Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
127-153.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Важливе значення відіграє рекламно-інформаційне оформлення магазину, основне завдання якого полягає в тому, щоб допомогти його працівникам не просто запропонувати покупцю товар, а заціка­вити ним, спонукати зробити покупку.

Для вирішення цього завдання використовують різні засоби і прийоми.

Умовно при рекламно-інформаційному оформленні магазину можна виділити такі зони:

  • фасад будівлі і вітринні вікна;

  • місця продажу (внутрішньо магазинна реклама).

Магазин починається з фасаду.

Фасад — це й архітектурний ви­гляд будівлі, і вітринні вікна, і вивіски. Не заходивши в магазин, перехожі з інформації на вивісках дізнаються про товарний профіль магазину, його назву, приналежність, режим роботи і т.д.

Вітрини - один з найдієвіших засобів торгової реклами. Вони не тільки інформують про наявність окремих товарів у продажу, нага­дують про наближення сезону або свята, але й рекламують товари-новинки, відображають нові напрями моди, повідомляють про до­даткові послуги, що надаються магазином, впливають на естетичні смаки покупців, допомагають їх активному формуванню.

Вітрини прикрашають населені пункти, пожвавлюють їх. Особ­ливо ефектно виглядають яскраво освітлені вітрини вечорами.

Однією з умов оформлення віконних вітрин є вибір конструкції вітринної коробки, її відповідність виставленим товарам. Конст­рукція віконної вітрини залежить від архітектурного рішення фаса­ду магазину.

У більшості магазинів, побудованих за сучасними типовими про­ектами, фасадні стіни повністю засклені. Це дозволяє проглядати з вулиці інтер'єр магазину, а вітриною стає весь торговий зал.

У деяких магазинах застосовують вітрини стрічкового типу. В цьо­му випадку вітринна коробка йде по довжині всього фасаду. Такі вітрини засклені і з боку вулиці, і з боку торгового залу. їх глибина дозволяє оформити виставку товарів. Від глибини вітрини залежить те, які товари можуть бути в ній розміщені. Так, для показу галанте­рейних товарів і ювелірних виробів достатньою є глибина близько 80 см, а для крупно габаритних товарів вона повинна бути значно більшою. Підлогу вітрин підводять до рівня тротуару, щоб перехо­жим було зручніше оглядати виставлені товари.

Вітрини можуть мати глуху задню стіну, яка не дозволяє бачити торговий зал. Такі вітрини зручні для оформлення, але вони знижу­ють природну освітленість залу. Створення ефектної вітринної екс­позиції вимагає дотримання певних правил підбору товарів для по­казу, оформлення вітрини, освітлення і догляду за нею. Ефективність віконних вітрин багато в чому залежить від мети, поставленої при відборі товарів для показу (збільшення товарообігу, необхідність викликати попит покупців на певні товари). Для оформлення вітрин використовують як товари, так і декоративні елементи. За характе­ром оформлення розрізняють вітрини текстово-колірні, товарні, товарно-декоративні, сюжетні і тематичні.

Текстово-колірні вітрини мають лише рекламні тексти і різних ко­льорів геометричні фігури, нанесені фарбою або виконані аплікацією на склі чи задній стінці.

У товарних вітринах за допомогою інвентаря розташовують то­вари без яких-небудь декорацій.

Для товарно-декоративних вітрин разом з товарами застосовують і декоративні елементи.

Сюжетні вітрини оформляють за мотивами казок, відомих мультфільмів або просто жанрових сценок, пожвавивши експозицію фігурками людей, тварин, героїв мультиплікації.

Тематичні вітрини присвячуються знаменним датам і святам.

При оформленні вітрини враховують її цільове призначення, пра­вила підбору і показу товарів у вітрині, композиційне і колірне рішення.

У вітринах магазину виставляють зразки тільки тих товарів, які є у продажу. Як правило, це натуральні зразки. Вони повинні мати до­брий товарний вигляд. Щоб уникнути їх псування, виставлені това­ри слід періодично міняти, а продовольчі товари виставляти у вітри­нах в невеликих кількостях і міняти щодня. Замість швидкопсую- чих продуктів можна використовувати їх упаковку.

Доцільно відбирати для показу нові, мало відомі покупцям това­ри. Рекомендується підбирати товари за спорідненістю в споживанні і попиті (наприклад, фрукти і овочі; готове плаття і головні убори), з дотриманням правил товарного сусідства. Товари розташовують так, щоб допомогти покупцю зорієнтуватися у виставлених зразках, звер­нути увагу на ті з них, які потребують особливої реклами.

При оформленні необхідно прагнути мінімально використовува­ти інвентар, декоративні елементи.

Експозиція повинна бути побудована так, щоб можна було швид­ко замінювати окремі зразки і інвентар. Товари слід розташовувати так, щоб вони не затуляли один одного і не заважали проникненню денного світла в магазин. Всі зразки товарів, виставлені у вітринах, повинні мати належно оформлені цінники.

Віконна вітрина досягне мети тільки в тому випадку, якщо вона приверне увагу перехожих, примусить їх оглянути всі виставлені то­вари, зацікавить окремими зразками. Тому дуже важливо, щоб вітри­на була правильно вирішена композиційно.

Виділити товар, підкреслити його форму і розмір допомагає колір. Тому його дуже важливо враховувати при оформленні вітрин.

Перед оформленням вітрини складається ескіз, на якому наміча­ють розміщення товарів, інвентаря, декоративних елементів. За ескізом підбирають необхідні товари, визначають колірне рішення фону.

Важливу роль у створенні ефективної вітринної експозиції відіграє освітлення. Визначаючи необхідний рівень освітленості, враховують загальну освітленість вулиці, розміри вітринної коробки, колір об­лицювального матеріалу, розташування виставлених товарів, їх колір і форму.

Освітлення може бути загальним і місцевим, коли за допомогою спеціальних світильників направленим променем світла підсвічується певний товар. Джерела світла рекомендується розта­шовувати в передній частині вітрини, щоб товари не потрапляли у власну тінь. Іноді з метою залучення уваги перехожих до вітрини влаштовують поперемінне автоматичне включення і виключення окремих ламп.

Вітрину необхідно тримати в чистоті, стежити, щоб виставлені то­вари, вітринний інвентар і декоративні елементи були в зразковому порядку. В літній час рекомендується влаштовувати над вітринами спеціальні навіси (маркізи) з легких металевих конструкцій, обтяг­нутих щільною тканиною. Такі навіси дозволяють захистити вистав­лені товари від вигоряння.

Взимку зовнішнє скло вітрин слід захищати від обмерзання. Для цього коробку вітрини ретельно ізолюють від теплого повітря, що

надходить з торгового залу. На зовнішній рамі вгорі і внизу роблять отвори для забезпечення притоку зовнішнього повітря. В літній час ці отвори щільно закривають, щоб через них не проникав пил.

До засобів внутрішньо магазинної реклами відносять:

  • покажчики;

  • викладення товарів;

  • вітрини;

  • виставки-продажі, демонстрації і дегустації товарів;

  • усну рекламу.

При оформленні інтер'єра магазину активно використовують за­соби „німої довідки" — покажчики. З їх допомогою регулюються вхід і вихід, напрям руху купівельного потоку, вказують розташування груп товарів, контрольно-касових вузлів і т.д. Всі елементи довідко­во-інформаційного характеру підвішують або прикріплюють до ус­таткування на спеціальних штангах. Покажчики виконують у вигляді написів або за допомогою символів. Розмір їх залежить від величи­ни торгової площі магазину.

Збільшенню реалізації товарів сприяє їх правильне викладення в поєднанні з різними засобами реклами (барвисто оформленими пла­катами, цінниками, текстами пояснень). Рекламне викладення то­варів вирішує три завдання:

  • інформує покупців про товари, що є в продажу; знайомить їх з якістю, способами застосування і особливостя­ми конструкції товарів;

  • нагадує про супутні товари.

Залежно від цієї мети рекламне викладення можна розділити на викладення-інформацію, викладення-консультацію і викладення- нагадування.

Розміщуючи товар на полицях устаткування, необхідно пам'ята­ти про створення зручностей покупцям. Товари повинні бути ви­кладені на висоті, доступній людині середнього зросту. Не можна укладати їх щільно притиснутими один до одного.

Всі викладені товари забезпечують цінниками. На них, окрім ціни товару, вказують його найменування, кількість (масу, об'єм і т. п.), відомості про виробника, а також іншу необхідну інформацію. Розмір і форма цінника залежать від виду товару, а також способу його

кріплення. Цінник може бути прикріплений до самого зразка това­ру, до устаткування або вкладений у спеціальний цінникотримач.

Товари-новинки зазвичай рекламують у спеціально відведеному місці торгового залу — у вітринах, що розташовуються на межі відділів, уздовж стін, біля колон, в нішах. Такі вітрини є заскленими або відкритими полицями, навісними шафами. Поряд з товарами-новинками розміщують великоформатні цінники або цінники-плакати, що інформують про основні властивості товарів, правила ек­сплуатації, особливості приготування блюд з них і т.д. Тут же доцільно мати листівки з рекламою цих же товарів.

Різновидами внутрішньо магазинної реклами є виставки-продажі, демонстрації побутової техніки у дії. Активізує продаж і демонст­рація нових моделей одягу, взуття, головних уборів, предметів туа­лету.

Для привернення уваги покупців до нових або маловідомих про­довольчих товарів проводяться дегустації. їх метою може бути та­кож показ блюд, виготовлених із знайомих покупцям продуктів, попит на які відсутній через незнання споживацьких властивостей, смаку або способів приготування виробів з них в домашніх умовах.

У процесі купівлі-продажу велика роль відводиться усній рекламі, яка надходить від продавця. Її мета — прагнути, щоб покупець не втратив інтересу до товару. Пропонуючи товар, продавець пояснює його призначення, особливості застосування, властивості. Порада продавця часто є вирішальним чинником покупки товару.

Слід пам'ятати, що продавець повинен не умовляти, а перекону­вати в необхідності придбати товар. Якщо покупець сумнівається, то продавцю необхідно знайти переконливі докази на користь по­купки товару.

Мова продавця повинна бути чіткою, містити необхідну інфор­мацію. Не слід бути багатослівним, оскільки це дезорієнтує покуп­ця, але не можна і допускати пасивності, особливо при продажу то­варів, що вимагають консультації, поради. Розмову з покупцем тре­ба вести тільки про товар, що його цікавить, заздалегідь тактовно з'ясувавши смаки і фінансові можливості покупця.

Грамотну консультацію і рекламу товару може дати тільки про­фесіонально підготовлений продавець, що уміє вичерпно відповісти на будь-яке запитання про товари.

Методи стимулювання продажу товарів

Стимулювання продажу товарів є комплексом заходів, спрямованих на залучення більшої кількості покупців з метою збільшення збуту товарів.

На вибір методів стимулювання здійснює вплив цілий ряд чинників:

  • ініціатор проведення заходів щодо стимулювання продажу;

  • мета проведення подібних заходів;

  • властивості товару, до якого слід привернути увагу покупців, і ін.

Ініціатором здійснення заходів щодо стимулювання продажу може

бути фірма, що виробляє товар (у цьому випадку така робота проводиться протягом всього життєвого циклу товару), або підприємство роздрібної торгівлі (магазин).

Фірма-виготовлювач при цьому переслідує таку мету:

  • підвищення інтересу покупців до самої фірми і її торгових марок;

  • знайомство споживачів з новими товарами або новими властивостями вже відомих товарів;

  • збільшення кількості придбання одним покупцем добре відомих йому товарів.

Основною метою проведення таких заходів у магазині є:

  • збільшення кількості покупців (у тому числі постійних) і кількості товарів, що купуються ними;

  • прискорення оборотності товарів;

  • усунення зайвих товарних запасів;

  • збільшення роздрібного товарообігу.

У магазинах застосовуються різні методи стимулювання продажу товарів. Розглянемо їх.

Продаж товарів із знижкою

Продаж товарів певної торгової марки зі знижкою може бути приурочений до святкових дат або до проведення фірмою-виготовлювачем рекламної кампанії. Однією з форм надання знижки є пропонування покупцю додаткової кількості товарів за колишньою ціною або пропозиція купити в одній упаковці, наприклад, три одиниці товару за ціною двох і т.п.

INCLUDEPICTURE "media/image1.jpeg" \* MERGEFORMAT

В магазині можуть бути встановлені знижки на супутні товари у разі придбання основного товару. Можливим є надання покупцю права придбання із знижкою якого-небудь товару при придбанні іншого (наприклад, продаж зі знижкою відеомагнітофона при по­купці телевізора).

Існують також знижки з певної суми покупки: чим більша вартість придбаних товарів, тим більша знижка.

Знижки можуть призначатись певній категорії покупців (пенсіонерам, ветеранам війни і ін.) або надаватися тільки у вста­новлений час (певний час робочого дня, у вихідні дні і т. д.).

Правом отримання знижок можуть користуватися і постійні по­купці магазину. В цьому випадку застосовуються так звані дисконтні магазинні пластикові картки. Вони вручаються покупцю при по­купці, як правило, дорогого товару або отримуються їм у магазині на певний термін за встановлену платню. Дисконтна картка дає її утримувачу право на отримання фіксованої торгової знижки з кож­ної покупки. При використанні мікропроцесорних дисконтних кар­ток, що дозволяють вести облік проданих товарів, покупцю можуть надаватися диференційовані знижки залежно від вартості покупок, зроблених раніше.

Продаж товарів за зниженими цінами

Продаж товарів за зниженими цінами — один із способів змен­шення товарних запасів, наприклад, при утворенні їх надлишків в магазині. Зниження цін може носити сезонний характер (продаж за зниженими цінами зимового одягу і взуття в період якнайменшого попиту на них і т. п.).

Застосовують цей метод і при продажу товарів, що вийшли з моди або що не користуються попитом покупців із яких-небудь інших при­чин.

Зниження цін на швидкопсуючі продовольчі товари незадовго до закриття магазину дає змогу продати їх до закінчення терміну ре­алізації.

Проведення в магазинах лотерей

Найбільш часто організаторами таких лотерей виступають фірми- виробники або крупні магазини, що торгують товарами відомих тор­гових марок. При цьому розігруються як самі товари, так і, в разі проведення безпрограшних лотерей, сувеніри з фірмовою сим­волікою.

У лотереї можуть брати участь всі відвідувачі магазину, або тільки ті з них, хто зробив покупку будь-якого або певного товару.

Лотереї, що проводяться магазинами, можуть бути регулярними (розиграш призів серед покупців, що придбали товари протягом місяця і т. д.) або приуроченими до ювілейних чи святкових дат.

Надання зразків товарів

Надання зразків товарів — ще один метод стимулювання прода­жу товарів. Він дозволяє покупцям познайомитися з новими това­рами або товарами ще не відомих їм торгових марок.

Зразки (в упаковках невеликої місткості) харчових продуктів, пар- фюмерно-косметичних та інших товарів розповсюджуються, як пра­вило, безкоштовно під час презентацій товарів-новинок або торго­вих марок, а також як доповнення до інших товарів.

Окрім перерахованих, в магазинах можуть застосовуватися й інші методи стимулювання продажу:

  • дегустації товарів;

  • надання безкоштовної подарункової упаковки;

  • заміна старих товарів новими із знижкою;

  • прийом замовлень на товари по телефону;

  • доставка товарів додому покупцю і ін.

Тести для самоконтролю

1. Що представляє собою реклама?

  1. Матеріальне втілення рекламного повідомлення.

  2. Цілеспрямований інформативний вплив опосередкованого характеру на споживача для просування товарів і послуг на ринку збуту.

  3. Інформація про торговельне підприємство, товари та послуги, яка сприяє реалізації товарів.

  4. Правильні відповіді 2,3.

2. Що собою представляє інтер'єр?

1- Архітектурний вигляд будівлі, вікон та вивісок.

    1. Внутрішній простір будівлі, оздоблення та оформлення окремих його приміщень.

    2. Використання колірних поєднань та образів для рекламних ма­теріалів, ділових паперів, спецодягу.

    3. Правильна відповідь відсутня.

3. Що відносять до рекламних друкарських видань?

      1. Плакати, каталоги, проспекти, буклети, листівки, фірмові кален­дарі.

      2. Покажчики, вітрини, демонстрація, дегустація товару.

      3. Щити, плакати, світлове табло, вивіски.

      4. Правильна відповідь відсутня.

4. Що відносять до зовнішньої реклами?

        1. Покажчики, вітрини, демонстрація, дегустація товару.

        2. Щити, плакати, світлове табло, вивіски.

        3. Плакати, каталоги, проспекти, буклети, листівки, фірмові кален­дарі.

        4. Правильна відповідь відсутня.

5. До засобів внутрішньо магазинної реклами відносять:

          1. Плакати, каталоги, проспекти, буклети, листівки, фірмові кален­дарі.

          2. Покажчики, вітрини, демонстрація, дегустація товару.

          3. Щити, плакати, світлове табло, вивіски.

          4. Правильна відповідь відсутня.

6. За характером оформлення вітрини поділяють на:

            1. Текстово-колірні, товарні.

            2. Товарно-декоративні, сюжетні.

            3. Тематичні.

            4. Правильні відповіді 1,2,3.

7. Методами стимулювання продажу товарів є:

              1. Продаж товарів зі знижкою, за зниженими цінами.

              2. Проведення лотерей.

              1. Дегустація товарів, доставка товарів на дім, надання безкоштов­ної упаковки.

              2. Правильні відповіді 1,2,3.

8. Залежно від призначення реклама буває:

                1. Реклама марки, престижна.

                2. Інформативна, запобіжна, нагадувальна.

                3. Рубрична.

                4. Пояснювальна.

9. Що представляє собою рекламний засіб?

  • Цілеспрямований інформативний вплив опосередкованого ха­рактеру на споживача для просування товарів і послуг на ринку збуту.

  • Інформація про торговельне підприємство, товари та послуги, яка сприяє реалізації товарів.

  • Матеріальне втілення рекламного повідомлення.

  • Правильна відповідь відсутня.

10. У чому полягають завдання торговельної реклами?

  1. Стимулювання попиту та формування потреб населення.

  2. Освоєння та розширення ринку збуту товарів.

  3. Прискорення товарообігу, досягнення збалансованості попиту та пропозиції.

  4. Правильні відповіді 1,2,3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]