Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна історія держави і права 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Тема 6. Станово-представницькі монархії в країнах Західної Європи. Загальна характеристика держави і права Англії

Переміни в суспільному ладі Європи в ХІІІ-XV ст. Формування основних станів: духовенства, дворянства і городян. Досягнення містами незалежності від феодальних сеньйорів. Організація міського самоврядування. Цехи та гільдії. Магдебурзьке право. Основи союзу монархії та міського патриціату. Станово-представницькі установи: Генеральні Штати, кортеси, парламент, ландтаги, рейхстаг та ін.

Функції та повноваження Генеральних Штатів у Франції. Великий березневий ордонанс 1357 р. Причини занепаду Генеральних Штатів, Рада нотаблів. Формування загальнофранцузького права.

Парламент у Англії. Успіхи англійського парламентаризму у XIII-XIV ст. Реформа виборчого законодавства (1430 та 1445 рр.), її завдання. Місцеве самоуправління. Подальше становлення системи прецедентного права.

Золота булла 1356 р. Колегія курфюрстів та її роль в системі державного управління Німецької імперії.

Тема 7. Абсолютні монархії в країнах Західної Європи. Історія державності і права Франції. Арабський Халіфат

Причини та передумови виникнення абсолютизму. Революція цін. Розклад старих феодальних станів і зародження буржуазії. Політичні інтереси нового суспільного класу та їх врахування абсолютистськими режимами.

Класичний абсолютизм у Франції. Король і королівська рада. Інтенданти поліції, юстиції та фінансів. Армія і поліція. Судовий процес. Накази у “запечатаних конвертах”. Розшуковий процес.

Незавершений характер абсолютизму в Англії. Королівська влада. Збереження парламенту і місцевого самоврядування. Еволюція острівної системи права. Доктрина Кока.

Князівський абсолютизм у Німеччині. Селянська війна 1524-1525 рр. Реформація. Тридцятирічна війна, її наслідки для Німецької імперії. Піднесення ролі курфюрстів.

Тема 8. Феодальна держава та право західних слов’ян та азіатських країн

Ранньофеодальна монархія у Польщі. Утворення Великого князівства Литовського. Становлення шляхетської демократії – причини і наслідки. Роль Сейму. Причини слабкості королівської влади. Радомська конституція 1505 р.

Спроби зміцнення королівської влади. Втручання сусідніх держав. Польська конституція 1793 р. Поділи Польщі.

Ранньофеодальна монархія в Чехії. Роль снему. Втрата державної незалежності. Онімечення.

Польське феодальне право. Впливи західноєвропейського (німецького) права на правові системи західних слов’ян. Партикуляризм чеського феодального права.

Характерною рисою виникнення державності у арабів було релігійне забарвлення цього процессу, який супроводжувався становленням нової світової релігії – ісламу («передача себе божій волі, покірність»). Суспільний устрій та державний лад Арабського халіфату. Джерела та система мусульманського права.

Золота Орда: утворення, розвиток, державність і право. Суспільний устрій та державний лад.

Змістовий модуль 2 історія держави і права нового і новітнього часу Тема 9. Виникнення та розвиток буржуазної держави і права Англії (серед.Хуіі-поч.Хіх ст.)

Передумови революції. “Довгий” парламент. Політичні течії в революції: пресвітеріани, індепенденти, левеллери. Індепендентська республіка (1649-1653 рр.). Протекторат Кромвеля (1653-1658 рр.), “Знаряддя управління” (1653 р.). Система органів влади й управління протекторату. Військова диктатура Кромвеля.

Реставрація Стюартів. Бредська декларція 1660 р. Торі та віги. Habeas Corpus Act 1679 р. “Славна революція” 1688-89 рр. Білль про права 1689 р.

Причини і наслідки незавершеного характеру англійської буржуазної революції.

Переваги і недоліки еволюційного та революційного шляхів розвитку держави і права. Еволюційний розвиток Англії.

“Трирічний акт” 1694 р. Акт про престолонаслідування 1701 р. Поява відповідального уряду. Крах політики міністерства королівських друзів. “Золотий вік” англійського парламентаризму та його наслідки. Оформлення державного апарату конституційної монархії.

Програма демократизації політичних інститутів І. Бентама. Виборчі реформи 1832 та 1867 рр. Формування основ двопартійної системи. Консерватори та ліберали. Виборчі реформи 1884-1885 рр. Виникнення лейбористської партії. Урядова криза 1909 р. та її подолання.

Утвердження буржуазних свобод слова, зібрань, сумління тощо. Зміни в місцевому управлінні. Еволюція правоохоронних органів та пенитенціарної системи. Політичний устрій Англії напередодні Першої світової війни.

Британська колоніальна імперія. Домініони. Акт про дійсність колоніальних законів 1865 р.