Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_Gr koshty & rozr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Розділ 2

Грошові кошти і організація

Розрахунків підприємств

Для здійснення своєї безперервної діяльності підприємства повинні мати відповідну кількість грошових активів. Основним джерелом надходження грошових коштів у господарюючих суб’єктів є виручка від продажу продукції, товарів, робіт, послуг.

Грошові кошти, що надходять на ім’я підприємства, повинні зберігатися на відповідних рахунках в банках. Однак в межах встановленого банками ліміту грошові кошти можуть зберігатися і в касі підприємства. Грошові кошти, що надходять на рахунок підприємства або в його касу, можуть витрачатись на сплату всіх видів платежів як в безготівковій формі через банк, так і готівкою з виручки, що надходить в касу. Однак виплата заробітної плати з виручки, що надходить в касу підприємства, можлива лише при відсутності заборгованості підприємства по сплаті податків до бюджету та платежів до централізованих фондів держави. Розрахунки ж готівкою з каси за товари та послуги дозволяються в межах 3000 грн. на одне підприємство.

Для зберігання грошових коштів і проведення безготівкових розрахунків господарюючим суб’єктам відкриваються поточні та інші рахунки в будь-яких установах банків на вибір клієнта і за згодою банків.

Вправа 2.1

З’ясування сутності грошових коштів, каналів їх надходження, порядку зберігання і витрачання

Завдання 2.1.1. Дайте визначення сутності грошових коштів, назвіть джерела (канали) їх надходження і зберігання.

Завдання 2.1.2. Назвіть порядок (черговість) витрачання грошових коштів з рахунку підприємства в банку у випадках:

  • коли грошових коштів на рахунку підприємства достатньо для проведення всіх видів платежів;

  • коли на рахунку підприємства грошових коштів для оплати всіх витрат недостатньо.

Завдання 2.1.3. Назвіть порядок витрачання виручки, яка надійшла в касу підприємства від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

Завдання 2.1.4. Визначення порядку та суми витрачання виручки, що надійшла в касу підприємства від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

Вихідні дані.В касу підприємства надійшла виручка за реалізовані товари в сумі 9500 грн. Ліміт каси встановлений в сумі 170 грн. Підприємство має заборгованість: а) перед бюджетом по сплаті податків в сумі 1500 грн.; б) перед Пенсійним фондом – 1000 грн.; в) перед працівниками по сплаті податків – 4000 грн.

Необхідно. Встановити: 1) можливість виплати з виручки заробітної сплати в сумі заборгованості; 2) залишок виручки, який підприємство може спрямувати на оплату ТМЦ та послуг.

Вправа 2.2

З’ясування порядку відкриття поточного та інших рахунків

підприємства в банку

Завдання 2.2.1. Розкрийте порядок відкриття поточного рахунку юридичній особі (підприємству) в банку і назвіть перелік документів, які надаються для цього підприємством до банківської установи.

Завдання 2.2.2. Оформлення документів на відкриття поточного рахунку підприємства в банку.

Вихідні дані. Відкрите акціонерне товариство “Електромашина” (м. Житомир, вул. Перемоги, 25, ідентифікаційний код 14340402) просить Обласну дирекцію акціонерного комерційного банку “Укрсоцбанк” (скорочено ОД АКБ “Укрсоцбанк”) м. Житомира відкрити йому поточний рахунок з присвоєнням певного шифру (номеру). Код ОД АКБ “Укрсоцбанку” 311272, ідентифікаційний номер 19311279. Керівник (директор) банку Луценко Л.О., головний бухгалтер банку Сведомська С.А.

Керівник (директор) ВАТ “Електромашина” Марчук Анатолій Володимирович, головний бухгалтер – Петрова Поліна Андріївна.

Необхідно. Заповнити заяву на відкриття рахунку, картку із зразками підписів і відбитком печатки. Оформити Свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності та оформити Довідку про реєстрацію в Пенсійному фонді. Ознайомитися із змістом і порядком заповнення інших документів, що представлені в банк для оформлення відкриття поточного рахунку.

Примітка.  Щойно відкритому поточному рахунку ВАТ “Електромашина” надано код (номер) 26007200187001.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]