізації проекту:

1.Конкретизація кваліфікаційних потреб всіх університетів-партнерів проекту

2.Підвищення кваліфікації викладачів університетів Росії й України в сфері екологічного менеджменту

3.Розробка, впровадження та удосконалення програм підвищення кваліфікації з екологічного менеджменту

4.Впровадження окремих елементів Системи менеджменту навколишнього середовища в університетах-партнерах

5.Проведення екологічного аудиту в університетах-партнерах

6.Забезпечення лабораторій університетів України й Росії навчальним обладнанням

7.Контроль якості виконання проекту

8.Управління проектом

Глобальна ціль програми Tempus:

Сприяти перетворенню вищої освіти в країнах---партнера через міжнародне співтовариство ,залучаючи академічне товариство промисловість і громадянське товариство.

Партнери:

Університет Падерборн (Координатор проекту)

Kaufmann Unternehmensberatung GmbH

Університет Латвії

Приазовський державний технічний університет

Національний Транспортний Університет

Санкт-Петербурзький державний університет шляхів сполучення

Ростовський державний будівельний університет

Ліпецький державний технічний університет.

5. У лютому 2008 року в м.Падерборн (Німеччина) була проведена перша координаційна зустріч, під час якої були представлені учасники проекту, відбулося знайомство з координаторами проекту, партнери коротко представили свої університети та ознайомилися із системою екологічного менеджменту в університеті Падерборна. Були визначені основні цілі та задачі проекту, методи їх досягнення, складено робочий план проектних заходів. У квітні 2008 року у м.Санкт-Петербург (Росія) була проведена робоча зустріч учасників проекту. Партнери представили презентації за результатами проведення первинного екологічного аудиту в університетах , на підприємствах. Координатори проекту Х.Вагенер, Й.Ноеке, Ю.Бендерс ознайомили учасників з подальшими діями щодо реалізації впровадження системи екологічного менеджменту в університетах-партнерах проекту.У вересні 2008 року в м.Падерборн (Німеччина) пройшло стажування учасників проекту. Учасники ознайомилися із системою екологічного менеджменту на промислових підприємствах Падерборна. Були визначені етапи подальшої роботи, запропонована методика розробки та структура курсів з екологічного менеджменту для підвищення кваліфікації викладачів університетів-партнерів та працівників підприємств.

У лютому 2009 року в м.Рига (Латвія) відбулася чергова координаційна зустріч учасників проекту, на якій університети-партнери представили окремі кроки щодо розробки та впровадження системи екологічного менеджменту, структуру та короткий зміст курсів з екологічного менеджменту.

1.1.2.Основні поняття про Систему екологічного менеджменту та екологічного аудиту

ISO 9000 — серія стандартів ISO, які застосовуються при створенні та удосконаленні систем менеджменту якості організацій.

Стандарти ISO серії 9000 були розроблені технічним комітетом ISO/TK 176 в результаті узагальнення накопиченого національного досвіду різних країн щодо розроблення, впровадження та функціонування систем якості. Комітет керувався попередніми розробками Британського інституту стандартів, що знайшли своє відображення в Британському стандарті BS 5750.

Стандарти серії ISO 9000, прийняті більш ніж 90 країнами світу в якості національних, застосовні до будь-яким підприємствам, незалежно від їх розміру, форм власності та сфери діяльності.

Мета серії стандартів ISO 9000 — стабільне функціонування документованої системи менеджменту якості підприємства-постачальника. Вихідна спрямованість стандартів серії ISO 9000 спрямована на відносини між компаніями у формі споживач/постачальник. З прийняттям у 2000 році черговий версії стандартів ISO серії 9000 більша увага стала приділятися здібностям організації задовольняти вимоги всіх зацікавлених сторін: власників, співробітників, суспільства, споживачів, постачальників. ISO 9004 робить акцент на досягнення сталого успіху.

Значення серії 9000: Стандарти допомагають підприємствам формалізувати їх систему менеджменту, вводячи, зокрема, такі системоутворюючі поняття, як внутрішній аудит, процесний підхід, коригувальні та запобіжні дії.

Стандарт ISO 9000 є фундаментальним, прийняті в ньому терміни і визначення використовуються у всіх стандартах серії 9000. Цей стандарт закладає основу для розуміння базових елементів системи менеджменту якості згідно зі стандартами ISO.

ISO 14000

Система стандартів ISO 14000 орієнтована не на кількісні параметри (обсяг викидів, концентрації речовин тощо) і не на технології (вимога використовувати або не використовувати певні технології, вимога використовувати «найкращу доступну технологію»).

Основним предметом ISO 14000 є система екологічного менеджменту. Типові положення цих стандартів полягають у тому, що в організації повинні виконуватися визначені процедури, повинні бути підготовлені певні документи призначені відповідальні за визначені сфери екологічно значимої діяльності.

Стандарти серії ISO 14000 не містять ніяких «абсолютних» вимог до впливу організації на навколишнє середовище, за винятком того, що організація в спеціальному документі (екологічній політиці) повинна оголосити про своє прагнення відповідати національному природоохоронному законодавству і національним стандартам.

Такий характер стандартів обумовлений, з одного боку, тим, що ISO 14000 як міжнародні стандарти не повинні втручатися у сферу дій національних нормативів. З іншого боку, попередником ISO є «організаційні» підходи до якості продукції (наприклад, концепція «загального управління якістю»), згідно з якими, ключем до досягнення якості є побудова належної організаційної структури і розподіл відповідальності за якість продукції і послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]