Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод КР ЗКТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

3.9. Правила оформлення додатків

Додатки оформлюють як продовження контрольної (курсової) роботи, її окрему частину, розміщуючи після списку використаних джерел у порядку появи на них посилань у тексті роботи. Кожен додаток починають з нової сторінки.

Додаток повинен мати заголовок, що не підкреслюється, розташовується посередині рядка, виконується малими літерами, крім першої великої, без крапки в кінці. Над заголовком посередині рядка малими літерами з першої великої слід вказати слово “Додаток” і велику літеру, що позначає відповідний додаток. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад “Додаток А”, “Додаток Б” тощо. Один додаток позначається як “Додаток А”.

Додатки повинні мати спільну з рештою контрольної (курсової) роботи наскрізну нумерацію сторінок.

За потреби текст додатка можна ділити на розділи, підрозділи, пункти і підпункти, які слід нумерувати в межах кожного додатка відповідно до правил нумерації розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів основного тексту. При цьому перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А.2 – другий розділ додатка А; В.3.2. – підрозділ 3.2. додатка В; Д.4.2.2. – пункт 4.2.2. додатка Д; Ж.1.2.3.2. – підпункт 1.2.3.2. додатка Ж. Потім у тому самому рядку наводять назву, яку разом з номером додатка розташовують посередині рядка.

Ілюстрації, таблиці, що є в тексті додатків, потрібно нумерувати в межах кожного додатка, наприклад, рисунок А.1 – перший рисунок додатка А; Б.1.2 – другий рисунок першого розділу додатка Б; таблиця В.1 – перша таблиця додатка В. Якщо в додатку одна ілюстрація, одна таблиця, їх нумерують, наприклад рисунок А.1, таблиця Б.1. При посиланнях у тексті додатка на ілюстрації, таблиці слід писати: “... на рисунку А.1 ...” або “... на рис. А.1 ...”, “... у таблиці Б.1 ...” або “... у табл. Б.1 ...”.

Джерела, на які є посилання тільки в додатках, потрібно розглядати незалежно від тих, що цитуються у вступі, основному тексті роботи, висновках, і вказувати в кінці кожного додатка в списку джерел. Форма цитування, правила оформлення посилань у тексті додатка та в списку джерел мають бути аналогічними прийнятим у решті контрольної (курсової) роботи, за винятком того, що перед номером посилання і відповідним номером у списку джерел ставлять позначення додатка, наприклад, “... як зазначено в розділі III Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність” [А.2], спеціальні правові режими ...”.

Відповідний бібліографічний опис нормативного акта та його джерел у списку джерел у кінці додатку А (чи за алфавітом, чи в порядку, за яким джерела вперше згадуються в даному додатку):

А.2. Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16 квітня 1991 року № 959-XII // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1991. – № 29. – Ст. 377; Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 31. – Ст. 442; 1993. – № 5. – Ст. 33; № 12. – Ст. 109; № 17. – Ст. 184; 1999. – № 7. – Ст. 49; Юридичний вісник України. – 1999. – 25 лист.-1 груд. (Інформаційно-правовий банк № 47); 2000. – 4-17 травн. (Інформаційно-правовий банк № 18-19); Збірник поточного законодавства, нормативних актів, арбітражної та судової практики. – 2003. – № 26. – С. 2.

Якщо в роботі як додаток використовують документ, котрий має самостійне значення та оформлений згідно з вимогами до документів цього виду, його копію розташовують у контрольній (курсовій) роботі без змін в оригіналі. Оформлення копії такого документа як додатка можна зробити в один із двох способів.

Перший. Перед копією документа вміщують аркуш, на якому посередині великими літерами вказують “ДОДАТОК” і велику літеру, що позначає відповідний додаток. На наступному рядку його назву, в правому верхньому куті аркуша проставляють порядковий номер сторінки.

Другий. На першому аркуші копії документа зверху посередині рядка малими літерами з першої великої власноруч вписують (чи вдруковують) слово “Додаток” і велику літеру, що позначає відповідний додаток, а в правому верхньому куті – слово “Копія”.

Незалежно від обраного способу оформлення копії документа, що має самостійне значення, як додатка сторінки копії нумерують продовжуючи наскрізну нумерацію сторінок контрольної (курсової) роботи (не займаючи власної нумерації сторінок копії документа).