Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод КР ЗКТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

Розділ 2 вимоги до порядку викладу матеріалу контрольної (курсової) роботи

2.1. Структура роботи

Контрольну (курсову) роботу умовно поділяють на:

а) вступну частину, яка містить:

1) титульний аркуш;

2) реферат;

3) зміст;

4) перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів;

б) основну частину, яка містить:

1) вступ;

2) основний текст роботи, який подається у вигляді розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів;

3) висновки;

4) список використаних джерел;

в) додатки.

Обов’язковими є такі структурні елементи, як титульний аркуш, реферат (для курсової роботи), зміст, вступ, основний текст роботи, висновки, список використаних джерел.

2.2. Вимоги до структурних елементів вступної частини

Вступна частина роботи містить такі структурні елементи: титульний аркуш, реферат, зміст, перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за потреби). Кожен структурний елемент вступної частини починають з нової сторінки.

Титульний аркуш є першою сторінкою контрольної (курсової) роботи. На ньому мають бути вказані:

– найменування вищого навчального закладу та циклової комісії (повні назви);

– повна назва роботи;

– шифр академічної групи та прізвище, ім’я, по батькові студента;

– шифр і найменування спеціальності;

– посада, науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ініціали викладача (наукового керівника);

– назва міста і рік виконання роботи.

Інформацію, що подається на титульній сторінці, допускається розташовувати без обов’язкового дотримання якоїсь певної відстані між її окремими блоками та з використанням різних шрифтів, що є, на думку автора, найбільш прийнятними з естетичної точки зору.

Переноси слів у заголовках титульного аркуша не допускаються.

Повна назва роботи включає в себе слова “КОНТРОЛЬНА РОБОТА” чи “КУРСОВА РОБОТА”, назву дисципліни та курсової роботи, номер варіанту контрольної роботи. Слова “КОНТРОЛЬНА РОБОТА” чи “КУРСОВА РОБОТА” та назву курсової роботи виконують великими літерами посередині рядка (лапки не ставлять), назву дисципліни та номер варіанту контрольної роботи – малими літерами, крім великих заголовних, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Дані про виконавця контрольної (курсової) роботи, викладача (наукового керівника) оформлюють так: ліворуч вказують шифр академічної групи студента, посаду, науковий ступінь, вчене звання викладача (наукового керівника), далі лишають вільне місце для особистих підписів, дат і праворуч від них у відповідних рядках розміщують прізвища, ім’я, по батькові (ініціали)

осіб, які підписали роботу, нижче від особистих підписів проставляють дати підписання.

Дату оформлюють арабськими цифрами в рядок у такій послідовності: число, місяць, рік. Наприклад, дату 10 квітня 2006 року слід оформлювати так: 10.04.2006 або 10.04.06 (після останньої цифри крапку не ставлять). Можна використовувати словесно-цифровий спосіб оформлення дат: 10 квітня 2006 року (в кінці крапку не ставлять).

Назву міста, рік виконання роботи проставляють посередині рядка в нижній частині титульного аркуша (без вживання слова “рік” або “р.”).

Приклад оформлення титульного аркуша контрольної роботи наведено в додатку А, курсової – в додатку Б.

Реферат розміщують після титульного аркуша курсової роботи, починаючи з нової сторінки. Він призначений для ознайомлення з роботою в цілому. Реферат має бути стислим, інформаційним і містити відомості, які дають змогу прийняти рішення про доцільність читання всієї роботи.

Реферат має включати дані про:

– обсяг роботи, кількість джерел згідно зі списком використаних джерел, кількість додатків, ілюстрацій, таблиць;

– текст реферату;

– перелік ключових слів.

Текст реферату має послідовно відображати таку інформацію: об’єкт і предмет дослідження; мета роботи; методи дослідження; основні характеристики об’єкта дослідження; отримані результати; наукова і практична значимість роботи. Елементи тексту реферату, щодо яких відсутні відомості, пропускають.

Ключові слова – це основні поняття, терміни, що характеризують суть роботи, їх перелік має складатися з 5-15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми.

Обсяг реферату має становити не більше ніж одну сторінку формату А4.

Приклад оформлення реферату наведено в додатку В.

Зміст розміщують після титульного аркуша контрольної роботи чи реферату курсової роботи, починаючи з нової сторінки. Він включає в себе: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (якщо такий є); вступ; послідовно перелічені найменування всіх розділів (питань, завдань контрольної роботи), підрозділів, а також пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки); висновки; список використаних джерел; заголовки додатків, а також номери сторінок, на яких розміщений початок певного структурного елементу.

У змісті можуть бути перераховані номери та назви ілюстрацій і таблиць з позначкою сторінок, на яких вони починаються.

Приклад оформлення змісту наведено в додатку Г.

Замість змісту, в контрольній роботі можна помістити копію аркуша (аркушів) з теми контрольної роботи (варіантом завдань контрольної роботи). Приклад наведено в додатку Д.

Якщо в контрольній (курсовій) роботі вжито специфічну термінологію, а також малопоширені умовні позначення, символи, скорочення тощо, то їх перелік (перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів) може бути поданий у роботі окремим списком, який розміщують після змісту на новій сторінці. Незалежно від цього за першої появи цих елементів у тексті контрольної (курсової) роботи подають їх повне написання і в дужках – умовні позначення, символи тощо, наприклад: “… Міжнародний Кооперативний Альянс (МКА) …”, або “… Міжнародний Кооперативний Альянс (далі по тексту – МКА) …”, або “… Міжнародний Кооперативний Альянс (далі – МКА) …”.

Перелік друкують двома стовпцями: у лівому за алфавітом наводять умовні позначення, символи, одиниці, скорочення і терміни, у правому – їх докладну розшифровку.

Якщо в роботі якісь окремі позначення, символи, скорочення, терміни і таке інше зустрічаються менше ніж три рази, то їх до такого переліку не включають, але при першому згадуванні у тексті (в дужках) наводять їх умовне позначення, символи тощо.

Приклад оформлення переліку умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів наведено в додатку Е.