Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мотаж - конспект.docx
Скачиваний:
163
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
10.85 Mб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Новоград-Волинський промислово-економічний технікум

Монтаж, експлуатація і ремонт електроустаткування

Розділ 1. Вступ. «Монтаж електроустаткування».

Розділ 2. «Експлуатація електроустаткування».

Розділ 3. «Ремонт електроустаткування».

(Курс лекцій для студентів денної і заочної форми навчання за спеціальністю

5.05070104 “ Монтаж і експлуатація електроустаткування промислових підприємств

і цивільних споруд ”)

Укладач Мороз М.П.

м. Новоград Волинський 2012р.

Монтаж, експлуатація і ремонт електроустаткування вступ

Електрична енергія в наш час являється основою технічного прогресу в усіх галузях господарства. Вона приводить в дію виробничі механізми, вирішує задачі електронагріву, зварювання, електролізу та ін.. На принципах використання законів електричного струму заснована автоматика керування технологічними процесами промислового виробництва, здійснюється передача електроенергії на великі відстані. З кожним роком поширюється використання електроенергії в промисловості, сільському господарстві, транспорті та в побуті.

Стан електрообладнання значно впливає на ефективність основного виробництва. Вихід з ладу електрообладнання може викликати небезпечність для життя людей, розлад склад - них технологічних процесів, масовий недовипуск продукції або інший матеріальний збиток. Тому основною метою експлуатації електрообладнання є забезпечення необхідного рівню його надійності протягом встановленого терміну служби.

Від якісного виконання електромонтажних робіт залежить рівень надійності електро –обладнання і досягнення їм проектних техніко-економічних показників. Тому роботи по монтажу обладнання, якісна інженерна підготовка, якісна організація, планування та керівництво електромонтажними роботами повинні здійснюватися кваліфікованими інженерно-технічними працівниками.

В процесі експлуатації під впливом навколишнього середовища і технологічних про- цесів відбувається поступове зношення обладнання. Підтримання працездатності обладнання здійснюється за рахунок його технічного обслуговування, при якому виконуються періодичні огляди, профілактичні випробування і вимірювання, діагностика стану електрообладнання.

Найбільш ефективним засобом підтримання електрообладнання в справному стані, відновлення працездатності і подовження терміну експлуатації є своєчасний і якісний ремонт. Спеціаліст повинен знати системи ремонту електрообладнання, вміти організу- вати його з найменшими матеріальними витратами.

Програми подальшого розвитку електроенергетики потребують підготовки великої кількості працівників електротехнічних професій, в тому числі спеціалістів по монтажу, експлуатації і ремонту промислових електроустановок. Від того, наскільки грамотно і технічно обґрунтовано будуть проводитись монтаж і експлуатація електроустановок, буде залежати успішне зростання промисловості і розвиток економіки держави.

Мета і задачі предмету.

Основною задачею предмету «Монтаж, експлуатація і ремонт електроустаткування» являється вивчення технологій і правил монтажу, експлуатації і ремонту електро –устаткування, систем електропостачання і систем електричного освітлення.

В зв’язку з цим навчальною програмою передбачено вивчення наступних розділив:

  1. Монтаж електроустаткування.

  2. Експлуатація електроустаткування.

  3. Ремонт електроустаткування.

Мета предмету, - надати студентам необхідні теоретичні знання і практичні навички в результаті чого студенти повинні знати:

  • обсяг і організацію робіт з монтажу електроустаткування;

  • матеріали і інструменти, які використовуються для виконання цих робіт;

  • основні технологічні прийоми;

  • правила і основні пункти керуючої документації.

Студенти також повинні вміти:

  • користуватися інструментом і обладнанням для виконання робіт з монтажу, експлуатації і ремонту електрообладнання;

  • складати та збирати електричні схеми обладнання;

  • самостійно вирішувати питання експлуатації електроустаткування;

  • проводити необхідні випробування електроустаткування.

Вивчення предмету базується на знаннях, що отримуються при вивченні дисциплін:

  • Теоретичні основи електротехніки;

  • Електроустаткування підприємств і цивільних споруд;

  • Електропостачання підприємств і цивільних споруд;

  • Налагодження електроустаткування;

  • Економіка та організація електротехнічної служби підприємства;

  • Охорона праці і електробезпека;

  • Електричні вимірювання.

Отримані студентами знання закріплюються при проходженні практик: електромонтажної, виробничої технологічної та виробничої переддипломної.

Предмет «Монтаж, експлуатація і ремонт електроустаткування» являється базовим предметом з циклу професійної та практичної підготовки. Контроль знань студентів з даного предмету відбувається шляхом проведення контрольних занять, атестацій, заліків та іспиту.

Монтаж електроустаткування

Загальні питання монтажу електроустаткування