Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
529_NAVChAL_NA_PROGRAMA.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тематичний план дисципліни

ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА

з/п

Назва змістового модуля та теми

Змістовий модуль 1. Загальні положення

Тема 1

Предмет, методологія та основні функції навчальної дисципліни “Цивільна оборона”

Тема 2

Надзвичайні ситуації мирного й воєнного часів

Тема 3

Цивільна оборона у сучасних умовах

Тема 4

Оцінка обстановки у надзвичайних ситуаціях

Тема 5

Захист населення у надзвичайних ситуаціях

Змістовий модуль 2. Особлива частина

Тема 6

Стійкість роботи промислових об'єктів у надзвичайних ситуаціях

Тема 7

Організація і проведення заходів цивільної оборони на промислових об'єктах

Тема 8

Засоби і способи знезаражування

Тема 9

Гідрометеорологічне забезпечення заходів, що підвищують стійкість роботи об'єктів у надзвичайних ситуаціях

Тема 10

Організація й ведення розвідки, спостереження і лабораторного контролю

Разом – 54 години

Зміст дисципліни

ЦИВІЛЬНА ОБОРОНА

Змістовий модуль 1. Загальні положення

Тема 1. Предмет, методологія та основні функції навчальної дисципліни “Цивільна оборона”

Поняття цивільної оборони. Предмет навчальної дисципліни “Цивільна оборона”. Правові підстави ефективної діяльності цивільної оборони. Основні положення міжнародного права щодо захисту людей. Завдання цивільної оборони відповідно до Женевської конвенції (1949). Загальна характеристика Законів України “Про цивільну оборону України”, “Про аварійно-рятувальні служби”, “Про надзвичайний стан”, “Про війська цивільної оборони”. Контроль за дотриманням законодавства з питань цивільної оборони.

Методологія наукового пізнання державної діяльності в галузі цивільної оборони. Основні функції навчальної дисципліни “Цивільна оборона”. Фінансування заходів цивільної оборони.

Роль і місце цивільної оборони у державній системі безпеки й захисту населення. Організаційна структура, підпорядкованість сил та засобів цивільної оборони України. Роль, місце та система заходів цивільної оборони – важлива державна функція.

Література: [1-5, 7,9-11].

Тема 2. Надзвичайні ситуації мирного й воєнного часів

Загальна характеристика можливих наслідків надзвичайних ситуацій в Україні.

Характеристика осередків ураження, які виникають при застосуванні зброї масового враження. Основні поняття і визначення при оцінці радіаційної, хімічної, інженерної та пожежної обстановки.

Методика оцінки радіаційної і хімічної обстановки при аваріях на радіаційно- і хімічно-небезпечних об'єктах при застосуванні сучасних засобів ураження.

Оцінка інженерної і пожежної обстановки. Використання комп'ютерної техніки для оцінки обстановки. Прилади радіаційної і хімічної розвідки й дозиметричного контролю.

Захисні споруди цивільної оборони і вимоги, які ставляться до них. Засоби індивідуального та колективного захисту населення.

Проблеми забезпечення життєдіяльності населення у сучасних умовах. Науково-технічний прогрес та його вплив на життєдіяльність населення.

Причини виникнення і класифікація надзвичайних ситуацій. Виробничі аварії та катастрофи, стихійні лиха тощо. Основні поняття і визначення. Коротка характеристика стихійних лих, аварій і катастроф, які можливі на території держави (краю, області, міста), де знаходиться ВНЗ. Характер впливу руйнівних факторів на людину й навколишні середовище.

Характеристика осередків ураження і зон забруднення радіоактивними речовинами. Їхня залежність від характеру сильнодіючих отруйних речовин, метеорологічних умов і місцевості.

Особливості радіоактивного забруднення місцевості й зараження повітря при аваріях на АЕС (на прикладі Чорнобильської АЕС). Характер ураження людей і тварин, забруднення радіонуклідами сільськогосподарських угідь, продовольства й води.

Екологічні наслідки аварій, катастроф, стихійного лиха, а також при застосуванні ядерної, хімічної та бактеріологічної (біологічної) та іншої зброї.

Прогнозування аварійних ситуацій і можливих осередків забруднення при проектуванні машин, технологій, розробці нових матеріалів тощо. Методи і засоби захисту і локалізації аварійно-небезпечних зон при проектуванні.

Надзвичайні ситуації воєнного часу. Вплив сучасних засобів ураження на людей, тварин, рослинний світ, промислові об'єкти тощо.

Література: [1-8].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]