Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бабенко_Дипл_Водопост_промП_студВВ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

5 Доменне виробництво

У доменному цеху основними водоспоживачами є [2, 3]:

  • доменні печі з повітронагрівачами;

  • газоочистки доменного цеху;

  • розливальні машини;

  • установки грануляції шлаку.

Подача води до цих споживачів здійснюється за замкненою оборотною схемою.

Для доменних печей і повітронагрівачів повинна забезпечуватись безперервна подача охолоджуючої води, для чого передбачається крім робочих не менше двох резервних насосів у відповідності зі СНиП.

Кількість трубопроводів для підведення і відведення води повинна бути не менше двох. Кожен з водоводів розраховується на пропуск 100 % витрати води.

Трубопроводи для подачі води укладаються в прохідних тунелях, які обладнані вентиляцією. Вони виконуються із сталевих труб з установкою сталевої арматури.

Водовідведення газоочистки здійснюється на двох лотках (трубопроводах), кожні з яких також розраховується на пропуск 100-процентної витрати.

6 Газоочистка доменних печей

Водопостачання здійснюється за оборотною схемою. Витрата води на газоочистку - 5000 - 6000 м3/год. Кількість завислих речовин у стічних водах після газоочистки складає 500 - 2000 мг/л.

Гідравлічна крупність завислих речовин складає 0,1 - 0,9 мм/с.

Очищення стічних вод від завислих речовин слід здійснювати при витраті води:

  • до 2000 м3/год - у флокуляторах d = 12 м [6]; питоме навантаження на апарат під час реагентної обробки приймати 9 - 10 м32год;

  • більше 2000 м3/год – у радіальних відстійниках d = 30 м з камерою флокуляції [5, 6]; питоме гідравлічне навантаження під час реагентної обробки приймати до 4 м32год, без коагуляції – до 2 м32год.

Для реагентної обробки використовують поліакриламід (ПАА) дозою 1мг/л (за активною речовиною) з сірчанокислим алюмінієм дозою 30 мг/л за Al2(SO4)3. Реагенти використовуються у вигляді розчинів з концентрацією ПАА 0,1 %, сірчанокислого алюмінію – 5 - 10 %. Реагенти вводять перед очисними спорудами.

Після очищення концентрація завислих речовин повинна бути не більше 300 мг/л [6].

Для запобігання утворення карбонатних відкладень в оборотних системах газоочисток слід використовувати триполіфосфат натрію дозою 1 - 2 мг/л (за Р2О5). Реагент використовують у вигляді 0,5-процентного розчину. Ввід реагенту передбачають після очисних споруд.

Шламову пульпу після відстійника з концентрацією твердого шламу 100 г/л видаляють ґрунтовими або пісковими насосами з продуктивністю 100 м3/год з інтервалами 4 - 6 год.

Видалення осаду з флокуляторів здійснюється за рахунок гідростатичного тиску не менше 0,1 МПа.

Після збезводнення шлами направляють на утилізацію.

Охолодження оборотної води здійснюється на вентиляторних градирнях зі зрошувачами бризкального типу. Температура охолодженої води не повинна перевищувати 350С.

7 Підбункерні приміщення доменних печей

Вода використовується на гідрозмив («брудний» цикл). Загальний вміст завислих речовин (частинок руди, коксу, вапна) у воді після використання слід приймати до 6000 мг/л.

Для системи гідрозмиву використовуються очищені стічні води власного оборотного циклу.

Очищення стічних вод проводиться у горизонтальних відстійниках з питомим гідравлічним навантаженням 2,6 - 3,0 м32год [5, 6].

Шлам системи гідрозмиву містить до 40 - 50 % заліза, тому його слід направляти в заводську систему утилізації для використання на аглофабриці.

Підживлююча вода повинна подаватися в оборотний цикл перед відстійником.