Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотаж - конспект.docx
Скачиваний:
163
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
10.85 Mб
Скачать

1.2. Організація електромонтажних робіт

Організація електромонтажних робіт доручається підряднику і складається з трьох основних етапів.

На першому інженерно-технічному етапі виконується прийомка, перевірка і вивчення проектно-кошторисної документації; в проектній документації має бути передбачений проект організації будівництва (ПОБ), на підставі якого електромонтажною організацією розробляється проект виробництва електромонтажних робіт (ПВЕР).

На другому організаційному етапі виконується прийомка від будівельників під монтаж обладнання будівель, споруд, фундаментів, прорізів (отворив) та ніш в конструкціях будівель і споруд; контролюється установка закладних деталей, перевіряється наявність передбачених проектом стаціонарних кран-балок, монтажних візків і талів.

На третьому матеріально-технічному етапі здійснюється забезпечення і комплектація електромонтажних робіт обладнанням, матеріалами, виробами, монтажними заготовками; на цьому же етапі виконується оснащення монтажних робіт механізмами, інструментами, інвентарем і засобами безпечної праці.

Важливим моментом організації електромонтажних на складних об’єктах, що вимагають визначеної черговості виконання будівельних і електромонтажних робіт, являється складання ПВЕР. Цей проект обов’язково розробляється для виконання електромонтажних робіт, які супроводжуються складними такелажними роботами з використанням механізмів (автокранів, автовишок), верхолазних робіт, а також для робіт, що виконуються в діючих електроустановках, наприклад, при реконструкції існуючих підстанцій.

ПВЕР розробляється спеціальними групами підготовки виробництва монтажних організацій і затверджується її технічним керівником (головним інженером). ПВЕР має бути узгодженим з замовником або технічним керівником експлуатуючої організації.

Вихідними даними для розробки ПВЕР служать:

  • робочі креслення і кошториси проектної документації об’єкту;

  • дані про поставку обладнання і матеріалів, наявність машин і механізмів;

  • діючі нормативні документи, монтажні інструкції, галузеві правила з охорони праці;

  • терміни можливого відключення діючих електроустановок при реконструкції і технічному переоснащенні об’єктів.

Зміст ПВЕР складається з трьох розділив.

До першого розділу належать пояснювальна записка, що вміщує загальні відомості про об’єкт, організаційну структуру монтажу, ситуаційний план, суміщений зі схемою електропостачання, план розташування обладнання, техніко-економічні показники об’єкту.

В другому розділі ПВЕР приводяться найбільш ефективні методи організації і технологія виконання електромонтажних робіт. Тут вказуються технологічні прийоми виконання трудомістких операцій, їх механізації, пропозиції по суміщенню монтажних і налагоджувальних робіт, вказівки з охорони праці, надаються графіки виробництва робіт.

До третього розділу ПВЕР належать завдання безпосередньо для електромонтажного персоналу, в яких вказані відповідальні інженерно-технічні працівники по етапам робіт, відомості вузлів, блоків і конструкцій, що підлягають зборці, необхідні креслення або посилання на типові альбоми, відомості закладних деталей, їх ескізи і місця установки, специфікації на обладнання і матеріали для виконання робіт.