Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_Gr koshty & rozr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Вправа 2.3

З’ясування сутності безготівкових розрахунків, їх класифікації, принципів організації, форм та порядку розрахунків за різними формами

Завдання 2.3.1. Дайте визначення сутності розрахунків, назвіть та охарактеризуйте їх види.

Завдання 2.3.2. Назвіть принципи організації безготівкових розрахунків і розкрийте їх зміст.

Завдання 2.3.3. Назвіть основні форми безготівкових розрахунків і дайте їх коротку характеристику.

Завдання 2.3.4. Оформлення платіжного доручення на перерахування суми нарахувань на зарплату до Пенсійного фонду.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” (його код, номер рахунку, обслуговуючий банк – дивись завдання 2.2.2) оформило платіжне доручення № 66 від _________ 200_ р. (дата ставиться на день заповнення доручення) на перерахування обласному управлінню Пенсійного фонду (код 20404900) обов’язкових платежів в сумі 49500 грн. Поточний рахунок отримувача № 2040005162 в облдирекції АПБ “Аваль” м. Житомир, код банку 311528.

Реєстраційний номер платника в Пенсійному фонді 0627031005.

Необхідно. Оформити платіжне доручення встановленої форми.

Методичні вказівки. Для перерахування суми нарахувань до Пенсійного фонду оформлюється платіжне доручення встановленої форми згідно з умовою завдання. При цьому в розділі “Призначення платежу” показується вид платежу, куди перераховується платіж, за який період, і реєстраційний номер платника податку в Пенсійному фонді. В даному випадку в розділі “Призначення платежу” в платіжному дорученні може бути зроблений такий запис: “Нарахування на заробітну плату за лютий місяць у встановленому розмірі в Пенсійний фонд перераховується повністю. Реєстраційний номер 0627031005”.

Завдання 2.3.5.Оформлення платіжного доручення на перерахування прибуткового податку, утриманого із заробітної плати працівників, до бюджету.

Вихідні дані.ВАТ “Електромашина” оформило платіжне доручення № 61 від ________ 200_ р. (дата ставиться на день заповнення доручення) на перерахування головному фінансовому управлінню Житомирської облдержадміністрації (ідентифікаційний номер 02313478) прибуткового податку, утриманого із заробітної плати працівників за попередній місяць, у сумі 28100 грн.

Поточний рахунок отримувача № 35004705600002 в облуправлінні НБУ м. Житомира, код банку 311034

Необхідно. Оформити платіжне доручення встановленої форми на перерахування прибуткового податку до бюджету.

Методичні вказівки. Перерахування прибуткового податку до бюджету проводиться платіжним дорученням встановленої форми. Оформлення платіжного доручення в даному випадку здійснюється згідно з умовою завдання. В той же час в розділі “Призначення платежу” вказується вид платежу, куди платіж перераховується, за який період і в якому розмірі. В наведеному прикладі в розділі “Призначення платежу” в платіжному дорученні може бути зроблений такий запис: “Прибутковий податок в сумі _______ , утриманий із зарплати за ________ місяць, перераховується до бюджету повністю”.

Завдання 2.3.6. Оформлення платіжного доручення на перерахування передоплати за товари.

Вихідні дані.ВАТ “Електромашина” оформило платіжне доручення № 68 від ________ 2000_ р. (дата ставиться на день заповнення доручення) на перерахування фірмі “Арніка-ЛТД” в порядку передоплати за запасні частини згідно з рахунком № 25 від _________ 200_ р. (дата ставиться на 2–3 дні раніше дати оформлення доручення) 12500 грн. Поточний рахунок отримувача № 26006101100025 в регіональному управлінні Промінвестбанку м. Житомира, код 311056.

Необхідно. Оформити платіжне доручення встановленої форми на перерахування передоплати за запчастини.

Методичні вказівки. Перерахування передоплати за запчастини проводиться платіжними дорученнями встановленої форми. Оформлення платіжного доручення в даному випадку проводиться згідно з умовою задачі. В розділі “Призначення платежу” вказується вид платежу, найменування товару, номер і дата товарних документів (рахунків-фактур). В нашому прикладі в даному розділі повинен бути зроблений наступний запис: “Передоплата за запасні частини згідно з рахунком № 25 від ______ 2000_ р. (дата ставиться на 2–3 дні раніше виписки платіжного доручення)”.

Завдання 2.3.7. Оформлення платіжної вимоги-доручення.

Вихідні дані. Спільне підприємство “Ремонтник” виставило на ім’я ВАТ “Електромашина” платіжну вимогу-доручення № 45 від _______ 200_ р. (дата ставиться на момент заповнення документа) про стягнення з ВАТ “Електромашина” заборгованості в сумі 1175 грн. за відпущені раніше йому товари за накладною № 48 від _______ 200_ р. (дата ставиться на 5–7 днів раніше дати заповнення вимоги-доручення). Поточний рахунок СП “Ремонтник” № 26006101100018 в регіональному управлінні Промінвестбанку м. Житомира, код 311056. Директор СП “Ремонтник” Тишко Т.В., головний бухгалтер Городова Т.А. ВАТ “Електромашина” акцептувало платіжну вимогу-доручення в повній його сумі і повернуло в свій банк для здійснення платежу.

Необхідно. Оформити платіжну вимогу-доручення встановленої форми на стягнення заборгованості за товари ВАТ “Електромашина”.

Методичні вказівки. Стягнення заборгованості постачальником з платника за поставлені йому товари, послуги може проводитись платіжною вимогою-дорученням встановленої форми. Оформлення платіжної вимоги-доручення проводиться отримувачем коштів і направляється або безпосередньо, або через банк платнику для його акцепту платником, після чого воно повертається до банку платника для проведення платежу.

В нашому прикладі заповнення платіжної вимоги-доручення проводиться на підставі умови завдання. При цьому в розділі “Призначення платежу” зазначається вид платежу, найменування товару, номер і дата товарних документів (рахунків-фактур). Виписана вимога-доручення підписується отримувачем коштів і затверджується його печаткою, після чого направляється платнику для його акцепту.

Завдання 2.3.8. Розрахунки в порядку планових платежів, що здійснюються платіжними дорученнями.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” уклало 15.02.200_ р. угоду № 3 з магазином № 45 “Промтовари” м. Житомира на постачання з 18.02.200_ р. електронно-обчислювальних машинок “Електроніка” кожні три дні на суму 3000 грн. За домовленістю розрахунки повинні проводитися через кожні 6 днів. Фактичне відвантаження рахункових машинок “Електроніка” склало: 18 лютого – на 3000 грн., 20 лютого – на 3300 грн., 23 лютого – на 3000 грн., 26 лютого – на 3300 грн., 29 лютого – на 3000 грн., 3 березня – на 3000 грн. і т.д. Поточний рахунок магазину № 45 “Промтовари” 2600310110002 в ЖФ АКБ “Правексбанку”, код 311012.

Необхідно. Визначити суму платежу 23 лютого і 29 лютого і заповнити платіжне доручення від імені магазину № 45 “Промтовари” на перерахування встановленої суми планового платежу.

Методичні вказівки. Сума планового платежу за перші шість днів, тобто 23 лютого, визначається, виходячи з частоти і суми перерахування коштів за машинки, що будуть поставлені згідно з угодою. За другі шість днів, тобто 29 лютого, сума платежу буде складатися з планового авансу за шість днів, що передбачений угодою, скоригованого на вартість перепостачання або недопостачання машинок за попередню шестиденку, тобто з 18 лютого по 23 лютого.

Завдання 2.3.9. Оформлення документів на отримання лімітованої чекової книжки.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” просить ОД АКБ “Укрсоцбанку” видати йому з поточного рахунку одну лімітовану чекову книжку в кількості 25 чеків для розрахунків з постачальниками за товари і послуги. Ліміт чекової книжки встановити в сумі 50000 грн. Чекову книжку доручається отримати Конончук Олені Іванівні.

Необхідно. Оформити заяву на отримання лімітованої чекової книжки. Заповнити платіжне доручення на перерахування з поточного рахунку на особовий рахунок суми ліміту.

Методичні вказівки. Для отримання лімітованої чекової книжки клієнт виписує (оформляє) спеціальну заяву ф. 896 в одному екземплярі, а також платіжне доручення на перерахування суми ліміту з поточного рахунку на особовий рахунок для цілей бронювання коштів за розрахунками чеками. На підставі цих документів клієнту оформлюється чекова книжка з зазначенням в ній суми ліміту, з ким і за що будуть проводитися розрахунки, а також строки дії книжки. Крім того, на кожному чеку вказується назва власника чека і банку, що його обслуговує. Оформлена чекова книжка видається клієнту касиром банку під розписку його отримувача згідно із заявою на отримання чекової книжки.

Примітка. ВАТ “Електромашина” банк видав лімітовану чекову книжку на 25 чеків з № 165851 по № 165875.

Завдання 2.3.10. Оформлення розрахункового чеку з лімітованої чекової книжки.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” виписало розрахунковий чек за № 165851 Житомирському підприємству по забезпеченню нафтопродуктами на суму 4500 грн. за отримані за накладною № 88 від _______ 200_ р. (дата ставиться днем виписки чеку) паливно-мастильні матеріали. Отримання паливно-мастильних матеріалів довірено експедитору ВАТ “Електромашина” Ігумнову І.В. (довіреність на його ім’я видана за № 45 від ______ 200_ р. (дата ставиться на день раніше отримання паливно-мастильних матеріалів)). Ідентифікаційний номер Житомирнафтобази № 13341012, а поточний рахунок 2600620110012.

Необхідно. Оформити розрахунковий чек з лімітованої чекової книжки.

Методичні вказівки. Для оплати отриманих паливно-мастильних матеріалів часто використовуються розрахункові чеки з лімітованих чекових книжок. Виписка розрахункового чеку здійснюється особою, яка має довіреність на отримання матеріалів. Чек виписується в місці отримання матеріалів на підставі накладної, виписаної постачальником на їх відпуск.

В нашому прикладі виписка розрахункового чеку проводиться на підставі умови даного завдання. Виписаний чек підписується особою, яка має довіреність на отримання матеріалів. При цьому перед підписом чеку вказується номер довіреності і дата її видачі.

Після виписки чеку, перед його відривом від корінця і передачею постачальнику, оформлюється корінець чека у відповідності з його реквізитами і вказується залишок ліміту до наступного платежу. Відірваний від корінця розрахунковий чек віддається постачальнику, який здає його в банк для оплати на підставі реєстру чеків.

Завдання 2.3.11. Оформлення реєстру розрахункових чеків.

Вихідні дані. Житомирське підприємство по забезпеченню нафтопродуктами представило в обслуговуючу установу банку (Регіональне управління Промінвестбанку) розрахункові чеки з лімітованих чекових книжок наступних платників: 1) ВАТ “Електромашина”, розрахунковий чек № 165851 на суму 4500 грн.; 2) СП “Сервіс-ЛТД” (код 15641015, обслуговуючий банк – ЖФ АКБ “Правексбанк”, код 311012), розрахунковий чек № 165878 на суму 1200 грн. Поточний рахунок СП “Сервіс-ЛТД” № 26005101100018.

Директор підприємства по забезпеченню нафтопродуктами Малишев М.В., головний бухгалтер цього підприємства – Петренко П.О.

Необхідно. Оформити реєстр чеків.

Методичні вказівки. Постачальник, що прийняв від покупців товарів в їх оплату розрахункові чеки, здає їх для оплати в банк, що його обслуговує, за реєстром чеків. Реєстр чеків заповнюється в двох примірниках у відповідності до реквізитів в ньому і на підставі умов даного завдання. Оформлений реєстр чеків (перший примірник) разом з чеками здається в банк для оплати чеків.

Завдання 2.3.12. Оформлення заяви на акредитив для розрахунків за лісопродукцію.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” на підставі договору №48 від _______ 200_ р. (дата ставиться на 2–3 дні раніше дати заповнення акредитиву) з Овруцьким Лісгоспзагом просить ОД АКБ “Укрсоцбанк” відкрити йому з поточного рахунку в Овруцькому відділенні АБ “Ощадбанку” безвідкличний акредитив строком на 15 днів на суму 15000 грн. для розрахунків за лісопродукцію з Овруцьким лісгоспзагом, що має поточний рахунок № 26005101100018 в Овруцькому відділенні АБ “Ощадбанку” код 311216. Вантаж вивозиться ВАТ “Електромашина” своїм автотранспортом. Отримує вантаж довірена особа ВАТ “Електромашина” Соколов С.В.

Необхідно. Визначити дату закриття акредитиву. Сформулювати умови оплати за лісопродукцію за акредитивом. Заповнити заяву на акредитив встановленої форми.

Методичні вказівки. В окремих випадках при наявності договору між постачальниками і покупцями на гарантовані умови постачання продукції і оплати за неї розрахунки можуть проводитися при застосуванні акредитивної форми розрахунків, що передбачає відкриття акредитиву покупцем в своєму банку або в банку платника з депонуванням коштів на окремому рахунку або без такого.

Для відкриття акредитиву покупець оформлює заяву на акредитив (безвідкличний, відкличний, покритий, непокритий, із зазначенням в ньому суми, строку дії, для розрахунків з ким і за що він виставляється, а також із зазначенням умов оплати за ним (з акцептом, без акцепту і проти яких документів повинен здійснюватися платіж)).

В нашому прикладі заява на акредитив заповнюється у відповідності до умов даного завдання. Заповнений акредитив в 3–4-ох примірниках здається до обслуговуючого банку для оформлення розрахунків покупця з постачальником продукції.

Завдання 2.3.13. Оформлення простого векселя.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” видало взуттєвій фабриці “Крок” м. Житомира, вул. Баумана, 10 (ідентифікаційний код 11530510, рахунок №26006101100010 в РУ ПІБ м. Житомира, код 311056) простий вексель в оплату через 10 днів вартості отриманого взуття в сумі 1750 грн.

Необхідно. Заповнити простий вексель.

Методичні вказівки. В сучасних умовах в безготівкових розрахунках часто використовуються векселі, що представляють собою боргові зобов’язання векселедавця перед векселедержателем по сплаті йому певної суми грошових коштів.

Вексель виписується покупцем (платником) на ім’я отримувача грошей із зазначенням в ньому платника, суми платежу, строку і місця його сплати. В нашому прикладі простий вексель заповнюється згідно з умовою даного завдання. Виписаний покупцем вексель передається отримувачу грошей, який здає його до банку – місце платежу для стягнення з покупця (платника) встановленої суми грошових коштів у вказаний векселем строк.

Завдання 2.3.14. Оформлення переказного векселя.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” виписало переказний вексель на оплату в рахунок боргу перед фірмою “Віра” (код 10150312, рахунок № 2600610110028 в РУ ПІБ м. Житомира, код 311056) взуттєвій фабриці “Крок” через 25 днів після оформлення векселя 1750 грн. за отримане раніше ВАТ “Електромашина” взуття. Адреса фірми “Віра”: м. Житомир, вул. Московська, 45.

Необхідно. Оформити переказний вексель.

Методичні вказівки. У випадку наявності взаємної заборгованості у деяких господарюючих суб’єктів покупець товару може перевести свій платіж постачальнику на оплату отриманого товару на третю особу – свого боржника (в межах суми боргу). Для проведення такої операції покупець виписує переказний вексель. Порядок оформлення переказного векселя такий самий, як і простого векселя. В нашому прикладі переказний вексель виписується згідно з умовою даного завдання. Виписаний вексель передається отримувачу грошей, який здає його до свого банку для проведення платежу в строки і на суму, що вказані у векселі.

Завдання 2.3.15. Розрахунок суми пені за несвоєчасні розрахунки з постачальниками і бюджетом.

Вихідні дані. ВАТ “Електромашина” повинно було перерахувати (сплатити) 20 числа до бюджету податок на прибуток в сумі 5100 грн., фактично ж перерахувало суму 30 числа; 25 числа оплатити постачальнику за отримані товари 3500 грн., фактично ж сплатило 30 числа.

Необхідно. Розрахувати суму пені, що буде сплачена платником за несвоєчасні розрахунки з отримувачами грошових коштів.

Методичні вказівки. Платники грошових коштів, які не дотримуються встановлених строків платежів, за прострочку платежу сплачують на користь отримувача пеню в розмірі, встановленому в договорі сторін або в законі про відповідний платіж до бюджету або до централізованого фонду. Так, у відповідності з договором за несвоєчасну оплату отриманих товарів платник сплачує на користь постачальника 0,4 % пені за кожний день прострочки з суми недоїмки.

За несвоєчасну сплату податку на прибуток сплачується пеня в розмірі 120 % облікової ставки НБУ за кожний день прострочки з суми недоїмки. Розмір облікової ставки НБУ береться на день вирішення даної задачі.

Завдання 2.3.16. Розробка операцій по поточному рахунку на підставі виписки банку.

Вихідні дані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]