Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
file-838.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
675.84 Кб
Скачать

13. Робоча сила і її властивості. Вартість робочої сили. Суспільна корисність праці.

Робоча сила - сукупність фізичних і розумових здібностей людини, що використовуються у виробнитстві життєвих благ. Вона - виняткове надбання людини, точніше – самодіяльного, економічно активного населення. В умовах товарного виробництва, заснованого  на найманій праці, робоча сила здобуває  форму товару.

Умови перетворення робочої сили в товар:

1. Юридична свобода особи.

2. Відсутність у нього засобів  виробництва.

3. Недостатність власних економічних ресурсів для організації власного  виробництва. Це змушує людину працювати за наймом. Необхідність працювати за наймом перетворює роб. силу в товар і припускає її продаж роботодавцю. Потрібительска вартість роб. сили складається з її здатності  створювати нову вартість, у тому числі і прибавочній вартості.

 Вартість товару "робоча сила" утворять: вартість засобів існування, необхідних для задоволення в даний період і в даній країні фізичних і соціально - культурних потрібностей робітника і його родини ; вартість навчання працівника. Вартість товару "робоча сила" являє собою вартісну форму необхідного продукту.

Особливості  товару "робоча сила".

1.Робоча сила невіддільна від особистості  працівника і продається, купується на час користування, при цьому працівники не утрачають своєї особистої  волі;

2.У споживанні робоча сила не втрачается. Її витрати у виробничому процесі цілком  відновлюються під час відпочинку працівника й особистого  споживання життєвих благ і послуг. При цьому шляхом нагромадження виробничого досвіду, навичок, підвищується кваліфікація науково - технічного рівня раб. силі, вона удосконалюється і стає носієм людського капіталу Разом з тим період найбільш продуктивного функціонування раб. сили окремих працівників обмежений (40 - 45 років.

 3. Вартість робочої сили оплачується після її вживання, а не в момент покупки.

Важливою властивістю товару робоча сила є її вартість. Вартість робочої сили, як будь-якого іншого товару, визначається робочим часом, необхідним для виробництва і відтворення цього специфічного товару. У робочий силі як вартості міститься певна кількість суспільно необхідної праці. Що означає виробництво і відтворення товару робоча сила? Робоча сила, являючи собою здатність до праці, невіддільна від самої людини. Її виробництво і відтворення означають насамперед відтворення самої людини, збереження її нормальної життєдіяльності, що можливо лише шляхом задоволення ї потреб, для чого живий організм потребує певної суми життєвих засобів. Таким чином, робочий час, потрібний для відтворення робочої сили, зводиться до робочого часу, необхідного для створення цих життєвих засобів існування, необхідних для підтримання життя її власника. Але робоча сила здійснюється лише шляхом зовнішнього її прояву, вона здійснюється тільки в праці, витрачається певна кількість людських м’язів, нервів, мозку тощо, яка повинна бути знову відновлена. Ця посилена затрата припускає посилене відшкодування. Власник робочої сили, який працював сьогодні повинен бути в змозі повторити завтра той же самий процес за старих умов сили і здоров’я. Отже, сума життєвих засобів повинна бути достатньою для того, щоб підтримати працівника у стані нормальної життєдіяльності. Природні потреби(їжа, одяг, житло тощо) різні в залежності від кліматичних та інших природних особливостей тієї чи іншої країни. Необхідні для відтворення робочої сили життєві засоби не обмежуються лише засобами, що задовольняють природні потреби. До них належать також засоби, які задовольняють духовні запити робітника, наприклад, потреби в газетах, радіо, телебаченні тощо. Втрати, пов’язані з задоволенням цих духовних запитів, також входять до вартості робочої сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]