Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geterotsiklichni_spoluki.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

Група індолу.

Індол – гетероциклічна сполука, будова молекули якої є своєрідний продукт конденсації бензенового ядра з ядром піролу:

Індол і його найпростіші похідні – кристалічні речовини з характерними запахами та високими температурами плавлення, погано розчиняються у воді, краще в органічних розчинниках. Пари індолу забарвлюють полум’я соснової трісочки в червоний колір. Незначні кількості індоли мають запах жасмину, забруднені маси гетероциклу – неприємний запах екскрементів.

Індол і його похідні виявляють ароматичні властивості.

Взаємодія з альдегідами ‑ утворення диіндолільних

Приєднання водню

Приєднання ненасичених кетонів

Індольне ядро – структурний компонент багатьох природних сполук (амінокислоти триптофану, барвника – індиго, медіатора нервового збудження – серотоніну) і лікарських засобів (індопану).

Скатол – безбарвні кристали з характериними неприємним запахом, не розчинні у воді, розчиняється в багатьох органічних розчинниках. Розведений скатол має приємний запах квітів. Деяку кількість скатолу містить кам’яновугільна смола і жасминова олія, звідки його і одержують. Утворюється при гнитті білків, багатих залишками амінокислоти триптофану.

Індиго (2,2-біс-індоліндиго) ‑ міцний і цінний барвник, відомий задовго до нашої ери. До кінця ХІХ ст. його одержували виключно з індигоносних рослин.

Синє індиго – темно-синя кристалічна речовина, розчиняється у воді, розчинна в деяких органічних розчинниках. Використовують у текстильній промисловості (для фарбування тканин) і хімічному синтезі (для одержання багатьох барвників – індигокарміну і бром індиго, ізатину і чорнил).

Група хіноліну.

Хінолін і його найближчі похідні – рідини і тверді речовини, мають специфічні запахи, погано розчиняються у воді, краще ‑ в органічних розчинниках, переганяються з водяною парою.

Ядро хіноліну є структурним компонентом багатьох медикаментів і хінолінових алкалоїдів (хініну).

Хінін – важливий з хінних алкалоїдів, утворює специфічну групу, що відповідає певним видам хінного дерева (Cinchona) і реміджії (Remija) сімейства маренових (Rubiaceae).

Хінін ‑ безбарвні кристали, гіркі на смак, погано розчиняються у воді, добре ‑ в етанолі, хлороформі, діетиловому етері.

Хінін одержують з кори тонких стволів, віток або коріння хінного дерева. Характерна реакція на хінін ‑ зелене забарвлення з надлишком хлорної або бромної води і аміаку.

Хінін токсично діє по відношенню до багатьох бактерій та інших одноклітинних організмів. Він різнобічно діє на організм людини: пригнічує центральну нервову систему і центри терморегуляції, знижує температуру; зменшує збудливість серцевого м’язу; тонізує мускулатуру матки і підвищує скорочення її м’язів. Характерна властивість хініну – протималярійна дія. Солі хініну використовують в акушерській практиці для підсилення родової діяльності. Хінін служить також адсорбційним індикатором в аргентометрії (з’являється жовто-зелена люмінесценція).

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]