Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Основи конституційного права.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

5. Кабінет Міністрів України, інші органи виконавчої влади.

(Розділ VI, ст.ст.. 113-120)

КМУ є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Він відповідальний перед ПУ і ВРУ, підконтрольний і підзвітний ВРУ у межах, передбачених КУ.

До складу КМУ входять Прем’єр-Міністр, Перший Віце-прем’єр-міністр, Віце-прем’єр-міністри, міністри. Прем’єр призначається ВРУ за поданням ПУ. Кандидатуру виносить ПУ за пропозицією коаліції фракцій у ВРУ або депутатської фракції, до складу якої входить більше нардепів від 450 чол.

Міністри оборони, закордонних справ призначаються ВРУ за поданням ПУ, інші члени КМУ – ВРУ за поданням Прем’єр-Міністра (ст.114).

КМУ складає повноваження перед новообраною ВРУ. Прем’єр, інші члени КМУ мають право заявляти ВРУ про свою відставку. Відставка Прем’єра тягне за собою відставку всього складу КМУ, рівно як і недовіра йому з боку ВРУ. Тоді формується новий уряд, а старий працює до початку роботи нового уряду (ст.115).

Функції уряду:

  • виконавча – виконує приписи та закони ВРУ;

  • розпорядча – від свого імені видає постанови і розпорядження за підписом Прем’єра.

Всі НПА реєструються в МЮ.

Згідно з УПУ від 15.12.99 до системи центральних органів виконавчої влади України входять: міністерства, державні комітети, центральні органи зі спеціальним статусом. Є 15 міністерств, 20 державних комітетів, 11 спеціальних органів. Останні є самостійні, а деякі працюють через міністрів (через Міністра фінансів – Головне контрольно-ревізійне управління, Державне Казначейство України).

Наступною ланкою виконавчої влади є місцеві органи виконавчої влади. В областях і районах, містах Києві та Севастополі – це місцеві державні адміністрації (ОДА, РДА). Виконавча влада в Києві та Севастополі – по окремим ЗУ. Склад місцевих ДА формують Голови ДА, а вони призначаються на посаду та звільняються ПУ за поданням КМУ, тому вони відповідальні перед ПУ і КМУ, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Голови місцевих ДА видають розпорядження та несуть за них відповідальність. Рішення, що суперечить ЗУ та КУ можуть бути скасовані ПУ або Головою ДА вищого рівня. Повноваження ДА визначені ЗУ від 09.04.99 “Про місцеві державні адміністрації”.

Члени КМУ, нардепи, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою (крім викладацької, творчої, наукової роботи у позаробочий час), що має на меті одержання прибутку (ст.120).

6.Президент України.

Термін “президент” походить від латинського “Praesidentis” – той, хто сидить попереду, й застосовується до головуючих на різних зборах. Зараз понад 130 держав світу мають президента. В Україні посаду ПУ засновано ЗУ від 05.07.91.

ПУ є главою держави. Він обирається громадянами України із громадян України 35 років, які мають право голосу і 10 останніх років проживають на території України та володіють державною мовою. Не можна більше 2-х строків підряд і бути сумісником. ПУ – недоторканий. Видає укази та розпорядження. Його повноваження припиняються в разі відставки, захворювання, імпічменту, смерті. При достроковому припиненні повноважень його обов’язки виконує Голова ВРУ з рядом обмежень.

9