Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бабенко_Дипл_Водопост_промП_студВВ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

4 Агломераційні фабрики

Водопостачання агломераційних фабрик повинне здійснюватись без скиду стічних вод у водоймища.

За характером використання води споживачів слід розділяти на такі групи:

І – споживачі умовно-чистої води, які використовують її на охолодження обладнання. Вода в процесі використання не забруднюється, а тільки нагрівається на 5 – 70С.

ІІ – споживачі, які в процесі використання нагрівають і забруднюють воду. Вода використовується в системі газоочисток, при гідровидаленні пилу, для змиву підлог і стін, промивання самопливних і напірних шламопроводів. Перед повторним використанням такої води необхідне спеціальне очищення.

ІІІ – споживачі, в яких відбувається повна втрата води (зволоження шихти в змішувальних барабанах, живлення форсунок гідрозбезпилення та ін.). На зволоження шихти використовують воду другої групи споживачів, а на живлення форсунок – першої групи водоспоживачів.

Нормативні вимоги до якості води ІІ-ої групи споживачів (брудний) цикл:

  • температура, 0С – не нормується;

  • завислі речовини, мг/л – не більше 200;

  • масла та смолопродукти (ефіророзчинні), мг/л – до 40;

  • рН, жорсткість, солевміст – не нормується

Якісний склад стічних вод залежить від складу шихти. Показники якості води після використання у виробництві (стічні води) характеризуються такими величинами:

  • температура - 20 – 30 0С;

  • завислі речовини - 10 – 30 г/л;

  • рН - 10,0 – 12,5;

  • жорсткість загальна - 10 – 50 мг-екв/л;

  • жорсткість карбонатна – 2 - 6 мг-екв/л;

  • солевміст – 500 - 4000 мг/л;

Для освітлення стічних вод слід використовувати радіальні або горизонтальні відстійники [5]. Питоме навантаження при цьому дорівнює 0,8 - 1,0 м32год без реагентної обробки і 2,1 – 2,3 м32год з реагентною обробкою поліакриламідом (ПАА) дозою 1 - 2 мг/л у вигляді 0,1 процентного розчину.

Радіальні відстійники повинні використовуватись при кількості води, що проходить очистку, більше 3000 м3/год. Перед радіальними відстійниками установлюють піскоуловлювач [5], який розраховують на час перебування в ньому стічних вод 3 - 5 хвилин.

Об’єм осадної частини приймають не менше двохдобового об’єму осаду. Замість піскоуловлювача можна використовувати безнапірні гідроциклони з грейферним видаленням осаду [5] (qпит = 50 - 60 м3/ м2год, ефект очищення 30 - 40%). Вологість осаду 12 - 15 %.

На відстійники надходить вода, яка містить завислі речовини з крупністю частинок менше 0,5 мм. Відстійники повинні розраховуватись на максимальну годинну витрату стічних вод. Число відстійників (або секцій) приймають не менше двох за умови, що всі вони є робочі. При мінімальному числі відстійників розрахункову витрату слід збільшити в 1,2 - 1,3 рази. Лотки, які підводять та відводять стічну воду необхідно розраховувати на розрахункову витрату, виходячи з умови відключення одного з відстійників.

Шламова пульпа, яка відкачується з відстійників, має концентрацію 50 - 100 г/л твердої речовини вологістю 35 - 45 %. Питома вага сухої речовини 3,5 - 4,0 г/см3. У складі шламу міститься до 53 % заліза, тому необхідно передбачати його утилізацію. Кількість шламу за сухим продуктом слід приймати 60 – 80 кг/т агломерату.

Для запобігання утворення карбонатних відкладень в трубопроводах ІІ групи необхідно виключити змішування свіжої річкової води з оборотною на всіх ділянках системи і подавати її тільки перед очисними спорудами.

Для стабілізаційної обробки води з метою запобігання утворення карбонатних відкладень в системі І групи споживачів можливе використання фосфатів або підкислення. Вибір методу залежить від якості вихідної води і розраховується згідно з [4], додатком 12, п. 11.18 - 11.20.

Продувні води з умовно-чистого циклу водопостачання можливо використовувати в системі «брудного» циклу.