Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ER-модель и РМД(04_12_11).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.07.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Розділ 2. Основний розділ

2.1 Обгрунтування вибору засобів реалізації

2.2 Високорівнева концептуальна модель «Сутність – зв'язок» або er-модель

Перш ніж розробити базу даних потрібно її спроектувати. Проектування бази даних здійснюється за допомогою моделі «Сутність- зв'язок».

Модель «Сутність-зв'язок» була запропонована в 1976 році Пітером Пін-Шен Ченом (англ. Peter Pin-shen Chen)– американським професором комп'ютерних наук в університеті штату Луїзіана. Фактично Чен не винайшов модель, він узяв ідеї з раніших робіт таких практиків, як А. Браун і інших. Проте Пітер Чен зробив більше, ніж хто б то не було до нього для формалізації і популяризації ER-моделі, а також для її впровадження в наукову літературу.

Модель «Сутність-зв'язок» (ER-модель) (англ. entity-relationship model (ERM) або англ. entity-relationship diagram (ERD)) — модель даних, що дозволяє описувати концептуальні схеми. Є графічною нотацією, заснованою на блоках і лініях, що сполучають їх, за допомогою яких можна описувати об'єкти і стосунки між ними який-небудь іншій моделі даних. У цьому сенсі ER-модель є мета-моделлю даних, тобто засобом опису моделей даних.

ER-модель зручна при проектуванні інформаційних систем, баз даних, архітектури комп'ютерних застосувань, і інших систем. З її допомогою можна виділити ключову сутність, присутню в моделі, і позначити стосунки, які можуть встановлюватися між цією сутнicтю.

ER-модель є однією з найпростіших візуальних моделей даних (графічних нотацій). Вона дозволяє позначити структуру у загальних рисах. Цей загальний опис структури називається ER-діаграмою або онтологією обраної наочної області (area of interest).

Головними поняттями моделі «Сутність - зв’язок» вважаються сутності, атрибути та зв’язки.

Для ER-моделі не існує единої стандартизованої системи позначень, тому характеристики ER-діаграм можуть дещо відрізнятися.

Під сутністю в ER-моделі розуміються об’єкт або явище, інформація про яких буде зберігатися в базі даних. При цьому розрязняють тип сутності та екземпляр сутності.

Під типом сутності розуміють набір однорідних об’єктів, який відображається як єдине ціле.

Під екземпляром сутності розуміється конкретний об’єкт.

На ER-діаграмі сутність зображується прямокутником, в якому вказане її ім’я.

Сутності мають властивості, які називаються атрибутами. Атрибути повинні дозволяти розрізняти екземпляри сутності. На ER-діаграмі атрибути зображуються овалами, в яких вказуються їх імена. Атрибути поєднуються з сутностями прямими лініями.

Атрибуты, які однозначно ідентифікують сутність, називаються ключовими атрибутами. Ключові атрибути на ER-діаграмі підкреслюються.

В деяких ситуаціях з декількох простих атрибутів може бути сформований складений.

За допомогою звязків на ER-діаграмі відображається взаємодія між сутностями. Зв’язок зображується ромбом, який поєднує сутності. Всередині ромбу вказується вид зв’язка. Кількість сутностей, які приймають участь в зв’язку, визначає її ступінь.

Для предметної області «Інформаційно-довідкова система для київського футбольного клубу «Динамо» була побудована модель «Сутність – зв'язок» (ER-модель), яка зображена на рис. 2.1:

 

Футболісти

Клуби

Тренери

Кубки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]