Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
446_NP-PSIKhOLOGIChNA_SLUZhBA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
970.24 Кб
Скачать

446

Університет сучасних знань

Кафедра психології та педагогіки

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

дисципліни

для студентів спеціальності «Психологія»

освітньо-кваліфікаційний рівень - магістр

(денна, заочна)

Київ 2011

Підготовлено: кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри психології та педагогіки Паріновою Є.С., магістром психології, старшим викладачем кафедри психології та педагогіки Тарасенко Л.Г.

Затверджено на засіданні кафедри психології та педагогіки

Протокол № 3 від 28.10.11р.

Схвалено Вченою радою Університету сучасних знань

Парінова Є.С., Тарасенко Л.Г. Навчальна програма дисципліни “Психологічна служба“ (для магістрів). — К.: УСЗ, 2011. — 18с.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Психологічна служба”, теми семінарських занять, вказівки до виконання контрольних робіт, теми контрольних робіт, питання для самоконтролю, список літератури.

Університет сучасних знань УСЗ, 2011

Пояснювальна записка

Психологічна служба у своїй діяльності керується Загальною Декларацією прав , Конвенцією про права дитини , Законом України "Про освіту", чинним законодавством. За своїм статусом працівники психологічної служби належать до педагогічних працівників і відповідно до чинного законодавства користуються всіма правами і гарантіями, передбаченими для них.

Одним із важливих напрямів професійної підготовки фахівців в галузі психології є вивчення дисципліни “Психологічна служба”.

Основна мета курсу — розкрити роль та закономірності діяльності психологічних служб.

Завдання курсу: допомогти студентам глибоко оволодіти знаннями, які відображають місце і роль практичної психології в системі психологічних наук; усвідомити основні підходи до організації і діяльності психологічних служб, враховувати її специфіку в різних соціальних сферах; набути умінь і навичок щодо ефективного виконання основних видів професійної діяльності практикуючого психолога.

Психологічна служба забезпечує своєчасне і систематичне вивчення психічного розвитку особистості, мотивів її поведінки і діяльності з урахуванням вікових, інтелектуальних, статевих, інших індивідуальних особливостей, створення умов для самовиховання і саморозвитку, сприяє виконанню виховних і освітніх завдань навчально-виховних закладів.

Діяльність психологічної служби включає такі основні напрями:

  1. діагностика - психологічне обстеження дітей і підлітків, їх груп та колективів, умов навчання та розвитку;

  2. корекція - здійснення психолого-педагогічних заходів для усунення відхилень в індивідуальному розвитку та поведінці, схильність до правопорушень;

  3. реабілітація - надання психолого-педагогічної допомоги дітям, підліткам, молоді, які знаходяться у кризовій ситуації, постраждали від соціальних, технічних, природних катастроф, перенесли тяжкі хвороби, стреси тощо;

  4. профілактика - своєчасне попередження відхилень у становленні особистості, міжособистісних стосунках, запобігання конфліктам та інше;

  5. консультативно-методична допомога всім учасникам навчально-виховного процесу з питань виховання дітей, підлітків, створення психологічних умов для їх розвитку, допомога органам державного управління освітою в оцінці професійної придатності педагогічних та управлінських кадрів;

  6. просвітницько-пропагандистська робота з підвищення психологічної культури в закладах і установах освіти;

  7. психологічна експертиза - участь в оцінці нових технологій навчання і

  8. виховання дітей, підлітків, молоді, педагогічних іновацій, визначенні доцільності їх впровадження, сприяння розробці та використанню нових діагностичних методик;

  9. психологічна прогностика - створення моделей поведінки групи та особистості, прогнозування психічного розвитку тощо.

З метою глибокого засвоєння знань та їх практичного закріплення програмою передбачені семінарські та практичні заняття. Контроль за ефективністю вивчення курсу здійснюється за допомогою виконання контрольних завдань, усного опитування та підсумкового контролю-екзамен.